059 072 001 turizem@az-sp.si

Spitzbergi – ledeno potovanje v arktični krog

0
Cena
od3,390€
Cena
od3,390€
Ime in priimek*
E-mail naslov*
Vaše povpraševanje*
* Prosimo potrdite, da se strinjate s tem, da vas v skladu z našimi Pogoji poslovanja in Varstvom podatkov kontaktiramo glede vašega povpraševanja.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Shrani med priljubljene

Adding item to wishlist requires an account

42
7 dni, let
Datumi: 8.7.2024
Norveška, Spitzbergi
Šifra: AŽ37
Program

1. dan:Ljubljana - Zagreb - Longyearbyen

Odhod potnikov iz Ljubljane in vožnja proti letališču Zagreb, od koder bomo začeli polete proti arktičnemu otočju Svalbard, ki leži med 74˚ in 81˚ severne geografske višine. Ob 15.40 uri bomo že pristali na otoku Spitzbergen, ki je največji izmed svalbardskih otokov. Glavno mesto otoka je Longyearbyen, kjer živi kar 2.600 prebivalcev od skupnih 2.930. To bo tudi naša baza za odkrivanje lepot arktičnega sveta. Po pristanku na najsevernejšemu letališču za potniški promet na svetu, se bomo odpeljali do našega hotela, oddali prtljago in imeli prost preostanek večera za samostojno večerjo in raziskovanje mesta. V bližini našega hotela je precej različnih restavracij, ki ponujajo mednarodne jedi in tudi lokalno kulinariko, ki temelji predvsem na svalbardskem jelenu, različnih ribah, rakovicah ter celo kitih. Že prvi dan potovanja vam nudimo možnost ogleda pivovarne (doplačilo), ki vključuje tudi degustacijo različnih vrst piv.

2. dan:Longyearbyen - Rudnik Številka 3

Po zajtrku se bomo sprehodili po mestu, ki bo naše domovanje za naslednjih nekaj dni. Spoznali bomo mesto, ki ga je ustanovil John Munro Longyear in čez nekaj let odprl Družbo arktičnih premogovnikov, kar je privabilo veliko rudarjev v te severne predele našega planeta. Mesto je 8. avgusta 1943 skoraj popolnoma uničila nemška Kriegsmarine, zato so ga po vojni obnovili. Ko so po letu 1990 preselili večino rudarske dejavnosti, se je mesto želelo umestiti na turističen zemljevid sveta. Med sprehodom po mestu bomo obiskali fascinanten muzej o otočju Svalbard, ki predstavlja pester arktični živalski svet in priča o prvih naseljencih otokov in njihovem življenju vse do današnjih dni. Obiskali bomo tudi muzej North Pole, ki so ga posvetili vsem pionirjem in osvajalcem severnega pola. Na prelomu 19. in 20. stoletja so se ti pogumni možje odpravljali proti najsevernejši točki našega planeta peš, s haskiji, s čolni, s cepelinom in nazadnje tudi letali. Po ogledu obeh muzejev bomo imeli malce predaha preden se bomo odpeljali proti rudniku številka 3. Na poti do rudnika bomo videli Globalno hranilnico semen, ki je dejansko kot novodobna Noetova barka, v kateri so varno shranjena semena kmetijskih rastlin z vsega sveta, tako da bodo v primeru takšne ali drugačne kataklizme ostala na voljo našim zanamcem. Ker v skrbno varovan ‘trezor’ ne moremo vstopiti, bomo zato raje raziskali zapuščeni rudnik premoga. Oblekli si bomo lahko v rudarsko obleko, nadeli čelado in se s svetilko odpravili raziskovati rudnik, kjer so še pred desetletjem rudarji iskali črno zlato. Slišali bomo zanimive zgodbe o rudarskem življenju in predvsem o težkem delu v tem rudniku ter si pogledali krajši dokumentarni film, ki so ga posneli, ko je bil rudnik še delujoč. Pozno popoldne se bomo vrnili v naš hotel, prosto za večerjo in prenočevanje.

