059 072 001 turizem@az-sp.si

Uzbekistan – Letališče Ljubljana

0
Cena
od1,770€
Cena
od1,770€
Ime in priimek*
E-mail naslov*
Vaše povpraševanje*
* Prosimo potrdite, da se strinjate s tem, da vas v skladu z našimi Pogoji poslovanja in Varstvom podatkov kontaktiramo glede vašega povpraševanja.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Shrani med priljubljene

Adding item to wishlist requires an account

29
10 dni, let
Datumi: 4.4.2024
Oman
Šifra: AŽ37
Program

1. dan:Ljubljana - Istanbul - Urgenč - Hiva

Večerni zbor potnikov v avli letališča Ljubljana, polet v Istanbul in nadaljevalni polet v Uzbekistan, kjer bomo po lokalnem času pristali zjutraj v Urgenču, prevoz v bližnje zgodovinsko mesto Hiva, kjer bomo v hotelu odložili našo prtljago.

2. dan:Hiva

Po jutranji osvežitvi v hotelu in zajtrku, se bomo za ves dan posvetili Unescovemu zakladu, zgodovinskemu mestu Hiva v provinci Horzem. Po legendi je mesto pred več kot dva tisoč leti ustanovil svetopisemski prerok Noe, ko je sredi puščave odkril izvir sladke vode, sicer pa mesto leži blizu reke Amu-Darje, ki je skozi tisočletja omogočila namakalno poljedelstvo. Vseskozi pa je mesto cvetelo od obrti zlatarstva, kovaštva, usnjarstva, krojaštva in tkanja preprog, v trgovskih poslih pa seveda najbolj s kupčijami sužnjev in zlasti svile, saj je ležalo ob večstoletni svilni poti osrednje Azije. Mestu so vladale generacije šahov, ki so skrbele za obrambo pred Džingiskanom in drugimi hordami, zato je še sedaj ena največjih atrakcij mesta preko dveh kilometrov dolgo in nepremagljivo visoko dvojno obzidje. Mnogi vladarji so bili razsipni meceni izobraževanja in umestnosti, zato bomo lahko med potepanjem po starem mestnem jedru Itčan Kale videli marsikaj izjemnega, kot so mošeja Džuma z stebriščno dvorano, dvorišča palače Kunya Ark, minaret Kalta Minar zelenih in rumenih keramičnih ploščic, najvišji Hodža stožčasti minaret, islamska kompleksa Palvan Kari ter Abd Al Bobo z vrsto medres in še veliko tega. Seveda bomo sredi dneva naredili predah za pijačo in kakšen prigrizek ter mogoče že ta dan obiskali prvo tržnico, ki so v vsakem uzbeškem mestu obraz dežele. Na prvi dan našega potovanja vzdolž stare svilne ceste, si bomo v manufakturni delavnici ogledali klasično proizvodnjo svile. Dan bomo zaključili z večerjo v restavraciji, vrnitev v hotel ter nočitev.

3. dan:Hiva - Kizilkum - Buhara

Po zajtrku lahko pričakujemo povsem drugačen dan, saj nas bo čakala vožnja po karavanski poti svile čez puščavo Kizilkum, kar pomeni puščavo rdečega peska. Ta polpuščava zavzema skoraj polovico Uzbekistana in se širi še na področje Kazahstana in Turkmenistana. Planota variira na višinah okoli 900 metrov, ponekod se spušča v suhe depresije in ponekod v visoke grebene, ki so polni mineralov, zlata, srebra, urana, bakra, tudi nafte in zemeljskega plina. Po drugi strani pa je fenomen, da Kizilkum puščavo prečka vodnata reka Sir Darja, ki se napaja v visokogorju Pamirja ter se po 2.540 km izliva v Aralsko jezero, ki je za Uzbekistan njihovo «notranje morje«, saj obala jezera meri 420 kilometrov. Prečkanje te kamnite polpuščave oziroma skromne stepe, kjer se pasejo ovce, koze in ponekod konji, nam bo vzelo okoli sedem ur potovanja. Naleteli bom tudi na redka naselja, kjer bomo naredili osrednji počitek za pijačo in za priložnostni prigrizek. Pozno popoldne bomo dosegli naš cilj, imenitno mesto Buhara, se namestili v hotelu in se malo odpočili do odhoda na večerjo v restavracijo, kjer bomo sodelovali pri uri učenja priprave tradicionalne uzbeške hrane pilav. Nočitev v Buhari.

