059 072 001 turizem@az-sp.si

Normandija, Bretanja in Pariz

0
Cena
od1,285€
Cena
od1,285€
Ime in priimek*
E-mail naslov*
Vaše povpraševanje*
* Prosimo potrdite, da se strinjate s tem, da vas v skladu z našimi Pogoji poslovanja in Varstvom podatkov kontaktiramo glede vašega povpraševanja.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Shrani med priljubljene

Adding item to wishlist requires an account

28
5 dni, avtobus
Datumi: 27.4.
Francija
Šifra: AŽ37
Program

1. dan:Ljubljana - Trst- Pariz - Etretat - Le Havre - Honfleur

Zjutraj zbor potnikov na odhodnem mestu v Ljubljani, prevoz na tržaško letališče ter polet v Pariz, kjer bomo po pristanku nadaljevali do Rokavskega preliva s slikovito obalo Côte d’Albatre. Ustavili se bomo v mestecu Etretat z atraktivnimi klifi Falaise d’Aval, ki jih je pesnik Guy de Maupassant videl kot »slone velikane«, ki so stopili v morje, da bi z rilci popili ocean. Povzpeli se bomo na enega od spektakularnih previsnih klifov, da bomo ujeli pogled na prostranstvo morja proti Angliji in na stisnjeno mestece Etretat, ki je v zlatih Napoleonovih časih cvetelo v tihotapstvu med Francijo in Anglijo. V nadaljevanju bomo prevozili veliko pristanišče Le Havre, ki leži ob ustju reke Sene in prečkali imeniten most Le Pont de Normandie ter pristali v očarljivem mestecu Honfleur, ki je bil nekoč cvetoče srednjeveško pristanišče in ribiško središče. Koncem 19. stoletja, se je Honfleur zaradi slikovitosti in romantičnega izgleda, razvil v priljubljeno letovišče ljudi iz umetniških krogov, kot so bili Renoir, Sisley, Cezanne, Pissarro in velik impresionist Eugene Boudin, ki se je tu rodil ter mestu zapustil svoj slikarski opus. Med znamenitostmi mesta, bomo videli tudi štiristo let staro leseno cerkev svete Katarine. Po večernem sprehodu po prijetnem Honfleurju odhod v hotel, namestitev in večerja.

2. dan:Honfleur - Trouville - Deauville - Caen - Arromanches - Mont Saint Michel - Saint Malo

Po zajtrku bomo vozili vzdolž cvetlične obale Côte Fleurie, do mondenih letoviških mest Trouville in Deuville, nakar bomo zavili v notranjost zelene Normandije proti Caenu, ki je bil zgodovinski sedež Viljema Osvajalca in kraljice Matilde. Tako se bomo pripeljali na Côte De Nacre, na zgodovinsko obalo anglo-ameriške invazije v Normandiji, kjer se je na Day-D začela operacija izkrcavanja, imenovana Overlord. Zapeljali se bomo v mestece Arromanches, kjer je uspel prvi preboj nemškega »atlantskega zidu«. Lahko si bomo ogledali muzej vojaške opreme in najdenih osebnih predmetov, tako zavezniških, kakor nemških vojakov. Sledil bo postanek v Longues sur Mer, kjer se bomo sprehodili ob liniji nemških bunkarjev, pri Colvillu bomo obiskali bele križe največjega pokopališča padlih ameriških fantov in se popeljali po Omaha beach, kjer se je odvijala najbolj krvava drama izkrcavanja. Potem bomo prečkali polotok Cotentin in si popoldne ogledali neverjeten gradbeni podvig opatov benediktincev, ki so skozi generacije in stoletja, na skali blizu obale, pozidali čudežni samostan in slikovito mestece Le Mont Saint Michel. Proti večeru bomo zapustili Normandijo in že prestopili v sosednjo deželo Bretanjo, ter tako dan zaključili na obali Côte D’emeraude. Bretanja je od nekdaj bila dežela upornih keltskih Bretoncev, ki so stoletja vodili borbo proti Francozom za samostojnost, zato so njihova mesta izrazito trdnjavska, kakršno je z obzidjem obdano pomorsko mesto Saint Malo, nekoč samostojna in svobodna pomorska republika. Sprehodili se bomo po ulicah tega mesta in po mogočnem obzidju, ki ga nenehno oblivajo bučni valovi Canala La Manche. Hotelska namestitev in večerja.

