059 072 001 turizem@az-sp.si

Sultanat Oman

0
Cena
od2,260€
Cena
od2,260€
Ime in priimek*
E-mail naslov*
Vaše povpraševanje*
* Prosimo potrdite, da se strinjate s tem, da vas v skladu z našimi Pogoji poslovanja in Varstvom podatkov kontaktiramo glede vašega povpraševanja.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Shrani med priljubljene

Adding item to wishlist requires an account

30
9 dni, let
Datumi: 1.3.2024
Oman
Šifra: AŽ37
Program

1. dan:Slovenija - Muscat

Proti večeru zbor skupine v avli letališča Ljubljana, polet ob 19.35 v Istanbul ter nadaljevalni polet v Muškat, kjer bomo po lokalnem času pristali zjutraj ob 07.10 uri.

2. dan:Muscat

Z letališča se bomo odpeljali v center Muškta, kjer bomo odložili prtljago, se malo osvežili in začeli spoznavati Oman, ki leži na jugu Arabskega polotoka in je ena najstarejših držav arabskega sveta, Muškat pa zgodovinska luka Perzijskega zaliva. Površinsko meri 15 Slovenij, prebivalcev pa je blizu 5 mio. Večina ozemlja so puščave s peščenimi sipinami in oazami, kjer izvira kristalno čista voda ter do tri tisoč metrov visoko gorovje Hadžar in seveda obalni pas s plažami. To dih jemajočo pokrajino bomo v naslednjih dneh prevozili z udobnimi jeepi, zato bo kljub avanturističnemu načinu potovanja, primerno tako za mlajše kakor starejše potnike. Predvsem pa je važno, da je Oman varna in mirna arabska država z veliko medsebojne strpnosti ljudi različnih religij. Prvi dan bomo posvetili ogledu znamenitosti Muškata, med katere sodijo Velika mošeja, najnovejši arhitekturni dosežek sultanata s petimi minareti, kjer se marmor dopolnjuje s puščavskim peščenjakom, notranjost pa nas prevzame z barvnimi vitraži, glazirano keramiko, s čudovitimi lestenci in ogromno perzijsko preprogo ter izjemnim mirabom. Po kosilu se bomo podali v stari Muškat in vstopili v muzej Bait al Zubair, si od zunaj ogledali sultanovo palačo ter staro portugalsko trdnjavo. Naslednji ogled bo namenjen staremu trgovskemu središču Mutrah, kjer bomo med sprehodom občudovali stare bahave hiše bogatih meščanskih družin, videli številne džamije in se na tržnici Mutrah Suq preizkusili v barantanju in ogledovanju starih obrtnih mojstrovin kot so zlasti filigransko bogati noži khanjar, statusni simbol vsakega moškega v arabskem svetu, pa kovane mojstrovine iz srebra in barviti šali iz kašmirske volne. Tržnica Mutrah bo tudi pravi kraj za počitek ob čaju. Proti večeru odhod v hotel in večerja.

3. dan:Musscat - Nakhl - Wadi Bani Auf - Bilad Sayt - Al Hamra - Misfat Al Abriyjeen - Jabal Shams

Po zajtrku bomo odpotovali do vasi Nakhl, znani po okoliških izvirih tople vode, predvsem pa po trdnjavi z lego na pečini visoko nad strateško pomembno sotesko. Trdnjava Nakhl je bila večkrat rušena v številnih bojih, sedanjo podobo je dobila pred 350. leti pod vladavino Ya’arubi imamov in je trenutno še v prenovi. Nadaljevali bomo v vadi Bani Auf, kjer so hiše slikovito nanizane na strmem pobočju nad sotesko, sam vadi, po katerem so bile nekoč speljane karavanske poti, pa je dobil vzdevek »kačja soteska«, zaradi številnih kač, ki že stoletja gnezdijo v tej suhi strugi. Nadaljevali bomo v oazo z naselbino Bilad Sayt, tradicionalno grajeno z na soncu žgano glino, ter si sredi puščave privoščili piknik kosilo. Nato bomo dosegli 400 let staro mesto Al Hamra in se podali naprej do ene najbolj značilnih gorskih vasi Misfat Al Abriyeen, dan pa bomo zaključili sredi zahodne verige gorstva Hajar, namestitev v puščavskem resortu Jabal Shams in večerja.