4. dan:Buhara

Po zajtrku bomo dan posvetili Buhari, mestu z več kot dva tisočletno preteklostjo, z izjemnimi svetišči, z bazarji, ki pomenijo nakupovalno meko Uzbekistancev, zato ni čudno, da v vseh ozirih visoko kotira na seznamu Unescove kulturne dediščine. Buhara se že od 5.stoletja dalje počuti zelo varna za mogočnim obzidjem trdnjave Ark. V staro mesto bomo vstopili skozi ena od mestnih vrat in si začeli ogledovati neverjetne zgradbe, ki so vse na kupu, zato bomo zgodovinsko Buharo prehodili kar peš in spoznali mošeje Kalan, Boio Hanuz, Magoki Attar, mavzoleja Samanid in Čašma Yyub, minaret Klayan, ter celo vrsto medres, med katerimi sta najlepši Mir i Arab ter Lyab i Hauz. Seveda bomo kulturno zgodovinski program popestrili z opazovanjem vsakodnevnega življenja domačinov, kar lahko najlepše doživimo na bazarju, ko barantamo s trgovci, ko gledamo pod prste mojstrom tradicionalnih obrti in ugotavljamo kaj vse se prodaja na živilski tržnici za vsakodnevno prehranjevanje domačinov. Zvečer si bomo ogledali še predstavo plesov ob tradicionalni uzbeški glasbi v nekdanji imenitni medresi Nadir Devanbegi. Po večerji v restavraciji odhod v hotel in nočitev.

5. dan:Buhara - Gijduvan - Buhara

Po zajtrku bomo obiskali palačo Sitora i Mokhi Khoša, letno rezidenco poslednjega buharskega emirja Alima Kana ter mavzolej, medreso in nekropolo. Po odmoru bomo nadaljevali v Gijduvanu, v živahno mesto ob svilni poti, kjer so vedno cvetele domače obrti in donosni trgovski posli, ponos mesta pa je njihova šola keramike Ibodula Narzullayeva, zato bomo obiskali delavnico, kjer sedaj že šesta generacija po izročilu iz roda v rod izdeluje res lepo polihromatsko glazirano keramiko, okrašeno z geometrijskimi ali rastlinskimi liki. Drugi ponos mesta je njihova kulinarika, saj prisegajo, da šašlik šiš kebaba ni nikjer boljšega ob svilni cesti. Dan bomo zaključili v Gijduvanu z večerjo, nato vrnitev v Buharo in nočitev.

6. dan:Buhara - Sordora - Nurata - Aydarkul - Jurta kamp

Po zajtrku se bomo odpeljali v regijo Navoi in si med potjo ogledali »sardobo«, starodavni vodni zbiralnik, pokrit s kupolo in stopnicami, ki so vodile globoko pod zemljo do hladne talne vode, kakršne so gradili v pol puščavskem svetu za namakanje bombaževih polj in za žejne popotnike ter živino ob svilni cesti. Ustavili se bomo tudi pri ohranjenem originalnem portalu Rabati Malik Karavanseraja, kakršne so gradili koncem 11. stoletja ob svilni poti po ukazu šaha Karakanida, da so kot ogromna gostišča s prenočišči poskrbeli za karavane trgovcev in njihovo živino. Naslednji postanek bo pri ruševinah trdnjave Aleksandra Velikega in Časman mošeje v kraju Nurata, kjer bomo imeli tudi oddih in kosilo. Sledila bo vožnja globoko v puščavski svet, kjer živijo uzbeški nomadi in kjer nas bo presenetilo jezero Aydarkul, primerno za kopanje. Namestitev v originalnih uzbeških jurtah in večerja v kampu okoli odprtega ognja ter tradicionalna »akyn« predstava.