3. dan:Saint Malo - Cap Frehel - Sables-D'or - Morlaix - Côte Des Sables - Roscoff

Po zajtrku bomo začeli raziskovati naravne lepote severne bretonske obale, saj se bomo zapeljali na polotok Cap Fréhel ter se sprehodili po granitnih pečinah do svetilnika, od koder bomo lahko v daljavi celo uzrli najstarejšo bretonsko obmorsko trdnjavo Fort la Latte. Naslednji postanek bomo naredili na obali Sables-d’Or, kjer so v družbi zelenih borovcev nanizane številne peščene plaže in vrsta prijetnih počitniških krajev. Sledila bo vožnja v Morlaix, nekoč bogato mesto številnih manufaktur z zanimivo lego ob estuarju in pod ogromnim viaduktom. Po postanku za oddih, pijačo in priložnostni prigrizek, bomo nadaljevali na severno obalo departmaja Finistère, kjer se obala deli na Côte des Legendes, poimenovana po hrabrih bretonskih pomorščakih in ribičih s centrom Meneham ter na Côte des Sables pri Kerfissienu, kjer si bomo ogledali avtentično obalo neskončnih peščenih plaž in na obali obležanih ledeniških balvanov, ki jih preraščajo alge in mahovi. V primeru plime, se bomo lahko sprehodili daleč po pesku med slikovite balvane najrazličnejših oblik. Sledila bo vožnja v Roscoff, majhno, arhitekturno slikovito in turistično zelo razgibano mestece, ki je svoje dni slovelo po neustrašnih »korzerjih«, piratih severnih morij. Ko so se končali gusarski časi, so se prelevili v bretonske »lükarje«, saj so peš ali na kolesih daleč naokoli od vrat do vrat prodajali »roscoff čebulo«, ki je od nekdaj odlično uspevala v zaledju mesta in je sedaj simbol Roscoffa. Najbolj zanimiv je bil posebnež Čebula Johnny, ki je postal celo legenda in literarni junak. Po namestitvi v hotelu, se bomo potepali po slikovitem mestu in imeli večerjo.

4. dan:Roscoff - Landarneau - St. Mathieu - Brest - Oceanopolis - Crozon - Camaret Sur Mer

Po zajtrku nas bo v dolini reke Elorn zanimalo mesto Landerneau, ki je stoletja bogatelo s cehi usnjarstva, opekarstva in tkanja lanenega blaga. Podoba stare mestne četrti sega v čas okoli leta 1520, ko so preko reke Elorn zgradili tudi most Rohan s stisnjenimi hišami trgovcev, kar izgleda podobno kot toskanski Ponte Vecchio. Največji znamenitosti mesta sta ravno most Rohnan in mestni dvor vojvodinje Ane Bretonske. Ko bomo končali potepanje po mestu in si bomo nabrali zanimivih suvenirjev, se bomo odpeljali na La Point Saint-Mathieu, najbolj zahodno točko Francije, ki jo krasi mogočen svetilnik in samostanska razvalina. Nazadnje si bomo ogledal slovito vojno luko Brest z obzidji in trdnjavo, vstopili v izjemno cerkev St. Luis, se sprehodili po glavi ulici Siam ter se skozi park pri monumenta Américain spustili v pristaniško četrt. Sledil bo ogled Oceanopolisa, enega največjih akvarijev Evrope, kjer nas bo poleg tropskih in polarnih rib zanimala predvsem ribja raznolikost morij, ki oblivajo Bretanjo. Dan bomo zaključili z vožnjo na polotok Crozon do mesteca Camaret sur Mer, ki leži v zavetju najbolj divjih klifov Bretanje, hotelska namestitev in večerja.

