059 072 001 turizem@az-sp.si

Oman – Dragulj arabskega polotoka

0
Cena
od1,790€
Cena
od1,790€
Ime in priimek*
E-mail naslov*
Vaše povpraševanje*
* Prosimo potrdite, da se strinjate s tem, da vas v skladu z našimi Pogoji poslovanja in Varstvom podatkov kontaktiramo glede vašega povpraševanja.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Shrani med priljubljene

Adding item to wishlist requires an account

161
8 dni, let
Datumi: 16.11.
Oman
Šifra: AŽ49
Program

1. dan:Zagreb - Istanbul - Muscat

Zbor potnikov na zagrebškem letališču dve uri pred odhodom letala z vodičem.

Ob odhodih 30.10.2023 in 02.03.2024 prijava na let in odhod iz Zagreba ob 9.15 uri. Prihod v Istanbul predviden ob 13.25 uri. Nadaljevanje vožnje proti Muscatu ob 19.30. Prihod v Muscat ob 01.20 ponoči po lokalnem času. Po opravljenih mejnih in carinskih formalnostih, transfer do hotela. Nastanitev v hotelu in nočitev.

Ob odhodu 02.12.2023 prijava na let in odhod letala iz Zagreba ob 20.00 uri. Prihod v Istanbul predviden ob 00.10. Nadaljevanje vožnje proti Muscatu ob 01.20. Prihod v Muscat ob 07.10 po lokalnem času. Po opravljenih mejnih in carinskih formalnostih, transfer do hotela na zajtrk (sobe bodo na voljo ob vrnitvi v hotel v popoldanskih urah).

2. dan:Muscat

Po zajtrku srečanje z lokalnim vodnikom. Naš ogled Muscata začnemo z ogledom Sultan Qaboos Grand Mosque, najlepše mošeje v Omanu. Razviti del lokacije obsega 416.000 kvadratnih metrov. Kompleks mošeje, ki obsega 40.000 kvadratnih metrov, je zgrajen na dvignjeni ploščadi v skladu s tradicijo omanskih mošej, ki so zgrajene dvignjeno od nivoja ulice. Sprejme do 20.000 vernikov. Eden najbolj znanih elementov glavne molitvene dvorane je ročno izdelana perzijska preproga, sestavljena iz 1700 milijonov vozlov, težka 21 ton, v enem kosu, dimenzij 70 x 60 metrov. Nastajala je 4 leta, tkalo pa jo je 600 tkalcev.

Opomba: Ženske, ki obiščejo mošejo, morajo pokriti glavo s šalom in ne smejo nositi kratkih hlač, oblačil za plažo ali oblačil brez rokavov, saj morajo biti popolnoma pokrite. Moški morajo nositi dolge hlače. Kratke hlače niso dovoljene.

Narodni muzej je najvidnejša kulturna zgradba v Sultanatu Oman, ki je posvečena poudarjanju kulturne dediščine Omana, od prvih prebivalcev v Omanu do danes. Muzejsko razstavno doživetje se razprostira v 14 dvoranah, ki vključujejo več kot 7000 edinstvenih, skrbno izbranih najdb in 33 digitalnih interaktivnih eksponatov. Je prvi muzej v Sultanatu, ki vključuje učni center, opremljen v skladu z najvišjimi mednarodnimi standardi, in prvi muzej na Bližnjem vzhodu, ki uporablja Braillov sistem v arabskem jeziku. Ustavili se bomo v palači Al Alam, uradni rezidenci njegovega veličanstva sultana Haitham Bin Tarika, vladarja Omana. Palača je arhitekturni čudež tako zaradi svoje zasnove kot tudi zaradi svoje lege med portugalskima utrdbama Mirani in Jalali. Kratek postanek za zunanje fotografije. Povratek v hotel. Predlagamo križarjenje z leseno dhow ladjo (z doplačilom). Ta vrsta ladje, ki jo še danes ročno izdelujejo lokalni obrtniki, priča o tradiciji Omana kot velike pomorske države. Nekoč so pluli po morskih poteh med Omanom, Iranom, Arabskimi Emirati, Indijo in drugimi sosednjimi državami, bogatimi z eksotičnim blagom. Sinbad Morjeplovec je z njimi odplul iz obalnega mesta Sur, kjer jih gradijo še danes. To edinstveno doživetje križarjenja ob obali Omana se začne v marini Bandar, kjer se vkrcamo na dhow. Sedite na zgornji odprti palubi, uživajte v čudovitem razgledu in omanskem čaju ali kavi. Večerja, nočitev.

