059 072 001 turizem@az-sp.si

Očarljiv in skrivnosten mehiški polotok – Jukatan

0
Cena
od2,349€
Cena
od2,349€
Ime in priimek*
E-mail naslov*
Vaše povpraševanje*
* Prosimo potrdite, da se strinjate s tem, da vas v skladu z našimi Pogoji poslovanja in Varstvom podatkov kontaktiramo glede vašega povpraševanja.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Shrani med priljubljene

Adding item to wishlist requires an account

25
11 dni, let
Datumi: 27.10., 25.12., 16.2.2025
Mehika
Šifra: AZ5
Program

1. dan:Ljubljana - Evropa

Zbor potnikov na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana ali bližnjega letališča in polet z vmesnim postankom proti Mehiki.

2. dan:Evropa - Cancun - Tulum

Po pristanku v Cancunu se bomo odpravili proti Tulumu, znanem predvsem po znamenitih obalnih ruševinah templja. Nastanitev v hotelu in prenočevanje.

3. dan:Tulum - Bacalar

Po zajtrku bo sledil ogled Tuluma. Utrjeni kompleks na obalnem klifu je nekoč predstavljal križišče pomorske in kopenske trgovine majevskega območja. Veljal je za glavno pristanišče Cobe in bil močno utrjen z več kot 900 m dolgim, 3-5 m visokim in do 8 m širokim obzidjem. Svoj vrhunec je Tulum doživljal med 13. in 15. stoletjem, ko je kljuboval celo španskim konkvistadorjem. Žal so po tem razcvetu prebivalci mesta, poznani po trgovanju z obsidianom, podlegli številnim boleznim, ki so jih prinesli priseljenci in zavojevalci. Naše pozornosti bo deležen predvsem kompleks Castilo z obdajajočima templjema. Po ogledu vožnja do Bacalarja, malega in mirnega mesteca, ki je raj za ljubitelje narave. V Bacalarju si bomo vzeli nekaj prostega časa za kosilo, nato pa bomo obiskali trdnjavo Fuerte de San Felipe Bacalar, ki dominira v središču mesta in je bila postavljena za zaščito pred pirati in roparskimi trgovci. Na obzidju bomo deležni spektakularnega razgleda na laguno Bacalar – jezero sedmerih barv, po katerem bomo nato zapluli z ladjico in zaplavali v turkizni vodi. Nastanitev v hotelu in prenočevanje.

4. dan:Bacalar - Uxmal - kraška jama - Merida

Po zajtrku se bomo odpravili proti Meridi. Na poti se bomo ustavili v Uxmalu, ki velja za eno najpomembnejših arheoloških najdišč majevske kulture v Mehiki in se nahaja tudi na seznamu svetovne dediščine Unesco. Ogledali si bomo arheološki park, za katerega so značilne dobro ohranjene in restavrirane zgradbe iz 9. in 10. stoletja ter velika dvorišča oziroma trgi, ki so obrnjeni v smeri sever – jug in s treh strani obdani s podolgovatimi palačami. Starodavno mesto je izjemno lepo obnovljeno in zato privlači množice turistov. Po ogledu bomo nadaljevali z vožnjo proti šarmantni nekdanji haciendi, kjer bomo vstopili v pravi raj, ki nas bo očaral z zgodovino, kulturo, naravo in skrivnostnostjo. Po vodenem ogledu se bomo osvežili v kristalno čisti vodi, ki polni prav za Jukatan značilne kraške jame »cenote«. Prerojeni si bomo vzeli nekaj prostega časa za kosilo v restavraciji v haciendi, nato pa se odpravili proti Meridi, glavnemu mestu zvezne države Jukatan. Merida je gospodarska in kulturna prestolnica Jukatana, ki obiskovalca navduši s kolonialnim šarmom, ozkimi ulicami in romantičnimi konjskimi vpregami. Povsod po mestu je mogoče opaziti vpliv Španije in Francije, Elizejske poljane so na primer postale model za Paseo De Montejo. Ogledali si bomo katedralo, mestno hišo in hišo Casa de Montejo, v kateri se je rodil ustanovitelj mesta. Izkusili bomo večerni utrip mesta, nato bo sledila nastanitev v hotelu in prenočevanje.

5. dan:Merida - Sotuta de Peon - Izamal - Valladolid

Po zajtrku bomo naše popotovanje nadaljevali proti Izamalu. Prvi postanek dneva bo na haciendi Sotuta de Peon, kjer bomo imeli vodeni ogled haciende, na katerem bo zagotovo največja atrakcija predstavitev postopka pridobivanja vrvi iz sisal vlaken avtohtonih agav. Po ogledu vožnja do Izamala, nekoliko manj odkritega bisera Jukatana. Nekdaj pomembno središče Jukatana se ponaša z barvito kolonialno arhitekturo in že na prvi pogled nam bo postalo jasno, zakaj je dobil vzdevek »rumeno mesto«. Sprehodili se bomo po živahnih ulicah, »obsijanimi« z rumenimi pročelji, vse do samostana San Antonia de Padua, pomembnega katoliškega središča, ki še danes privlači številne romarje. Sprehodili se bomo po atriju, ki za Vatikanskimi vrtovi velja za drugi največji atrij na svetu, ter si v neposredni bližini ogledali tudi tempelj Kinich Kak Moo, najvišjo majevsko piramido v Izamalu. Nadaljevanje poti do Valladolida, enega izmed najbolj pristnih mest na Jukatanu. Sprehodili se bomo po eni najlepših ulic v mestu, Calle de los Frailes, vse do parka Parqu Principal, kjer bomo naleteli na ikonično cerkev Iglesia de San Servacio. Uživali bomo v kolonialnem vzdušju, obiskali tržnico in odkrivali večerni utrip mesta. Nastanitev v hotelu in prenočevanje.