5. dan:Camaret Sur Mer - Pointe De Penhir - Locronan - Concerneau - Carnac - Nantes

Po zajtrku bomo na koncu polotoka Crozona doživljali lepoto divjih klifov Pointe de Penhir, z rta Pointe des Espagnoles, pa bomo deležni pogleda na največje bretonsko mesto Brest, pomorsko in zgodovinsko vojno luko, kjer se je v II. svetovni vojni odvijala podmorniška in zračna bitka za Atlantik z žrtvijo blizu 80.000 mladih življenj, zato si bomo na tej obali ogledali tudi impozantne ostanke utrjenega Atlantskega zidu. Naslednja postaja zahodne Bretanje bo očarljivo kamnito mesto Locronan, polno malih trgovin s spominki in lokalnimi produkti, potem pa bomo skočili še v starodavno in nekoč celo gusarsko pomorsko trdnjavo Concerneau, kjer med drugim še vedno delajo po starih receptih čokolado, bonbone in zapeljive piškote. Nadaljevali bomo do letoviškega Carnaca ob zalivu Morbihan, ustavili pa se bomo tudi na poljih megalitskih menhirjev in dolmenov pri Ménacu in Kermario. Sledila bo vožnja v smeri mesta Vannes, ki je bil sedež kraljice Ane de Bretagne v zlatem obdobju bretonskega vojvodstva, cilj pa bo mesto Nantes, veliko in pomembno francosko pristanišče ob Loari ter znano tudi kot rojstno mesto Voltaira in Julesa Verna. Namestitev v hotelu in večerja ter po želji še večerni potep po starem mestnem središču do mogočnega gradu vojvod Bretonskih.

6. dan:Nantes - Chartres - Pariz - Trst - Ljubljana

Po bolj zgodnjem zajtrku, nas bo pot vodila proti Parizu, vmes pa si bomo ogledali znamenito katedralo Nôtre Dame v Chartresu, ki slovi predvsem po barvitih vitražih, ki zavzemajo 2.500 m² površin in prikazujejo okoli 10.000 prizorov krščanske mitologije. Ta okna so največ, kar je človek ustvaril v tej zvrsti umetnosti, zato ni čudno, da katedrala v Chartresu spada med največje kulturne znamenitosti Unescovega seznama. Po ogledu katedrale, bomo nadaljevali v Pariz in si popoldne s krožno vožnjo ter kakšnim postankom ogledali glavne kulturno zgodovinske spomenike francoske prestolnice kot so Eiffelov stolp, Slavolok zmage, Elizejske poljane, Napoleonov mavzolej, Dom Invalidov, Alexandrov most na Seni, trg Concorde, cerkev Madelein, Opera Garnier, trg Vendome, palača Louvre in katedrala Nôtre Dame ter Latinska četrt. Sledila bo le še vožnja na pariško letališče ter večerni polet ob 18.15 uri na tržaško letališče, transfer v Ljubljano.

Cena:

 • pri udeležbi 35 oseb 1285 EUR,
 • pri udeležbi 30 oseb 1310 EUR,
 • pri udeležbi 25 oseb 1365 EUR,
 • pri udeležbi 20 oseb 1395 EUR.

Cena vključuje:

 • letalski prevoz Trst – Pariz – Trst,
 • letališko takso v višini 161 Eur*,

*točen znesek vseh letaliških taks bo znan 10 dni pred odhodom

 • avtobusni prevoz v Franciji po programu,
 • 5 x nočitev z zajtrkom, hotel 3*/4*, dvoposteljne sobe,
 • 5 x večerja v hotelu ali zunanji restavraciji,
 • slovensko vodenje, licenca GZS,
 • nezgodno zavarovanje potnikov in prtljage,
 • organizacijska storitev agencije in DDV.

Doplačila:

 • enoposteljna soba skupaj za 5 noči:  175 EUR,
 • vstop Le Mont Saint Michel:  12 EUR,
 • vstop Oceanopolis: 23 EUR,
 • 5 x mestne takse: 8 EUR,
 • zavarovanje odpovedi potovanja: 4,10% od vrednosti aranžmaja.
Slike

Proceed Booking