3. dan:Muscat - Vrtača Bimah - Wadi Tiwi - Plaža Fins - Zatočišče za želve - Ras Al Jinz

Po zajtrku odjava iz hotela. Ogled Omana začnemo z vožnjo proti Ras Al Jinzu. Med potjo se ustavimo pri vrtači Bimah, spektakularnem apnenčastem kraterju z vabljivo hladno modro-zeleno vodo. Ta vrtača, ki jo je ustvarila erozija ali morda celo meteorit, velja za eno najlepših vrtač na planetu. Naša naslednja postaja je Wadi Tiwi. Spektakularno globoka in ozka soteska, izklesana v gorah, ki se spušča med visokimi pečinami vse do morja, s svojimi starimi tradicionalnimi vasicami, obdanimi z bujnimi nasadi datljev in banan, je prepredena z mrežo žuborečih aflaj – namakalnih sistemov. Priporočamo kosilo v motelu Sun Rise (vključeno v opcijsko doplačilo lunch paketa). Ker na plaži ni na voljo garderob, se lahko tukaj preoblečete v kopalke pred odhodom na plažo Fins, kjer je predviden odmor za kopanje. To je ena najlepših plaž v Omanu z belim peskom in modrim morjem, popoln kraj za kopanje. Po prihodu v Ras Al Jinz, nastanitev v resortu in večerja. Po večerji skupni izlet na plažo želv. Zapeljemo se do rezervata, kjer ponoči zelene želve po večtisočkilometrski poti pridejo na kopno, da izležejo jajčeca.

Opomba: ogled želv se začne ob 21.00. Prednost imajo domači gostje, turisti pa počakajo na vrsto ne glede na predhodno rezervacijo.

4. dan:Ras Al Jinz - Wadi Bani Khalid - puščava Wahiba

Zajtrk. Po odjavi iz hotela se odpravimo proti Wadi Bani Khalid – oazi sredi pustih in suhih gora. Med potjo iz avtobusov prestopimo na džipe 4×4, s katerimi se odpeljemo do samega Wadi Bani Khalida. Je eden najlepših wadijev v Omanu, njegovi tolmuni čiste, globoke modre vode pa vam ponujajo priložnost za kopanje in osvežitev. Od parkirišča do bazena je približno 500 metrov hoje.

Opomba: v skladu z nedavnimi smernicami ministrstva za turizem morajo ženske, ki se želijo kopati v wadiju, nositi kratke hlače in majco s kratkimi rokavi, da zakrijejo telo. Kopanje v bikiniju ni dovoljeno. S tem se spoštuje kulturo lokalnega prebivalstva.

Nadaljujemo proti Wahiba Sands, gmoti valovitega rdečega in belega peska. Nenehno spreminjajoči se vzorci sipin so v veselje vsakega fotografa. Vsakdo, ki se odloči živeti v okolju Wahib Sands, mora biti vzdržljiv in odporen, da prenese potencialno ostro podnebje, in beduini so prav to. Tukaj med gozdovi na obronkih peska živi več kot 3000 beduinov različnih plemenskih korenin. Doživeli bomo čudovit sončni zahod na peščenih sipinah. Večerja na žaru v kampu in nočitev.

5. dan:Puščava Wahiba - Jabreen - Bahla - Al Hamra - Nizwa

Zajtrk in odjava iz kampa. Odhajamo v Nizwo. Na poti se ustavimo pri gradu Jabreen, ki sega v leto 1670. Zgradil ga je Imam Bil Arab bin Sultan Al Y`aribi. Grad omogoča obiskovalcu, da občuti vzdušje zgodovinskega Omana. Trdnjava iz 17. stoletja je eden najlepših omanskih gradov in ima izvrstne ročno poslikane strope. Nadaljujemo proti Bahli, enemu najstarejših mestec v Omanu, ki je bilo v 12. stoletju prestolnica plemena, ki je živelo v regiji. Krajši postanek za slikanje trdnjave Bahla, nato pa vožnja do Al Hamre. Nekateri domačini še vedno živijo v tej 400 let stari vasi v tradicionalnih hišah iz blata. Prihod v Nizwa, nastanitev v hotelu. Večerja, nočitev.

