059 072 001 turizem@az-sp.si

Peru – dediščina Inkov

0
Cena
od3,330€
Cena
od3,330€
Ime in priimek*
E-mail naslov*
Vaše povpraševanje*
* Prosimo potrdite, da se strinjate s tem, da vas v skladu z našimi Pogoji poslovanja in Varstvom podatkov kontaktiramo glede vašega povpraševanja.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Shrani med priljubljene

Adding item to wishlist requires an account

113
16 dni, let
Datumi: 17.4., 27.4., 21.6., 13.7., 24.8., 22.10., 17.11.
Peru
Šifra: AZ10
Program

1. dan:Ljubljana - Evropa - Lima

Zbor v Ljubljani in avtobusni prevoz do bližnjega letališča, od koder preko vmesnih letališč poletimo do Lime (Peru). Po pristanku sledi prevoz do hotela. Namestitev in nočitev.

2. dan:Lima - Paracas

Zajtrk. Dopoldan obiščemo muzej predkolumbovske umetnosti Larco. Impresivna zgradba v kolonialnem stilu iz 18. stoletja je v zasebni lasti in hrani 45.000 predmetov predkolumbovskih kultur, ki pričajo o razvoju različnih civilizacij na ozemlju današnjega Peruja. Popoldan se odpeljemo proti obmorskemu Paracasu. Nočitev.

3. dan:Paracas - Islas Ballestas - Nazca

Dan Začnemo z zajtrkom in se odpravimo na izlet s čolnom okoli otočja Ballestas, ki je zavetje za številne živalske vrste – od ptic do morskih levov, celo pingvini se nahajajo v teh vodah. Zaradi bogatega živalskega življenja mnogi to otočje imenujejo kar mali Galapagos. Popoldan se odpeljemo do Huacachine, oaze s jezerom, ki se skriva med visokimi sipinami. Za doplačilo se lahko odločimo za adrenalinski spust po sipinah z buggyi in preizkusimo deskanje po drobnem pesku puščave. Če pa želimo mirnejšo izkušnjo, se lahko zgolj sprehodimo okoli jezerca in po bližnjih sipinah. V večernih urah prispemo v Nazco, kraj z največjo uganko na svetu. Nočiev.

4. dan:Nazca - Arequipa

Zajtrk. Kdo je izrisal skrivnostne črte v puščavi ni več skrivnost. Prav tako ni skrivnost kdaj. Še vedno pa ostaja skrivnost zakaj, saj so liki in črte vidni le iz zraka. Je morda ljudstvo Nazca znalo pred slabimi dva tisoč leti že leteti? Po želji (doplačilo) si privoščimo polet z letalom nad skrivnostnimi slikami in črtami, z razglednega stolpa pa si od bliže pogledamo dva izmed likov: drevo in roke. Prosto popoldne izkoristimo za počitek. Zvečer se vkrcamo na udoben spalni avtobus, sledi nočna vožnja do Arequipe.

5. dan:Arequipa

V zgodnjih jutranjih urah prispetje v Arequipo, imenovano tudi belo mesto. To je kot država v državi, saj se samooklicuje za republiko in velja za najlepše perujsko kolonialno mesto. Po osvežitvi in zajtrku se odpravimo obiskat samostan svete Katarine. Barvite hiše, ulice, vrtovi in dvorišča ustvarjajo občutek mesta znotraj mesta, medtem ko nam zgodba, ki se je odvijala za temi zidovi, razkrije, kakšno je bilo življenje evropskih priseljencev pred petsto leti. In to ni le znotraj zidov samostana. V bližnjem muzeju obiščemo Juanito, inkovsko izbrano deklico, ki so jo pred več kot pol tisočletja Inki pospremili na 6.300 metrov visoki vulkan Ampato in jo podarili bogovom v zameno za njihovo naklonjenost. Popoldne izkoristimo za raziskovanje Arequipe. Morda se odpravite na tržnico, morda po trgovinah, ali pa preprosto posedate na najlepšem trgu v Južni Ameriki in uživate. Nočitev.