7. dan:Aydarkul - Samarkand

Po zajtrku v jurta kampu se bomo odpravili na dolgo pot v Samarkand, kamor bomo prišli zgodaj popoldne, se najprej namestili v hotelu in se malo spočili. Ker v Samarkandu našo svilno pot prečkajo številne vinske ceste, se bomo najprej posvetili uzbeškemu vinarstvu in degustaciji vin ter konjaka v imenitni Khovrenko vinski hiši, ustanovljeni že 1868. leta, ko se je začelo vinogradništvo te regije načrtno in visoko strokovno razvijati, da so petnajst let kasneje že osvojili zlato medaljo na svetovnem vinskem sejmu v Parizu. Ta večer bomo imeli še eno lepo kulturno doživetje, saj si bomo ogledali El-Merosi teatralno predstavo uzbeške kulture, običajev in narodnih noš skozi različna zgodovinska obdobja. Dan bomo zaključili z večerjo v restavraciji ter nočitvijo v očarljivem Samarkandu.

8. dan:Samarkand - Taškend

Po zajtrku se bomo prepričali, če je res, kar pravijo Uzbeki, da je namreč Samarkand največji biser na svilni poti in je z vsemi svojimi kulturno zgodovinskimi znamenitosti ter z razkošjem zelenja raj na zemlji, saj namreč mesto leži v velikem vadiju reke Zerafšan. Zaradi bogastva in pomembnosti mesta na svilni poti, so ga mnogi osvajali, od Aleksandra Velikega do Džingiskana, osvojil pa ga je tudi naš popotnik Marco Polo na svoji poti na Kitajsko. Samarkand je ravno na pol poti od Kitajske do Evrope, zato je tukaj bilo stičišče filozofskih misli in drugih znanj vzhodnega in zahodnega sveta. Že v srednjem veku jih je v Samarkandu zanimalo vesolje, zato si bomo ogledali astronomski observatorij velikega matematika in fizika Mirzo Ulugbega. Samarkand je bil tudi sedež neustrašnega osvajalca Timurlenka, zato bomo tudi vstopili v njegov mavzolej z grobnico iz zelenega žada in belega marmorja. Očarala nas bo arhitekturna lepota glavnega trga Registan s tremi medresami v barvitih keramičnih ploščicah ter orjaška mošeja Bibi Hanum, najveličastnejša med vsemi mošejami islamskega sveta. Ogledali si bomo tudi kompleks mavzoleja Šaha Zinda in 11 grobnic članov vladarske rodbine, da je nastalo nekakšno ulično pokopališče zaradi ozkih prehodov med grobnicami. Zanimiv bo tudi 18 metrov dolg mavzolej svetega Daniela, kjer se v sožitju zbirajo k molitvi muslimani, kristjani in Židje. Potepali se bomo tudi po bazarju Siab ter vstopili v tradicionalno delavnico izdelovanja svilenega papirja. Proti večeru se bomo odpravili na železniško postajo in vstopili na hitri vlak Afrosiyob, ki bo razdaljo 344 km do Taškenta prevozil v dveh urah, saj se hitrost vožnje tega sodobnega vlaka giblje med 160 – 250 km/h. Prevoz v restavracijo na večerjo in hotelska namestitev v Taškentu.