3. dan:Barentsburg

Po zajtrku se bomo odpravili na celodnevni ladijski izlet. Odpluli bomo v Isfjord, drugi največji fjord Svalbardskih otokov ter se usmerili proti ledeniku Esmark. Med plovbo bomo z budnim očesom in daljnogledi opazovali arktične živali tako v morju kot na kopnem in z nekaj sreče bomo lahko videli tjulnje, kite in mogoče celo polarnega medveda. Na krovu nam bodo postregli z okusnim kosilom, potem pa bomo nadaljevali plovbo proti mestu Barentsburg, kjer nas bo pričakal ruski lokalni vodnik, opremljen s puško, kar je obvezna oprema za predele, kjer lahko do naselja pridejo tudi polarni medvedi, pa čeprav na tem delu zelo redko. Barentsburg je ruska rudarska naselbina, s še vedno delujočim rudnikom premoga. Začetki premogovništva segajo v leto 1912, s prihodom Norvežanov v takrat nenaseljeno področje Grønfjorda. Za stražarja tega fjorda so postavili Finca Knuta Emila Glada, ki je prišel sem s svojo ženo Anno Josefine. Naslednje leto se jima je rodil sin in kolikor je do sedaj znano, je bila to prva oseba rojena na otočju Svalbard, prvi pravi domačin. Vodnik nas bo pospremil skozi rudarsko naselbino in nam predstavil življene Rusov ter nam razkazal vse najpomembnejše znamenitosti. Sledilo bo vračanje v Longyearbyen, kamor bomo prispeli v večernih urah belih polarnih noči. Vrnitev v hotel in nočitev.

4. dan:Borebukta - Camp Barentz

Po zajtrku se bomo vkrcali na čoln in začeli plovbo proti zalivu Borebukta. Med potjo bomo lahko opazovali različne ptice, pogosta spremljevalca na naših plovbah sta njorka ter Brunnich Gillimot iz družine auk, ki so srednje velike ptice z belo črnim perjem in gnezdijo v teh poletnih mesecih na strmih pečinah svalbarske obale. Čaka nas torej še en fantastičen dan s prekrasno naravo in z vrhuncem, ko bomo prispeli do kolonije mrožev. Ti veliki plavutonožci živijo v ledeno mrzlih vodah Arktike in večino časa preživijo na odprtem morju ali na ledenih ploščah. Ko v poletnem času le teh ni, pridejo na skalnato in peščeno obalo Spitzbergov, kjer ležijo tesno drug ob drugemu, čeprav imajo na voljo dovolj prostora. Prehranjujejo se večinoma s školjkami, ki jih najdejo na morskem dnu, pri čemer se lahko potopijo kar 80 m globoko. V odrasli dobi samci tehtajo 1 tono in dosežejo velikost 3,5 m ter imajo velike in močne okle s katerimi se borijo z drugimi samci za samice v času paritve. Mroži so postali močno ogroženi zaradi gospodarskega lova, saj so kožo z vratu uporabljali za poliranje kovine. Pred pol stoletja so postali zaščiteni in po dobrih 350 letih lova je njihovo število na Svalbarskem otočju začelo zopet naraščati. Polni lepih vtisov se bomo vračali nazaj v Longyearbyen, prost preostanek popoldneva in nočitev. Za popestritev tega dne vam ponujamo večerni izlet v dolino Advent (doplačilo), kjer so naredili kopijo brunarice, v kakršni je davnega leta 1596 prezimil William Barentz, Nizozemski raziskovalec severa. V prijetni brunarici Camp Barentz nam bodo postregli s pijačo dobrodošlice ter nas postregli z jelenjo obaro in sladico. Med večerjo bomo izvedeli veliko zanimivosti o raziskovalcu Barentzu ter o najbolj znanem kralju živali severa, o polarnem medvedu. Po zaključku prijetnega večera se bomo vrnili v hotel na nočitev.

5. dan:Longyearbyen

Po zajtrku boste imeli prost dan za samostojno potepanje po mestu, nabiranju spominkov in pisanje razglednic z vtisi s potovanja. Na voljo vam ponujamo tudi zanimive fakultativne izlete. Ljubitelji kolesarjenja se boste mogoče odločili za raziskovanje okolice z električnimi kolesi. Zelo priljubljen je izlet s pasjo vprego po dolini Advent, s štirikolesnimi vozički, namesto s sanmi. Malo bolj avanturističnim potnikom ponujamo možnost 4h izleta s kajaki ali pa srednje zahteven pohod na hrib Sarkofagen, ki nam nudi lep razgled po Isfjordu in dolini Advent. To je lahko resnično lepo preživet dan na zraku, ki bo poskrbel tudi za dušo in še drugačno doživetje Spitzbergov. Prosto za večerjo in prenočevanje.