6. dan:Arequipa - Chivay

Poslovimo se od belega mesta in nadaljujemo z vožnjo proti kanjonu Colca. Pot nas vodi skozi pravo andsko pampo, okrašeno z visokimi vulkani in prostranstvi, polnimi lam in vikunj. Kmalu se povzpnemo na najvišjo točko na naši poti, na kar 4.910 metrov visoki prelaz Mirador de los Andes, razgledišče sredi vulkanov. Popoldan prispemo v kanjon Colca, ki nas očara s čudovito panoramo, slikovita pokrajina je kot krpanka barvitih polj in teras. Nočitev.

7. dan:Chivay - Cruz Del condor - Puno

Zajtrk. Kanjon Colca velja s svojimi dobrimi tri tisoč metri za enega najglobljih kanjonov na svetu. Fantastična pokrajina barvitih polj, prepredenih s terasami. Domačini v barvitih nošah in z značilnimi klobuki. Mimo slikovitih vasi se odpeljemo nad strmimi bregovi kanjona do razgledišča imenovanega Cruz del Condor. V pečinah pod križem gnezdi nekaj deset kondorjev, izjemnih  jadralcev. Če nam bodo bogovi in vreme naklonjeni, bomo priča neverjetni predstavi teh, za Inke svetih živali. Najprej drobne pike globoko pod nami se počasi dvigajo, dokler nas ne preletijo tako rekoč iz oči v oči. Mogočno! Pesem El Condor Pasa šele sedaj dobi pravi pomen. Za kosilo se ustavimo v Chivayu, upravnem središču kanjona Colca, potem pa se vrnemo na včerajšnjih 4.910 metrov in nadaljujemo pot po sanjavi samotni pokrajini proti jezeru Titikaka. V Puno prispemo v večernih urah. Nočitev.

8. dan:Puno - Titikaka (3810m) - čol do otoka Uros in Taquile

Zajtrk. Titikaka velja s svojimi 3810 metri nadmorske višine za najvišje plovno jezero na svetu. S čolnom se zapeljemo do slamnatih plavajočih otokov Uros. Domačini jih že tisočletje gradijo iz trsja, ki raste v plitvinah tega jezera. Nekoč so otoki zanje predstavljali varnost pred plemeni s celine, zdaj pa jim vse bolj predstavljajo ekonomsko varnost, nam pa enega najbolj neverjetnih bivalnih okolij. Nadaljujemo do pravega otoka Taquile, kjer vaščani strogo nadzirajo obisk turistov in s tem ohranjajo pristnost vaškega življenja. Na otoku ni hotelov, zato prespimo pri gostoljubnih domačinih. Čaka nas prijeten večer s staroselci. A tu kopalnice ne pričakujte. Večerja in nočitev.

9. dan:Taquile - Puno - Cosco

Zgodnji zajtrk in slovo od domačinov, saj nas že čaka barka, ki nas bo odpeljala nazaj na obalo mesta Puno. Nadaljujemo vožnjo po Altiplanu, čudoviti visoki Andski planoti. Pot nas vodi skozi samotne indijanske vasi, preko prostranih pašnikov, v ozadju pa se vzpenjajo mogočni šesttisočaki. Altiplano je nekoč bilo morje, od katerega pa je ostalo le jezero Titikaka in neskončna planota, prežeta s soncem in visokogorsko svetlobo. Ni presenetljivo, da so ravno tukaj Inki začeli častiti Intija, boga sonca. Med potjo si ogledamo tudi predinkovski Sillustani, ki leži na planoti nad tihim jezerom Umayo in nas napolni s posebno energijo. Zvečer prispetje v Cusco (UNESCO). Mesto, ki so ga pred petsto leti zgradili Inki, nas očara s svojo arhitekturo, ki je čudovita mešanica monumentalne inkovske gradnje in prefinjene španske kolonialne arhitekture. Nočitev..