9. dan:Taškent - Istanbul

Po zajtrku bomo spoznavali glavno mesto Uzbekistana, ki uradno šteje 2,5 mio prebivalcev, zaradi nenadzorovanega priseljevanja pa je bolj realna številka okoli 4 mio. Taškent je vedno imel strateško pomembno lego na prepihu interesov velikih sosedov, zato je po izgubi uzbeške samostojnosti pripadal Mongoliji, Perziji in Arabcem, ki so prinesli islam. Kjerkoli je že bil, je vedno igral vlogo pomembnega tranzitnega mesta na svilni poti med Kitajsko in Evropo. Velik preobrat v zgodovini mesta se je zgodil v času zasedbe carske Rusije 1865, ko je Uzbekistan postal le gubernija pod rusko krono. V času oktobrske socialistične revolucije je Taškent dvignil vstajo proti sovjetom in bil zato krvavo kaznovan, največja katastrofa mesta pa je bil potres 1966, ki je sesul Taškent. V dopoldanskem času si bomo ogledali, kar je ostalo od starega mestnega jedra, kot so petkova mošeja, minareti, medrese, vsekakor pa bo najbolj zanimivo prekrižariti Čor Su, tradicionalni bazar, kjer bo prilika za nakupe poslednjih suvenirjev in popotniških daril. Zaokrožili bomo tudi po modernem delu Taškenta, kjer bomo prepoznali značilno sovjetsko arhitekturo popotresne prenove širnih mestnih trgov, metrojskih postaj, gledališč in drugih palač. Nazadnje se bomo zapeljali še v bližnji Kongli, kjer si bomo ogledali staro manofakturno delavnico papirja, ki še vedno deluje po tehnologiji 10.stoletja. Zvečer se bomo dlje časa zadržali na poslovilni uzbeški večerji po zaključku našega popotovanja po svilni poti. Sledil bo transfer na letališče.

10. dan:Taškent - Istanbul - Ljubljana

Nekaj po polnoči bomo poleteli proti Istanbulu ter s povezovalnim letom naprej v Ljubljano, kjer bomo pristali v zgodnjem dopoldnevu.

OPOMBA: opisani vrstni red ogledov se lahko na samem potovanju spremeni oziroma prilagodi po predlogu vodnikov

Cena:

 • 1770 EUR preračunano na 35 oseb,
 • 1795 EUR preračunano na 30 oseb,
 • 1840 EUR preračunano na 25 oseb,
 • 1885 EUR preračunano na 20 oseb,
 • 1965 EUR preračunano na 15 oseb.

Cena vključuje:

 • letalski polet Ljubljana – Urgenč / Taškent-Ljubljana, letališke takse na dan priprave programa znašajo 306 Eur*,

*točen znesek vseh taks bo znan 10 dni pred odhodom

 • 1 x vožnja s hitrim vlakom Samarkand – Taškent,
 • avtobusni prevoz po programu potovanja, stroški cestnin, strošek voznika, transferji z letališča
  Urgenč in na letališče Taškent,
 • 6 x hotelska namestitev z zajtrki, hoteli 4*, dvoposteljne sobe,
 • 1 x namestitev z zajtrkom v jurti, 4 osebe/jurta,
 • 7 x hotelske ali restavracijske večerje,
 • 1 x dodatni zajtrk v Hivi,
 • 1 x kosilo na poti,
 • 1 x narodni folklorno glasbenim show v Nadir Nivan Begi,
 • 1 x učna ura lastne priprave tradicionalne hrane,
 • 1 x zgodovinsko plesni show v teatru El Merosi,
 • 1 x degustacija uzbeških vin & konjaka,
 • 1 x poslovilna večerja v Taškentu,
 • vse vstopnine po programu ogledov,
 • dnevno voda med potovanjem,
 • slovensko turno vodenje z licenco GZS,
 • lokalno turno vodenje v ang. jeziki,
 • osnovno nezgodno zavarovanje potnikov,
 • dodatno zdravstveno zavarovanje CORIS,
 • organizacijska storitev agencije in DDV.

Doplačila:

 • doplačilo za enoposteljno sobo: 180 EUR,
 • zavarovanje odpovedi potovanja: 4,10% od vrednosti aranžmaja,
 • napitnina lokalnim vodnikom in voznikom.

Opombe:

POTOVALNI DOKUMENT je potni list, veljaven vsaj še 6 mesecev po zaključku potovanja.

Slike

Proceed Booking