4. dan:Jabal Shams - Bahla - Jabreen - Nizwa

Po zajtrku se bomo napotili v Bahlo, skoraj 500 let staro prestolnico Omana v času Nabahine dinastije, ki leži v eni največjih puščavskih oaz s polji in nasadi dateljnih palm. Mogočna trdnjava z obzidjem in petimi opazovalnimi stolpi je mojstrovina njihovega ljudskega stavbarstva in zato zapisana v Unescovem seznamu kulturne dediščine. Malo naprej se bomo ustavili še pri naslednji trdnjavi Imam Sultana Bin Saif Al Ya’ruba, ki je svojo rodbino dvignil na oblastni vrh Omana. Nato si bomo v Falaj Darisu ogledali delovanje falaja, namakalnega sistema na osnovi vodnih izvirov globoko v gorovju, ki jih nato na izviren način speljejo v namakalne kanale. Glavni dogodek dneva bo srečanje z enkratno Nizwo, nekoč stoletno prestolnico razdeljenega notranjega gorskega Omana proti primorskemu Omanu z Muškatom. Največji znamenitosti Nizwe sta seveda mogočna trdnjava in mošeja s slikovito modro-zlato kupolo, verjetno pa bo najlepše doživetje tega mesta potepanje po prenovljeni stari tržnici, polni rokodelskih delavnic in trgovin, saj je bila tržnica v Nizwi na križišču štirih trgovskih karavanskih poti, največja v času starega Omana. Hotelska namestitev in večerja.

5. dan:Nizwa - Birkat Al Mavz - Wadi Mayaden - Jabal Akhdar - Nizwa

Po zajtrku se bomo z našimi terenskimi avtomobili odpravili na celodnevni avanturistični izlet in se proti večeru vrnili v naš hotel. Najprej si bomo ogledali vas Birkat Al Mauz, ki je še ena od tistih starih značilnih vasi glinena barve, že močno načeta zaradi zunanjih zemeljski sil a še vseeno delno naseljena s prebivalci, ki so nekoč sloveli po svojih vrtovih datljevih palm ter celo bananovcev. Zanimivo bo spoznati, kako so znali preprosti ljudje urediti namakalni sistem, brez katerega se ne bi dalo preživeti v oazi. Cilj današnjega izleta bo odkrivanje naravnih lepot in prelivanja puščavskih barv vadija Mayden. Podali se bomo po vijugasti poti v odmaknjen svet gore Jabal Akdher, kjer vrhovi segajo preko 2000 m visoko. Sinonim te gore je Zelena gora, ker so nekdanji stari naseljenci na njej ustvarili sistem kultiviranih teras in na teh gorskih vrtovih gojili zelenjavo ter celo sadje. Po doživetju čudovitih prizorov puščavskega sveta, se bomo vrnili v naš hotel na večerjo in nočitev.

6. dan:Nizwa - Wadi Bani Khalid - Al Wasil - Wahiba Sands

Po zajtrku nas bo čakal čisto poseben svet in enkratno doživetje kopanja v hladni in kristalno čisti vodi vadija Bani Khalid. Takšnih naravnih vodnih bazenov je na tem področju kar veliko in nas v senci gostih palm kar vabijo k osvežitvi. Sredi vadija bomo postregli piknik kosilo, potem pa nadaljevali do Al Wasil Petrol Station in se izgubili v brezčasnem svetu zlatega peska Wahiba sipin, ki kot morje vzvalovijo na površini preko 15.000 km² ter že 5000 let predstavljajo domovino Beduinov. Nekje v tej puščavi bomo vstopili v njihov dom ter popili čaj ali kavo. Na sipinah Wahibija bomo dočakali vedno očarljivi puščavski sončni zahod, po želji bomo lahko celo zajezdili kamele in se nato odpravili na nočitev in večerjo v puščavski kamp.

7. dan:Wahiba - Ras Al Hadd

Po zajtrku bomo pognali naše terence Toyota na dolgo potovanje preko puščave Wahiba. S številnimi postanki te vožnje in daljšim odmorom za kosilo, bomo premagali 160 km puščave in tako doseli Rt Ras Al Hadd na skrajnem vzhodnem delu Arabskega polotoka. Namestili se bomo v hotelu, se osvežili in počivali do večerje, nato pa nas bo zvabila želja po nočnem opazovanju želv, ki se ponoči v pesku izležejo in hitijo proti valovom Arabskega morja, ki jim pomeni življenje.

