059 072 001 turizem@az-sp.si

Nostalgične poti Balkana

0
Cena
od349€
Cena
od349€
Ime in priimek*
E-mail naslov*
Vaše povpraševanje*
* Prosimo potrdite, da se strinjate s tem, da vas v skladu z našimi Pogoji poslovanja in Varstvom podatkov kontaktiramo glede vašega povpraševanja.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Shrani med priljubljene

Adding item to wishlist requires an account

54
4 dni, avtobus
Datumi: 18.09.
BiH
Šifra: AŽ15
Program

1. dan:Slovenija – Banjaluka – Ljubačke doline – nočitev Jajce

Zgodnji jutranji odhod, spoznavanje z družbo pozitivnih sopotnikov, kavica, zgodbe o Trapistih, menihih (veljajo za enega najstrožjih meniških redov v katoliški cerkvi), ki so si pred Banjaluko naredili v začetku 19. stol. ogromen samostanski kompleks in takoj pričeli z »biznisom« (znani po izvrstnih sirih Trapist, tudi hmelj gojijo…). Postanek naredimo v drugem največjem bosanskem mestecu Banjaluki, za sprehod, ogled in … Tu je odnos do izvrstne kulinarike in tradicije ohranjanja etnološkega bogastva izjemnega pomena, kar bomo spoznali v Ljubačkih dolinah, ko se bomo ustavili v etno selu. Prevzele nas bodo stare lesene hiše, kjer je razstavljeno preko 5000 eksponatov, spoznali bomo stare obrti in predvsem kulinariko, saj nam bodo v avtentičnem okolju in »izpod sača« pripravili številne okusne dobrote. Kanjoni in brzice Vrbasa na poti, mlini na vodi,.. bodo prava paša za oči in dušo, sveži zrak nas bo navdihoval s prvim spoznavnim dnem nepozabnega potovanja. Prihod v Jajce, ogled in namestitev v hotelu.

2. dan:Jajce – Plivško jezero – Ramsko jezero - Jablanac

Po zajtrku bomo uživali ob neprecenljivi zgodovinski in etnološki vrednosti nadvse zanimivih slapov in mlinov. Zmeraj znova se tam zamislimo nad zdravo kmečko pametjo in iznajdljivostjo izkoriščanja naravnih virov. Gre za temelj za ohranjanje nekdanjega načina življenja. Ustavimo se na Plivških jezerih. Nato nas bo pot vodila skozi zelene hribčke in doline, skozi donji in Gorni Vakuf do še enega naravnega bisera, do Ramskega jezera.

Ramsko jezero je nekaj tako zelo lepega, tako slikovitega (za velik del svoje slikovitosti se ima zahvaliti številnim malim otokom in polotokom, ki razčlenjujejo njegovo obalo), da bo v soju pomladanskih barv atrakcija našega potepa. Še posebno pa, ko bomo slišali neverjetno zgodbo nastanka iz 70. let prejšnjega stoletja, ko so umetno zajezili reko Ram in poplavili več kot 15 kvadratnih kilometrov veliko območje. Pod vodo se je znašlo 20 naselij z več kot 1100 objekti, izselilo se je več kot 3000 ljudi.

Na polotoku Šći se nahaja frančiškanski samostan, poleg njega pa izjemno lepo urejen etnografski muzej, ki ga bomo ta dan obiskali.

Tu so poznani po odličnih sirih, katere bomo tudi poizkušali v kombinaciji s svežimi »uštipci« in eksplozijo okusov domačih marmelad iz gorskih sadežev. Pa še kaj bodo dodali na križnik domačih dobrot tako, da lačni zagotovo ne bomo.

Večerni prihod v Jablanac, kjer planiramo namestitev in večerjo. Se še spomnite filma Bitka na Neretvi? Porušen most, do katerega se sprehodimo po večerji, še danes kljubuje času kot opomin na vojne čase človeške nerazsodnosti.

3. dan:Bjelašnica -Titov bunker - Lukomir - Konjic - Sarajevo

Po zajtrku se prepustimo duhu nekega časa in se podamo v nekoč strogo prepovedano območje, v mogočni podzemni Titov bunker. In ko bomo ponovno »zadihali«, se bomo podali v prostranstvo planin in se v najstarejši in najvišje ležeči vasi na Balkanu prepustili nostalgiji, kraju, kjer se je ustavil čas. Prepustili se bomo lepim pogledom, zgodbam in kulinariki, ki jo pripravljajo za nas… Večeru se po namestitvi predamo v olimpijskem Sarajevu.

4. dan:Sarajevo - Slovenija

Sarajevo dopoldne. Na sprehodu bomo videli begovo džamijo Gazi Husrev iz 16. stol., Carevo džamijo z medreso, arkadnim dvoriščem in kupolasto streho, staro pravoslavno cerkev, Univerzitetno knjižnico, očarala nas bosta tipična muslimanska Svrzina kuča in Principov most, ki danes nosi svoje staro ime Latinska čuprija. Na stari Baščaršiji, srcu in duši mesta, ki s svojimi trgovinicami, rokodelskimi delavnicami, kafiči in čevapdžinicami ustvarja vzdušje domačnosti, bomo preživeli preostanek časa in se v popoldanskem času odpravili proti Sloveniji.

Cena:

Modra cena do 31.07.:

 • 349 EUR na osebo.

Redna cena:

 • 379 EUR na osebo.

Cena vključuje:

 • prevoz s sodobnim avtobusom, cestnine, vstopne takse, parkirnine, stroški šoferjev…,
 • hotel 3*, 3x nočitve z zajtrkom Jajce ali Plivsko jezero, Jablanac ali Konjic, Sarajevo,
 • večerje vse dni,
 • vstop, ogled etno sela Ljubačka dolina, sprejem, pogostitev, hrana,
 • ogled mlini – Plivško jezero, Jajce,
 • Ramsko jezero, vstop v muzej, degustacije sirov, »uštipci« sokovi in marmelade…,
 • off road posebna vožnja – izlet v zapuščeno vas Lukomir, zgodbe, hrana in pijača,
 • vstop in ogled Titov bunker,
 • obisk in ogled Konjica, Sarajeva,
 • odlično vodstvo Ojle in domačinov, prijateljev, ki jih bomo spoznali na destinacijah.

Doplačila:

 • 1/1 soba -60 EUR,
 • sprednji sedeži (prve tri vrste) 15 EUR/os,
 • zavarovanje rizika odpovedi po ceniku.

Opombe:

 • Cena je preračunana na 44 oseb v avtobusu. Povišanje cene v primeru 39-43 oseb v avtobusu je 15 EUR oz. 20 EUR v primeru 34-38 oseb. O morebitnem povišanju cene boste obveščeni z obvestilom o odhodu.
Slike