059 072 001 turizem@az-sp.si

Škotska, potovanje na obisk h Keltom in v škotsko višavje

0
Cena
od1,249€
Cena
od1,249€
Ime in priimek*
E-mail naslov*
Vaše povpraševanje*
* Prosimo potrdite, da se strinjate s tem, da vas v skladu z našimi Pogoji poslovanja in Varstvom podatkov kontaktiramo glede vašega povpraševanja.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Shrani med priljubljene

Adding item to wishlist requires an account

37
6 dni, let
Datumi: 29.4., 27.5., 1.7., 31.7., 2.9., 16.9., 28.10.
Škotska
Šifra: AŽ46
Program

1. dan:Ljubljana - Glasgow

Zbor potnikov v Ljubljani in prijava na let (oziroma prevoz do okoliškega letališča) s presedanjem proti Edinburgu. Po pristanku in ureditvi formalnosti se bomo s kombi vozilom odpravili na našo slikovito pot, najprej na slovito bojišče za škotsko svobodo – Stirling Castle. Ogled mogočnega gradu na neosvojljivi vzpetini, idilično obnovljene kraljeve sobane, banketna dvorana in prelep razgled na reko Forth ter spomenik Willamu Wallaceu nas bodo navdušili. Prerojeni tudi iz navdihujočih momentov filma Braveheart nadaljujemo pot proti Glasgowu. Ob prihodu v Glasgow se bomo najprej podali do katedrale, katera stoji ob vznožju mestne nekropole in predstavlja najstarejši še ohranjeni del mesta. Namestitev v okolici Glasgowa in nočitev. Po želji se lahko podamo še na odkrivanje klime v škotskih mestnih pubih, kjer se množično točijo sloviti ales in okušajo značilne jedi.

2. dan:Glasgow - Dunadd - Oban

Zajtrk, nato si bomo na panoramski vožnji ogledali mestne četrti, se zapeljali mimo kongresnega in znanstvenega centra, mestne univerze, stadiona Ibrox, Glasgow Greena in nato še peš po promenadni ulici Buchanan do kraljeve koncertne dvorane, na glavni trg – George Square, nato pa se bomo za razgled nad mestom povzpeli še na Lighthouse – znamenito zgradbo najbolj slovitega škotskega arhitekta C.R. Mackintosha. Nato se bomo poslovili od mestnih atrakcij in jih zamenjali za slikovito podeželje. Najprej se bomo podali ob prelepi Loch Lomond, katerega v južnem delu krasijo otočki, obrobljajo pa ga slikoviti vrhovi. Kratek postanek ob jezeru, nato pa naprej v skrivnostno škotsko. Dunnad utrdba je bila središče in sedež vladavine Irskega plemena Scoti, katero je ustanovilo Dalriado, prvo škotsko kraljestvo, pleme pa je tudi podalo ime današnji Škotski. Nadaljevali bomo do kulturno-religioznega središča nekdanje Dalriadde in njenih predhodnikov, prvobitnih prebivalcev Škotske. Fantastični kompleks Kilmartin Glena nas bo navdušil, saj ima arheološko najdišče več kot 350 lokacij stoječih kamnov, t.i. Temple woods kamniti krog, observatorij Nether Largie, linearne grobnice… Gre za sveto neolitsko središče in območje stalne poselitve Škotov ter njih prednikov, kateri so tod razvijali svoje znanje, magijo, moč in energijo. Še prevoz do idiličnega mesteca Oban v fantastično (oblika podkve) oblikovanem zalivu. Namestitev v okolici in nočitev.

3. dan:Oban - Glenfinnan - otok Skye

Zajtrk. Zgodaj se bomo odpravili na pot, saj nas čaka mnogo naravnih zakladov Škotske. Prelepa narava nas bo spremljala ob Loch Linnhe vse do Fort Williama, kjer se prične veliki kaledonski kanal. A tu se bomo odcepili v slikovito pokrajino jezer in pompoznih vrhov, ki čuvajo doline in glene. Prvi postanek bo pri atrakciji iz filma o Harryu Potterju, ko bomo slikali čudoviti železniški most Glenfinnan. Nato nadaljujemo pot po nenehno spreminjajoči se pokrajini vse do obalnega mesteca Mallaig, kjer se vkrcamo na trajekt in zaplujemo na otok mitov in legend – veličastni in fotogenični Skye. Izkrcanju v Armadalu bo sledila vožnja skozi idilične zaselke, prelepe pejsaže narave, vse do Portreeja. Nekdaj kraljevo pristanišče na otoku Skye ima idealno in naravno zavarovano pristanišče, mesto pa je pravi pomnik preteklosti. Postanek in ogled mesteca ter pristaniškega dela. Možnost bo tudi za kak obed dobre domače hrane. Po kratkem predahu nadaljujemo še na idilično lokacijo ob Loch Leathanu, nad katerim se pne fotogeničen vrh Storr, ki je še posebej poznan po svoji kreaciji starca iz Storra. Kar pošteno bomo zagrizli v kolena, da bomo dosegli točko za lepo fotografijo. Potrebna bo tudi primerna obutev. Nato se bomo preko mostu z otoka Skye podali na še zadnji ogled dneva, ta bo prava poslastica, saj si bomo ogledali čudoviti grad Eilean Donan, katerega sta dolgo časa držala v svojih rokah slovita klana MacKenzie in MacRae. Grad je imel prav posebno vlogo v zgodovini, saj je branil Škotske klane pred vdori severnjakov – keltsko-vikinških divjih mož z otokov na severu in zahodu. Po ogledu gradu pa nadaljujemo pot proti Invernessu. Nočitev na poti.