6. dan:Nordenskiöld - Pyramiden

Po zajtrku se bomo odpravili na celodnevni ladijski izlet, med katerim nam bo lokalni vodnik povedal veliko zanimivosti o zgodovini, lovcih, fascinantni naravi in arktičnem živalskem svetu. Prispeli bomo do ledenika Nordenskiöld, kar bo zagotovo dih jemajoča izkušnja ob pogledu na ledeniški jezik, ki s svojo veliko ledeno maso objema visoke vrhove Spitzbergov. Naš cilj bo bližnji kraj Pyramiden, nekdanje rusko rudarsko naselje, ki je od leta 1998 zapuščeno. Od takrat naprej je vse ostalo nedotaknjeno, le prazne stavbe govorijo zgodbo nekdanjih dni. Pred nekaj leti so obnovili nekdanji hotel, s čimer poskušajo vsaj malo vrniti življenje v Pyramiden. Prvotno so naselje ustanovili Švedi in ga po dobrem desetletju prodali Rusom, ki so ga naselili pretežno z Ukrajinci, da so v tukajšnjih težkih razmerah delali v rudniku premoga. Nekoč je tu živelo 1.000 prebivalcev, imeli so tudi gledališče in šolo, Rusi pa so tu postavili tudi spomenik Leninu. Med ogledom se bomo ves čas držali skupaj, saj v ta zapuščeni kraj občasno zaide tudi polarni medved. Popoldan bomo pluli nazaj proti Longyearbyenu in z budnim očesom opazovali okolico z upanjem, da v morju uzremo kite beluge, ki se tu pogosto zadržujejo, na obali pa svalbardske severne jelene, polarne lisice, z malo več sreče pa tudi polarne medvede. Večerna vrnitev v naš hotel, prosto za večerjo in prenočevanje.

7. dan:Longyearbyen - Ljubljana

Po zajtrku bomo zapustili hotel in se odpravili na letališče, od koder bomo začeli naše polete proti Oslu in Münchnu ter pristali na brniškem letališču ob 19.05 uri zvečer.

Cena:

 • 3.390 EUR preračunano na 22 oseb,
 • 3.420 EUR preračunano na 20 oseb,
 • 3.450 EUR preračunano na 18 oseb,
 • 3.480 EUR preračunano na 16 oseb,
 • 3.510 EUR preračunano na 14 oseb,
 • 3.540 EUR preračunano na 12 oseb,
 • 3.570 EUR preračunano na 10 oseb.

Cena vključuje:

 • polete na relaciji Zagreb- Longyearbyen-Ljubljana,
 •  letališke takse in varnostne pristojbine: 246 Eur*,

*točen izračun vseh letaliških pristojbin bo znan 10 dni pred odhodom. V programu je naveden okvirni znesek, veljaven na dan priprave programa

 • vsi prevozi po Spitzbergih,
 • 6 x nočitev z zajtrkom, hotel 4* lok.kategorije, dvoposteljna soba,
 • 3 izleti z ladjami in s čolni po programu,
 • ogled rudnika,
 • 2 x kosilo na celodnevnem ladijskem izletu,
 • lokalni vodniki na izletih,
 •  slovensko vodenje / vodnik z licenco GZS,
 • dodatno zdravstveno zavarovanje CORIS,
 • organizacijski stroški agencije.

Doplačila:

Možna doplačila:

 • enoposteljna soba: 780 EUR,
 •  vstopnini v muzeja (Svalbard, North Pole): 30 EUR,
 • ogled pivovarne z degustacijo: 45 EUR,
 • fakultativni izlet s pasjo vprego: 140 EUR,
 • fakultativni izlet z električnimi kolesi: 100 EUR,
 • 4h fakultativni izlet s kajakom: 140 EUR,
 • pohod na Sarkofagen: 120 EUR,
 •  izlet z večerjo v Camp Barentz : 140 EUR,
 • zavarovanje odpovedi potovanja: 4,10% od vrednosti aranžmaja,
 • transfer na letališče Zagreb*.

*cena bo znana naknadno, saj je odvisna od števila prijavljenih potnikov

Slike

Proceed Booking