10. dan:Cosco

Zajtrk. Sedaj smo že dobro aklimatizirani, zato se peš odpravimo do približno uro oddaljene inkovske trdnjave Sacsayhuaman, ki leži kakšnih dvesto višinskih metrov nad mestom. Mogočni inkovski zidovi nas prvič soočijo z vprašanjem, ki si ga bomo na poti zastavili še večkrat – kako jim je uspelo zgraditi tako veličastne zgradbe, čeprav niso poznali ne železa in ne kolesa na osi. Sprehod med kamnitimi bloki nas popelje petsto let nazaj med skrivnostne obrede te neverjetne civilizacije. Z vrha nad trdnjavo pogledamo še na Cusco s ptičje perspektive, potem pa se vrnemo na glavni mestni trg, ki ga krasita veličastna stolnica in filigranska Jezuitska cerkev. Obisk stolnice nam razodene še drugo zgodbo, tisto o španskem osvajanju inkovskega kraljestva in o moči katoliške cerkve, seznani pa nas tudi z eno najpomembnejših južnoameriških umetnostnih smeri – cuscensko slikarsko šolo. Nedaleč od glavnega trga vstopimo še v glavne inkovske templje, imenovane Quoricancha, ki po natančnosti gradnje mejijo na popolnost. Tukaj je bil za Inke “popek sveta” in od tod so se njihovi svečeniki obračali k bogovom. Kakšno urico, ki nas še loči do noči, izkoristimo za spoznavanje s perujsko kulinariko in domačo obrtjo. Nočitev.

11. dan:Cosco - Pisac - Urubanba

Dan začnemo z zajtrkom, nato pa za tri dni (dve noči) zapustimo Cusco, kamor se bomo sicer še vrnili, a le za eno kratko noč. Najprej se odpeljemo do inkovskega svetišča Quenko, kjer se sprehodimo skozi kratek labirint, ki ga je narava skupaj z Inkami izklesala v veliko monolitno skalo. Sredi grandiozne andske narave obiščemo zavetišče za ogrožene živalske vrste in se seznanimo z vsemi štirimi andskimi sorodniki kamel: lamo, alpako, vikunjo in gvanakom. Nato se odpravimo proti barviti Sveti dolini, imenovani tudi Valle Sagrado, kjer obiščemo mestece Pisac, ki slovi po najživahnejši tržnici v Peruju. Pred tem pa nas čaka še sprehod med inkovskimi ruševinami, ki bedijo visoko nad Pisacom. Udobna pot nas vodi med inkovskimi zgradbami do razgledišča, kjer se nam odpre neverjeten pogled na bližnjo pokrajino. Popoldan preživimo z udobno vožnjo po rodovitni Sveti dolini, ki je polna staroselskih vasi, in se pred večerom odpravimo na sprehod med bazenčki bližnjih solin Maras. Dan zaključimo v Urubambi, mestu, imenovanem po istoimenski reki. Nočitev.

 
 

12. dan:Urubasmba -Ollantaytambo - vlak v aguas Calientes

Po zajtrku se odpravimo v najlepše ohranjeno inkovsko vas, Ollantaytambo. Po dobrih dvesto stopnicah se povzpnemo na vrh sončevega svetišča. Občudujemo ogromne kamnite bloke, ki so jih Inki spravili sem gor – kako so to naredili, ko pa se nam že samim zdi težko? Po sprehodu se v vasici okrepčamo s kokinim čajem, nato pa se odpravimo na železniško postajo, kjer nas že čaka verjetno najbolj slaven vlak na svetu. Dolina se počasi zoži in kmalu ostane prostora samo še za divjo reko Urubambo ter spretno speljano železniško progo. Okoli nas so vse bolj strmi bregovi, rastje pa vedno bolj spominja na tisto iz deževnega gozda. Po uri in pol vožnje prispemo v mestece Aguas Calientes, ki si je s trudom izborilo prostor v ozki kotanji med skoraj navpičnimi bregovi zelenih hribov. Popoldan preživimo v mestecu in uživamo v njegovem živahnem utripu. Morda nas premami kopanje v toplih izvirih, po katerih je kraj tudi dobil ime. Nočitev.