4. dan:Loch Ness - Inverness in višavje

Zajtrk. Dan bomo namenili odkrivanju sebe v potovanju v škotsko višavje. Umirjenost in odmaknjenost nas bo popolnoma napolnila in predali se bomo legendam o Macbethu, napolnili kartice fotoaparatov in se seznanili z značilnostmi škotske noše – kilti glavne karakteristike klanov in njihovega označevanja ter verovanj, katere so pred stoletji pomagali soustvariti severnjaki. V Fort Augustusu si bomo ogledali sistem zapornic na kaledonskem kanalu, se poučili o zgodovini nošnje kiltov in slovitih vzorcev škotskih tartanov, se sprehodili skozi živahni trgovski center, nato pa ob Loch Ness jezeru nadaljevali do gradu Urquhart, katerega si bomo ogledali, nudil pa nam bo tudi odlično lokacijo oprezanja za skrivnostno Nessie. Popoldan si bomo ogledali še muzejsko destilarno Dallas Dhu, degustirali njihov whisky ter se odpravili v Inverness, kjer nas bo očaralo mestno središče z gradom, kateri gospoduje nad reko Ness. Inverness je vsekakor eno najbolj reprezentativnih mest Škotske in obiskovalcem nudi nešteto možnosti za poznopopoldansko in večerno udejstvovanje. Namestitev v okolici in nočitev.

5. dan:Inverness - Edinburg

Zajtrk. Naš zadnji dan odkrivanja Škotske bo zaznamoval obisk nacionalnega parka Cairngorms, kjer bomo ponovno uživali v naravnih lepotah razgibane pokrajine, obiskali bomo muzej ljudskih običajev in folklore na prostem, nato pa nadaljevali v Edinburg, kjer si bomo mesto tudi ogledali na panoramski vožnji: McEwan hall, Waverley most, spomenik W. Scottu, palačo Holyrood in poslopje parlamenta. Sprehodili se bomo tudi po Royal Mile vse do Edinburškega gradu, katera bo še naša zadnja škotska osvojitev. Mogočen grad se uvršča med vrhunce grajske arhitekture in tudi nas bo navdušil s svojo podobo in zgodbami, katere so se skozi dolgo zgodovino odvijale ne samo na grajskem dvorišču, pač pa na Škotskem nasploh. Namestitev in nočitev v okolici.

6. dan:Edinburg - Ljubljana

Zajtrk. Prevoz na letališče ter prijava na polet in pričetek povratka. Polet proti izhodišču (transfer okoliško letališče – Ljubljana)

Polet je predviden iz letališča Ljubljana. V kolikor nam letalski prevoznik potrdi polet iz okoliškega letališča je na relaciji letališče Ljubljana-okoliško letališče in nazaj organiziran brezplačen prevoz.
Potniku se ob prijavi zaračuna najnižja cena, končen obračun glede na število prijavljenih potnikov in višino letaliških pristojbin pa se opravi 10 dni pred potovanjem.

Cena:

 • 1249 EUR na osebo.

Cena vključuje:

 • letališke pristojbine,
 • letalski prevoz,
 • nočitev v hotelih 3* v dvoposteljnih sobah,
 • organizacija in slovenski vodja poti,
 • vsi ogledi z vstopninami in obroki po programu potovanja,
 • zdravstveno zavarovanje z asistenco.

Cena ne vključuje:

 • Dodatna hrana, pijača,
 • napitnine,
 • osebne stroške.

Doplačila:

Doplačilo za manjšo skupino:

 •  12 – 15 potnikov: 140 EUR,
 • 8 – 11 potnikov: 195 EUR,
 • 29.4., 27.5., 2.9., 16.9.: +60 EUR,
 • 1.7., 31.7.: +180 EUR.

Ostala doplačila:

 • enoposteljna soba 222 EUR,
 • zavarovanje odpovedi potovanja: 4,10% od vrednosti aranžmaja.

Opombe:

 • prednosti: majhna skupina, individualen pristop, vsi ogledi in vstopnine v ceni – 6 dni
 • Vizum: ni potreben, potreben je potni list za prehod meje
 • Cepljenje: ni potrebno, več na www.zdravinapot.si
Slike

Proceed Booking