6. dan:Nizwa - Jebel Akhder

Odjava iz hotela in vožnja do Nizwa Souq. Ta impresiven kompleks je bil skrbno zasnovan z uporabo arhitekture omanskih utrdb in elegantnih islamskih obokov. Klimatizirane dvorane Nizwa Souqa so polne svežega sadja in zelenjave, zelišč in začimb, ogromnih kupov datljev in sveže ulovljenih rib. To je še vedno najboljše mesto za nakup tradicionalnega srebra “Khanjara” (ročno izrezljana omanska bodala) in beduinskega nakita, kjer se srebro še vedno prodaja na težo. Nato obiščemo utrdbo Nizwa z ogromnim okroglim topovskim stolpom, zaradi česar je ena najbolj impresivnih utrdb v Omanu. Ogromen stolp, zgrajen na trdni skali, je bil zasnovan tako, da prenese tresljaje 24 topov. Z vrha je čudovit panoramski pogled iz ptičje perspektive na celotno Nizvo in okoliške ravnice, ki vsakega obiskovalca pusti brez sape. Nadaljujemo z vožnjo do Jebel Akhderja s 4×4 džipi. Jebel Akhdar je del gorovja Hajar, ki se razteza približno 300 km od severozahoda proti jugovzhodu. Višji predeli regije imajo dovolj padavin, da omogočajo kmetijstvo, na pobočjih pa pridelujejo veliko tradicionalnega sadja in zelenjave. To je eno najslikovitejših območij Omana, kjer živijo predvsem pripadniki plemena Bani Riyam. Jebel Akhdar je bil v poznih petdesetih letih prejšnjega stoletja prizorišče hudih spopadov med uporniki ter omanskimi in britanskimi silami. Povratek v hotel, večerja in nočitev.

7. dan:Nizwa - Muscat

Zajtrk, pozna odjava do 12. ure. Odhod na Muttrah Souq – eno najbolj priljubljenih tržnic na Bližnjem vzhodu. Sprehodite se po labirintu ulic, ki vabijo z množico blaga, od uvoženih tkanin do eksotičnih vzhodnih začimb, parfumov in bogato ročno izdelanih artefaktov. Tu se v zraku širijo vonji eksotičnih arabskih parfumov in začimb. Druge trgovine so specializirane za znane omanske khanjarje (bodala), starine, tradicionalni srebrni nakit in ročne izdelke iz bakra, kamelje kosti, lesa, usnja in ročno izdelane omanske noše. Večerna vožnja do naselja Wave in prosti čas. Predlagamo skupno večerjo v restavraciji Huqqa. Zvečer prevoz na letališče Muscat za vkrcanje na letalo ob 2.10.

8. dan:Muscat - Zagreb

Prijava na let proti Zagrebu ob 02.10, pristanek v Istanbulu ob 06.55. Nadaljevanje leta proti Zagrebu ob 08:15, pristanek v Zagrebu ob 08:25.

Cena:

 • 1790 EUR – 16.11.2024

Cena vključuje:

 • prevoz z letalom v ekonomskem razredu na relaciji Zagreb – Muscat – Zagreb (preko Istanbula),
 • skupinski prevoz z avtobusi in džipi 4×4 po programu,
 • 5 x nočitev s polpenzionom v hotelih 4* v dvoposteljni sobi in puščavskem kampu v Deluxe šotoru; 1 nočitev z zajtrkom,
 • vse oglede in izlete po programu,
 • vstopnice za objekte in kraje, ki jih obiskujemo po programu,
 • ustekleničeno vodo med potovanjem,
 • turistično vodenje,
 • dodatno zdravstveno zavarovanje CORIS,
 • lokalni vodnik v angleškem jeziku.

Doplačila:

DOPLAČILA:

 • enoposteljno sobo 290 EUR,
 • možnost doplačila za večerjo v nakupovalnem centru 7. dan potovanja 65 EUR,
 • dodatne storitve, prehrana in fakultativni izleti,
 • izdatke osebne narave,
 • zavarovanje odpovedi potovanja: 4,10% od vrednosti aranžmaja,
 • križarjenje z leseno dhow ladjo cca 2 uri (min. 10 prijavljenih potnikov): 70 EUR,
 • paket 6 obrokov v lokalnih restavracijah: 130 EUR.

OBVEZNA DOPLAČILA:

 • napitnine za lokalne vodnike, voznike, nosače in ponudnike rednih storitev (priporočeno 40 USD na osebo – plačilo spremljevalcu na licu mesta

Opombe:

Letališke pristojbine so vključene v ceno v višini 330 EUR. V primeru povišanja bo potrebno doplačilo za razliko pred odhodom.

LETALSKI PREVOZ:
Program je oblikovan na razpoložljivih mestih na letalu, ki so na voljo v času objave programa. Radi bi vas opozorili, da lahko pride do hitre zasedenosti kapacitet ki so na voljo, prav tako tudi do sprememb s strani letalskih prevoznikov (ure, dnevi letenja, ukinitve letov), kot tudi do dviga cen. V teh primerih bomo poiskali optimalna nadomestila, z zamiki v dnevih ali odhoda iz bližnjih letališč (odhod in vrnitev ni nujno iz istega letališča).
Zagotavljamo pa, da program in vsebina ostajata nespremenjena.
*Za organizacijo posameznega dodatnega izleta je potrebnih najmanj 20 potnikov. Razpored ogledov po dnevih se lahko spremeni.

Slike

Proceed Booking