6. dan:Valladolid - Chichen Itza - kraške jame "cenote" - Valladolid

Po zajtrku se bomo odpeljali proti Chichen Itzi, slavni majevski piramidi, ki predstavlja majevski koledar in je eno od novih sedmih čudes sveta. Piramida El Castillo nas zagotovo ne bo pustila ravnodušnih. Briljantne ruševine pričajo o osupljivem starodavnem mestu, ki je bilo nekoč osrednje mesto majevskega imperija v Srednji Ameriki. Starodavno najdišče Chichen Itza, ki v prevodu pomeni »pri ustju vodnjaka rodu Itzá«, leži na vzhodnem delu polotoka Jukatan. Maji so ga okoli leta 400 zgradili ob naravnem vodnjaku. Po spopadih s Tolteki je bilo do leta 987 večkrat zapuščeno ter ponovno naseljeno. Stopničaste piramide, templji, stolpne arkade in druge kamnite strukture so bile za imperij svete. Od 13. stoletja dalje je mesto povsem zapuščeno, celoten kompleks pa še danes razkriva veliko o majevskem in toltekovem videnju vesolja. Polni vtisov bomo pot nadaljevali do kompleksa kraških jam. Odpravili se bomo na ogled jame po približno 200 m dolgi poti in se spustili približno 20 m v globino, kjer se nahaja »cenote«. Po ogledu magičnega podzemlja bomo imeli nekaj prostega časa za sprostitev duha ob prav posebnih mističnih energijah, ki prevevajo to majevsko področje, ali za čisto »zemeljsko« kosilo, nato bo sledil povratek v Valladolid. Prenočevanje.

7. dan:Valladolid - Coba - Riviera Maya

Po zajtrku bomo na poti proti vzhodni obali Jukatana obiskali Cobo, starodavno majevsko mestece v osrčju džungle, kjer si bomo ogledali eno najpomembnejših mehiških arheoloških najdišč, med drugim tudi drugo najvišjo majevsko piramido na Jukatanu. Nadaljevanje vožnje do Tuluma, kjer se bomo udeležili avtentičnega kulinaričnega doživetja. Obiskali bomo »tipično majevsko kuhinjo«, kjer nam bodo predstavili njene značilnosti in nas tudi naučili priprave mehiških jedi, kot so: tortilje na različne načine, posebne marinade, takosi in ostala »ulična hrana«. Zadovoljni in siti ter polni novega kulinaričnega znanja se bomo odpravili proti turističnemu področju Riviera Maya. Nastanitev v hotelu in prenočevanje.

8. - 9. dan:Riviera Maya

Prosta dneva za oddih na čudovitih mehiških plažah, uživanje v čudovitem naravnem okolju s pogledom na turkizno modro Karibsko morje.

10. - 11. dan:vračanje domov

Po zajtrku bomo zapustili hotel in se odpravili proti Cancunu. Prevoz do letališča in polet proti Evropi.

Pristanek v Evropi in nadaljevanje leta proti Ljubljani ali drugemu bližnjemu letališču. V primeru pristanka na bližnjemu pristanišču bo za doplačilo organiziran prevoz do Ljubljane.

Cena:

 • 2349 EUR – 27.10.
 • 2699 EUR – 25.12.
 • 2449 EUR – 16.2.

Cena vključuje:

 • navedeni letalski prevozi v ekonomskem razredu,
 • letališke, varnostne pristojbine in dodatek za gorivo,
 • prevozi s klimatiziranimi avtobusi ali minibusi,
 • nočitev z zajtrkom v preverjenih hotelih 3* in 4* v dvoposteljnih sobah,
 • ogledi po programu z lokalnimi vodniki,
 • izlet s čolnom po jezeru Bacalar,
 • vstopnine v izbrane kraške jame,
 • ogled haciende Sotuta de Peon,
 • kuharska delavnica,
 • ostale vstopnine za oglede, kot je navedeno v programu,
 • slovensko vodenje,
 • organizacija potovanja,
 • dodatno zdravstveno zavarovanje CORIS.

Cena ne vključuje:

 • opcijske izlete,
 • napitnine,
 • osebne stroške.

Doplačila:

Doplačila (ob prijavi): 

 • doplačilo pri udeležbi manj kot 20 oseb 170,00 EUR/osebo,
 • enoposteljna soba: 310 EUR,
 • transfer do letališča: 70 EUR,
 • zavarovanje odpovedi potovanja: 4,10% od vrednosti aranžmaja.

Doplačila (na poti): 

 • priporočljive napitnine (45 EUR).

Popusti:

 • popust za otroka do 10. leta v sobi z dvema odraslima osebama na pomožnem ležišču: 390 EUR,
 • popust za tretjo osebo v sobi z dvema odraslima osebama na pomožnem ležišču: 180 EUR.

Opombe:

 • *V oktobru je odhod/povratek iz letališča Marco Polo Benetke/ Za novoletni odhod je le povratek na Marco Polo Benetke; ostali odhodi/povratki so  predvideni na letališče Jožeta Pučnika v Ljubljani.
 • ob prijavi obvezna kopija potnega lista,
 • zaradi prilagajanja letalskim prevozom in v primeru nepredvidenih okoliščin, si pridržujemo pravico do zamenjave krajev nastanitev in ogledov med samim potovanjem oz. do spremenjenega vendar vsebinsko neokrnjenega programa.
Slike

Proceed Booking