13. dan:Aguas Calientes - Macho Picchu - vlak proti Cuscu

Zajtrk. Zelo zgodaj se podamo na pot proti edinstvenemu Machu Picchu (UNESCO), ki je še bolj očarljiv, ko jutranja megla počasi izginja. Čeprav poznamo zgodovino in izvor mesta, ostaja njegov pravi namen skrivnost. Morda so tu bivali pomembni svečeniki, morda je bilo to zatočišče devic Sonca, ali pa učni center? Ne glede na to, Machu Picchu stoji pred nami v vsej svoji lepoti, ki je ni mogoče zanikati. Dan bomo preživeli raziskujoč to čudovito mesto, sprehajajoč se med njegovimi ruševinami ter občudovali osupljive razglede. Najbolj pogumni se bomo povzpeli na bližnja Sončeva vrata po starodavni tlakovani poti. Za kosilo se vrnemo v Aguas Calientes, nato pa se s vlakom vrnemo v Cusco, kjer bomo prenočili.

14. dan:Cosco - let v Limo

Po zajtrku prosto do odhoda na letališče. Čas namenimo posedanju ob Plaza de Armas in občudovanju prelepega Cusca, ali zadnjim nakupom. Predvidoma popoldanski polet v Limo, prevoz do hotela, namestitev in nočitev.

15. dan:Lima (Miraflores) - let v Evropo

Zajtrk. Dopoldan se sprehodimo po pečinah nad Pacifikom, potem pa se odpeljemo do zgodovinskega dela mesta (UNESCO), kjer si ogledamo najbolj pomembne kolonialne zgradbe. Popoldan transfer proti letališču, od koder zvečer poletimo proti Evropi.

16. dan:Evropa - Ljubljana

Polet preko vmesnega letališča proti Ljubljani ali bližnjemu letališču (v tem primeru še vožnja do Ljubljane).

Cena:

 • od 3330 EUR.

Cena vključuje:

 • letalski prevozi po programu, l
 • etališke pristojbine in varnostne pristojbine (319 EUR),
 • prevoz do odhodnega/iz prihodnega letališča do Ljubljane, če to ni letališče Ljubljana,
 • notranji let Cusco – Lima,
 • nočitve glede na spodnji opis,
 • prehrano glede na oznake pri vsakem dnevu potovanja,
 • prevoze in oglede s klimatiziranim avtobusom in drugimi vozili,
 • prevoz s čolnom po jezeru Titikaka,
 • slovensko vodenje in lokalne vodnike,
 • vožnja z vlakom Ollantaytambo – Aguas Calientes,
 • vožnja z vlakom Aguas Calientes – Cusco,
 • vse vstopnine po programu, stroške organizacije potovanja.

Cena ne vključuje:

 • opcijske izlete,
 • napitnine,
 • osebne stroške.

Doplačila:

Doplačila po želji:

 • doplačilo za enoposteljno sobo: 410 EUR,
 • zavarovanje odpovedi potovanja: 4,10% od vrednosti aranžmaja,
 • doplačilo na kraju samem (priporočljive napitnine): 60 EUR,
 • doplačilo za panoramski prelet v Nazci (na kraju samem): 120 EUR.

Popusti:

 • za otroke 2-12 let na osnovnem ležišču: 10%,
 • za otroke 2-12 let na dodatnem ležišču: 20%.

Opombe:

VIZE: Slovenci vize za Peru ne potrebujemo. Potrebujemo le potni list, ki naj bo veljaven še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Priporočamo, da ločeno shranite fotokopijo dokumenta.

ZDRAVJE: Cepljenje ni potrebno.

VIŠINA IN VIŠINSKA BOLEZEN: Potovanje se odvija na višini od 1.550 do 3.900 m. Obstaja možnost višinske bolezni, pred samim potovanjem vam priporočamo posvet z zdravnikom. Potovanje vključuje aklimatizacijski pristop ter gibanje in dinamiko, ki telesu pomaga premagovati višinske izzive. Z dobro telesno kondicijo se možnost višinske bolezni zmanjšuje. Za uspešno prilagoditev višini priporočamo: počasno gibanje, pitje vode (vsaj 3 l ali več na dan), pomaga tudi uživanje česna, po želji (posvetujte se z vašim zdravnikom) pa tudi kakšen aspirin zvečer (pomaga pri redčenju krvi). V primeru večjih težav zaradi višine pomaga edino spust na nižjo višino. Agencija Oskar ni odgovorna za stroške, ki nastanejo zaradi tega. Zdravstveno zavarovanje mora veljati tudi na višini nad 3000 metrov.

Slike

Proceed Booking