059 072 001 turizem@az-sp.si

Narodni parki Balkana

0
Cena
od615€
Cena
od615€
Ime in priimek*
E-mail naslov*
Vaše povpraševanje*
Prosimo potrdite, da se strinjate s tem, da vas v skladu z našimi Pogoji poslovanja in Varstvom podatkov kontaktiramo glede vašega povpraševanja.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Shrani med priljubljene

Adding item to wishlist requires an account

139
7 dni, bus
Datumi: 14.09.
BiH, Črna Gora, Srbija
Šifra: AŽ37
Program

1. dan:Škofja Loka - Ljubljana - Sarajevo

Odhod iz Škofje Loke ob 04.30 uri, vstop v Ljubljani ob 05.00 uri in nadaljevanje mimo Zagreba do Slavonskega Broda, kjer bomo prestopili Savo in vstopili v Republiko srbsko, v vzhodno področje BiH. Pot nas bo vodila mimo Doboja in Maglaja ter Zenice v Sarajevo, kjer se bomo podali na sprehod ob reki Miljacki in doživljali vzdušje orientalskega mesta na pragu srednje Evrope. Odkrivali bomo kulturne usedline avstro-ogrske monarhije in večstoletnega osmanskega cesarstva, ki je v mestu zapustilo, poleg islamskih značilnosti življenja, zlasti arhitekturne spomenike, kot so medresa, sahat kula, brusa bezistan, hamam, Moriča han, Skenderpašin karavan saraj in seveda Gazi-Husrev-begovo džamijo. Potem se bomo samostojno potepali po Baščaršiji z labirintom ozkih ulic in malih obrtnih delavnic, zlasti kujundžilukov z bakrenimi in srebrnimi mojstrovinami ter prav gotovo zavili na dišečo kavo iz bakrene »džezve« in na »čevape« v eno izmed številnih čevapdžinic. Po doživetju sarajevske Baščaršije, se bomo na večer odpeljali v hotel, prenočevanje.

2. dan:Sarajevo - Višegrad - Kanjon Drine - Peručac - Tara - Mitrovac - Zaovine - Kaludžerske Bare

Po zajtrku nas bo pot vodila iz Sarajeva čez slikovite planjave planine Romanije do Rogatice in Ustiprače, kjer bomo vstopili v dolino reke Drine in njenega črnogorskega pritoka Lim. Prispeli bomo v Višegrad in si ogledali sloviti kamniti most Mehmed Paše Sokolovića, ki ga je literarno spoznal ves svet kot »čuprijo na Drini« v romanu Ive Andrića, nagrajenega z Nobelovo nagrado. Sprehodili se bomo tudi po mestu Kamengrad, zgrajenem po ideji filmskega režiserja Emira Kusturice ter se nato vkrcali na ladjo za križarjenje skozi kanjon. Reka Drina se rodi na Ščepan polju z združitvijo črnogorskih rek Pive in Tare, nato teče 346 km do izliva v Savo in z višinskim padcem 358 metrov sprošča veliko hidroenergijo. Najlepši del je preko 50 km rečene struge, ki se kanjonsko stisne med planine Bokšanica, Zvijezda in Tara, kjer doživimo posebno intimo divje in prvobitne narave, saj je nad nami le ozek pas neba, ki ga preletavajo orli, z ladje se skoraj dotikamo preko 1000 metrov strmih gorskih pobočij in k rečni strugi pogosto prilomastijo medvedi. Kar 30 kilometrov tega kanjona je povsem nedotaknjena narava brez naseljenega človeka. Skoraj 4 ure dolgo bomo drseli po Drini skozi kanjon, vmes bodo za prijetno vzdušje poskrbeli muzikantje narodnjaki, postregli pa nam bodo tudi z odličnim ribjim kosilom, ki ga bodo pripravili med vožnjo na ladji. Po izkrcanju v Peručcu bomo nadaljevali z avtobusom do izvira reke Vrelo, imenovane tudi »godina reka«, saj je od izvira do izliva dolga le 365 metrov, s svojimi bučnimi slapovi pa izgleda zelo atraktivno. Potem se bomo dvignili na planino Taro, zaščiteno kot NP Tara in se zapeljali po planoti Mitrovac do jezera Zaovine, ki ga obdajajo krasni gozdovi z rastiščem Pančičeve omorike, avtohtone smreke rodopskega gorstva. Sledila bo vožnja skozi narodni park do hotela na Kaludžerskih barah, hotelska namestitev in srbski večer, kar pomeni odlično in obilno domačo hrano, glasbo, folklorni ples ter trubače.