8. dan:Ras Al Hadd - Sur - Wadi Tiwi - Finns - Bimah Sinkhole - Quiriyat - Muškat

Po zajtrku nas bo naša avanturistična pot vodila na severno obalo Arabskega polotoka, ki ga obliva morje Omanskega zaliva. Največje mesto te obale je Sur, kjer bomo obiskali ladjedelnico tradicionalnih omanskih ribiških čolnov, imenovanih dhows. Naslednji postanek bo namenjen slikovitemu vadiju Tiwi, ki se kot globoka soteska odpira direktno v morje. Nato bomo videli bele plaže pri Finnsu, kjer bomo imeli še zadnje kosilo. Spotoma bomo pogledali še naravne jame Sinkhole, ki so nastale kot kolaps gore, ki se je pogreznila sama vase. Nazadnje bomo vozili skozi Quiriyat, ki je v preteklosti s svojo trdnjavo igral vlogo stražarja Omanskega zaliva in ponovno dosegli Muškat, ter tako sklenili krog naravnih lepot ter zgodovinskih znamenitosti sultanata Oman. V Muškatu se bomo lahko še malo prosto potepali in si nabirali poslednje spominke, nato bomo vsi skupaj odšli v restavracijo na večerjo, nato le še prevoz na letališče.

9. dan:Oman - Ljubljana

Polet z letališča Muškat malo po polnoči, pristanek v Istanbulu ter takoj nadaljevanje v Ljubljano, kjer bomo pristali sredi dopoldneva.

Cena:

 • 2260 EUR preračunano na 20 oseb,
 • 2340 EUR preračunano na 15 oseb,
 • 2390 EUR preračunano na 10 oseb.

Cena vključuje:

 • letalski prevoz Ljubljana – Muškat – Ljubljana,
 • letališko takso v višini 290 EUR*,

*Točen znesek vseh letaliških taks bo znan 10 dni pred odhodom

 • prvi dan v Muškatu avtobusni prevoz, potovanje po Omanu vse ostale dni s klimatiziranimi Toyota jeepi 4 x 4,
 • 5 x hotelske namestitve z zajtrkom:
  • 1x Hotel 5*, 2x hotel 4*, 2x hotel 3*,
 • 1 x namestitev z zajtrkom v dobrem puščavskem kampu,
 • 6 x hotelske ali restavracijske večerje,
 • 1x kosilo v Muškatu,
 • 3 x kosilo v puščavskem delu potovanja,
 • plastenke vode na avtobusu med potovanjem,
 • lokalni turni vodnik v angleškem jeziku,
 • slovensko vodenje z licence GZS,
 • vse vstopnine po programu ogledov,
 • nezgodno zavarovanje potnikov in prtljage,
 • dodatno zdravstveno zavarovanje CORIS,
 • organizacijska storitev agencije in DDV.

Doplačila:

DOPLAČILA ob prijavi:

 • enoposteljna soba 370 EUR,
 • zavarovanje odpovedi potovanja: 4,10% od vrednosti aranžmaja.

DOPLAČILA na poti:

 • napitnine voznikom in lokalnim vodnikom

Opombe:

ROK PRIJAVE: do 05.01.2024 oziroma do zasedenosti prostih mest. Kasnejše prijave so možne le na vprašanje.
Objavljena cena aranžmaja je zagotovljena do razpisanega datuma prijave, cena kasnejših prijav bo odvisna od takratne cene nakupa letalske vozovnice.

SEDEŽNI RED na avtobusu po zaporedju prijav oziroma štiri osebe/jeep

POTOVALNI DOKUMENT: potni list, ki mora biti veljaven vsaj še 6 mesecev po končanem potovanju

VIZA OMANA je trenutno ukinjena kot vladna podpora oživljanju omanskega turizma.

LETALSKI POLET je zapisani po veljavni rezervaciji na dan objave programa vendar vas moramo opozoriti, da si letalske družbe jemljejo pravico do naknadnih sprememb /ure, dan poleta, preusmeritve na drugo letališče, dviga cene, odpoved poleta/, zato se mi lahko samo prilagajamo novi situaciji z iskanjem optimalnih možnosti izvedbe programa. Čim bolj zgodnja prijava in potrditev skupine je jamstvo za izvedbo objavljenega programa.

VREMENSKA situacija v marcu je potovalno idealna, prijetno stabilno vreme z dnevnimi temperaturami 25°-29°C in nočnimi okoli 20°C, deževen dan je velika redkost. Dolžina dneva v znaša blizu 12 ur, od tega je 10 ur sončnih, temperature morja okoli 25°C.

Slike

Proceed Booking