3. dan:Kaludžerske Bare - Bajina Bašta - Mokra Gora - Šargan - Bele Vode - Drvengrad - Zlatibor - Sandžak - Zlatar

Po zajtrku se bomo s planine Tare spustili v mesto Bajina Bašta, ki ga je zasnoval nekdanji turški veljak Baja ter zasadil okrasne vrtove ali »bašte«, mi pa bomo tukaj zavili v kletne prostore najbolj znane srbske rakije » klekovače«, narejene iz prvovrstnih sliv z dodatkom brinovih jagod. Sledila bo vožnja mimo vasi Kremna, ki je sredi 19.stoletja zaslovela po bratih Tarabić, ki sta kot nepismena pastirja in jasnovidca napovedala usodne zgodovinske dogodke in izume, ki so se zares uresničili ter nadaljevali z izletom na čudovito Mokro Goro. Prvo doživetje bo vožnja s »čirom«, z vlakom ozkotirne železnice po progi šarganske osmice, ki so jo zgradili že v času kraljevine SHS, da so povezali Beograd z Jadranskim morjem. Na čira bomo vstopili na postaji Vitasi in se s planine počasi spuščali preko hriba Šargan, skozi številne predore in preko viaduktov, da se bomo počutili kot v zgodovinskem časovnem stroju. Vmes bomo izstopili na postaji Jatare, kjer nam bodo pripravili malo »marendo« z lepinjo, kajmakom in pršutom. Spektakularno vožnjo bomo zaključili na postaji Mokra Gora ter se od tam zapeljali do izvira Bele vode, ki mu pripisujejo zdravilno moč za obolele oči. Nadaljevali bomo na hrib Mečavnik in si tam ogledali Drvengrad, slikovito leseno vas srbskega etno stila, ki jo je dal zgraditi Kusturica, v času snemanja filma Život je čudo. V Drvengradu si bomo lahko ogledali enega od kratkih Kusturičevih filmov ali pa si naredili odmor v kafani. Popoldansko doživetje bo obisk naslednjega parka prirode na planini Zlatibor, kjer nas bodo prevzele naravne lepote tega gorskega masiva in kjer bomo spoznali nekdanje priljubljeno letovišče srbske dinastije Karadžordževć ter sedanje svetovljansko srbsko zimsko športno središče. Po osrednjem odmoru in potepanju po tržnici domačih rokodelskih izdelkov ter kmečkih pridelkov, bomo nadaljevali še bolj proti jugu Balkana v zgodovinsko pokrajino Sandžak, ki je v času otomanskega sultanata bila nekakšna vojna krajina pod fevdalno upravo turških spahij. Sandžak je zgodovinsko vedno bil nepredvidljiv sod smodnika zaradi zelo pisane narodne sestave Bošnjakov, Srbov, Muslimanov, Črnogorcev, Albancev in Ciganov. Pot nas bo vodila do Zlatarskega jezera in Nove Varoši, dan pa bomo zaključili na najlepšem predelu planine Zlatar, na Babića brdu s krasnimi razgledi na sosednje planine Javor, Čemernica in Stari Vlah. Namestitev v hotelu in večerja.

4. dan:Zlatar - Mileševo - Jabuka - Pljevlja - Kanjon Tara - Žabljak - NP Durmitor - NP Sinjajevina - NP Bjelasica - Kolašin

Po zajtrku se bomo zapeljali skozi Prijepolje in dalje do samostana Meleševo, ki je že od 13.stoletja pomemben srbski kulturni spomenik sredi Sandžaka, zgrajen kot zadužbina kraljeve dinastije Nemanjićev. Samostan je skozi stoletja uspešno odbijal napade križarjev templarjev kakor tudi otomanskih janičarjev in ohranil svete pravoslavne relikvije, grob svetega Save ter čudovite freske, med katerimi ima posebno mesto Beli angel s svojimi čudeži. Sledila bo vožnja preko planine Jabuka z zimsko športnim središčem Boško Buha, poimenovanem po partizanu, ki je še skoraj kot otrok padel v bojih na tej planini in postali ikona herojstva mladih partizanov. Nato bomo zapustili srbski del Sandžaka in se zapeljali v Črno Goro do mesta Pljevlja, nekoč v Jugoslaviji center rudarstva in premogovništva z gigantsko TE, v starem delu mesta pa se je ohranila Husein pašina džamija, ki je ena najlepših na Balkanu. Pot nas bo vodila v dolino reke Tare, kjer bomo pri kraju Djurdjevića Tara videli sloviti most, ki se vije v loku 135 metrov visoko nad kanjonom in je bil zgrajen že v času kraljevine Jugoslavije. Nadaljevali bomo v Žabljak, ki je na višini 1450 metrov priljubljeno zimsko središče. Sprehodili se bomo skozi gozd do slikovitega Crnega jezera, kjer bomo deležni krasnega pogleda na 2522 metrov visok Bobotov kuk, ki predstavlja središče NP Durmitor. Sledila bo vožnja skozi 78 km dolg kanjon reke Tare, ki izvira pod masivom Komovi in je s 144 km najdaljša črnogorska reka, z globino kanjon preko 1300 m pa postane najgloblji kanjon Evrope. Po končani vožnji skozi dolino Tare se bomo znašli na področju NP Sinjajevina in NP Bjelasica blizu vedno uporniškega gorskega mestu Kolašin. Hotelska namestitev in večerja v objemu črnogorskih narodnih parkov.

5. dan:Kolašin - Morača - Kanjon Platije - Rijeka - Crnojevića - Cetinje - Lovčen - Sveti Štefan - Budva

Po zajtrku bomo zapustili visokogorski svet Črne Gore in se s Kolašina usmerili v čudovito dolino reke Morače, ki izvira na planini Rzač ter se izliva v Skadarsko jezero. V dolini, ki je znana po divji naravni lepoti, bomo videli manastir Morača, ki ga je že leta 1252 ustanovil knez Štefan Nemanja kot duhovno središče prve črnogorske državice Zete. Vozili bomo skozi kanjon Platije, ki je najbolj dramatičen del te doline in se nato mimo Podgorice zapeljali v Rijeko Crnojevića, kjer bomo deležni izjemnega pogleda na veliki meander te reke, ki tudi odteka v Skadarsko jezero. Rijeka Crnojevića je odmaknjen in miren kraj, ki ga je v zatišju pred turškimi napadi, ustanovil Ivan-beg Crnojević, kasneje pa so Petroviči tukaj imeli letno rezidenco. Nato bo sledil ogled Cetinja, stare prestolnice črnogorskega kraljestva, kjer bomo vstopili v muzejske prostore Dvora kneza Nikole in spoznali zanimive stavbe nekdanjih veleposlaništev vodilnih svetovnih držav. Tu se bomo spominjali pomena Petra II. Petroviča Njegoša, črnogorske vladike in avtorja pesnitve Gorski venec, ter se le ob lepem vremenu podali na spektakularno vožnjo na Lovčen, kjer bomo obiskali njegov mavzolej, umetniško delo kiparja Ivana Meštrovića, ter uživali v panorami proti morju in panorami v gorato notranjost. Potem nas bodo zanimali najlepši predeli črnogorske riviere, kjer bomo uzrli park vile Miločer, nekdanje letne rezidence Karadžordževićev in otoček Svetega Štefana, ki je ikona Črne Gore. Oglede tega dne bomo zaključili v Budvi, kraljici črnogorskega primorja in mesto slavne pomorske preteklosti. Malo se bomo potepali po ulicah tega prijetnega mesta in na koncu zavili v hotel na Slovenski plaži, namestitev in večerja.

6. dan:Budva - Kotor - Perast - Risan - Trebinje - Popovo Polje - Stolac - Blagaj

Po zajtrku se bomo odpeljali v opevano Boko Kotorsko, ki je prav gotovo naravni biser črnogorske obale. Starodavni Kotor, ki je v registru Unescovih zaščitenih mest, ima izjemno slikovito lego pod strmino Lovčena, kamor se vzpenja tudi mestno obzidje z vrsto trdnjav, vse do najvišje ležeče utrdbe sv. Ivana. Ogledali si bomo staro jedro znotraj obzidja, med glavnimi znamenitostmi pa bomo videli katedralo sv. Tripuna, mestni stolp z uro, knežjo palačo in bahave hiše patricijskih družin. Sledilo bo naše potepanje po kamnitih ulicah stisnjenega mesta, kjer ne bo manjkalo kavarnic in drugih lokalov. Nadaljevali bomo z vožnjo do Perasta, mesta kamnoseških mojstrov in pomorskih kapitanov, ki so tukaj zgradili kamnite vile za svoje družine v senci košatih palm, cvetočih oleandrov in dišečih mimoz. Z ladjico se bomo lahko popeljali do bližnjega otočka Gospe od Škrpjela ter nato nadaljevali v Risan, kjer se bomo poslovili od Boke Kotorske in se ponovno dvignili v gorati svet notranjosti do Grahova in na prehod Vilusi, kjer bomo prestopili v Hercegovino ter se zapeljali v Trebinje, ki ga bomo doživeli kot zelo prijetno in živahno mesto okrasnih kamnitih fontan ter drevoredov stoletnih platan. Trebinje je nastalo kot srbska naselitvena kolonija že v 10.stoletju, vendar je do danes ostalo multikulturno, kar se zlasti vidi po cerkvah, od pravoslavne nove Gračanice, do katoliške Marijine cerkve in Osman-pašine džamije. Trebinje je sedaj mesto Republike Srpske v okviru BiH ter zelo ponosno na tam rojenega srbskega pesnika Jovana Dučiča. Sledila bo vožnja preko Popovega polja, koder je A-O vlada zgradila popularno ozkotirno progo za priljubljeni vlak čiro. To bo vožnja po rodovitnem kraškem polju, ki so ga ustvarile akomulacije reke Trebišnjice. Pri kraju Stolac si bomo mimogrede ogledali nekropolo Radmilja, monolitne stečke ilirskih grobov ter dan zaključili v Blagaju, kjer bomo doživeli čudovit naravni prizor Zelene pečine in močnega kraškega izvira reke Bune, lepe stare derviške tekije, pozidane nad samim izvirom zelene Bune. Odhod v hotel, namestitev in večerja.

7. dan:Blagaj - Mostar - Medžugorje - Trebižat - Kravica - Ljubljana - Škofja Loka

Po zajtrku se bomo odpeljali v Mostar in osrednjo pozornost posvetili staremu mestnemu jedru v nabrežju Neretve ter obnovljenemu kamnitemu mostu, ki ga je v originalu mojstrsko pozidal znameniti turški graditelj Hajrudin sredi 16.stoletja z elegantnim 29 metrov dolgim lokom, ki se vije 20 metrov visoko nad Neretvo. Naša naslednja postaja bo Medžugorje, ki je po prvem domnevnem prikazovanju Marije v letu 1981, postalo romarsko središče mednarodnih razsežnosti. Nazadnje se bomo spustili do reke Trebižat in si ogledali njene slikovite brzice ter skupino slapov Kravica, ki spadajo v sam vrh prirodnih lepot Hercegovine. Sledilo bo le še vračanje po hrvaški avtocesti preko Like in vrnitev domov v bolj poznih večernih urah.

Cena:

 • 615 EUR na osebo (najmanj 40 oseb),
 • 625 EUR na osebo (najmanj 35 oseb),
 • 660 EUR na osebo (najmanj 30 oseb),
 • 690 EUR na osebo (najmanj 25 oseb),
 • 710 EUR na osebo (najmanj 20 oseb).

Cena vključuje:

 • prevoz z avtobusom, avtocestne takse, parkiranja, stroški voznika,
 • 1x nočitev, zajtrk Sarajevo, hotel 4*, dvoposteljne sobe,
 • 1x nočitev, zajtrk Tara, hotel 3*+, dvoposteljne sobe,
 • 1x polpenzion, hotel Zlatar 3*, dvoposteljne sobe,
 • 1x polpenzion, hotel Kolašin 4*, dvoposteljne sobe,
 • 1x polpenzion Budva 3*, dvoposteljne sobe,
 • 1x polpenzion Blagaj, hotel 4*, dvoposteljne sobe,
 • 1x križarjenje 3 ½ skozi kanjon Drine, živa glasba,
 • 1x kosilo med križarjenjem,
 • 1x srbski večer , večerja, folklorni ples, glasba, trubači,
 • 1x vožnja s čirom po šarganski osmici,
 • 1x malica na postaji Jatare,
 • 2 dni lokalno vodenje Drina-Tara-Zlatibor,
 • 1x vstopnine Drvengrad,
 • 1x degustacija klekovače Bajina Bašta,
 • ladjica na otok Gospe od škrpjela,
 • vstopna taksa v Kotor,
 • vstopna taksa v Cetinje,
 • 2x lokalna vodenja Sarajevo, Kotor,
 • slovensko vodenje z licenco GZS,
 • nezgodno zavarovanje potnikov,
 • organizacijski stroški agencije in DDV.

Doplačila:

 • strošek prijave 15 EUR,
 • enoposteljna soba 90 EUR,
 • po programu predvideno cca 10 vstopov (posamezne vstopnine 1-3 EUR).

Opombe:

 • POTOVALNI DOKUMENT: osebna izkaznica ali potni list, ki mora biti veljaven vsaj še 90 dni po končanem potovanju.
Slike