Direkten let iz Dunaja na čarobno Madeiro. Pristanek na enem najzahtevnejših letališč na svetu je že sam po sebi posebno doživetje. Nastanitev v hotelu in prvi večer na otoku večne pomladi.
Po okusnem zajtrku pripravljenem iz lokalnih dobrot se podamo v živahno središče otoka, kjer bomo začutili pravi utrip otoka in mesta Funchal. Prvi postanek je na tržnici Mercado dos Lavradores, kjer barvite stojnice kar kipijo od svežega sadja, zelenjave, začimb in cvetja. Tukaj bomo lahko okusili eksotične sadeže, ki jih najdemo le na Madeiri, in občutili avtentičen utrip lokalnega življenja. Naša naslednja postaja je veličastna katedrala Sé, simbol Funchala, z bogato gotsko arhitekturo, ki nas bo popeljala v zgodovino otoka. Sprehodimo se tudi skozi slovite botanične vrtove, kjer nas čakajo razgledi, obkroženi z eksotičnim rastlinjem in tropskimi cvetovi. Ljubitelje športa bo navdušil obisk muzeja Cristiana Ronalda, kjer si lahko ogledate trofeje, spominke in pokale enega največjih nogometašev vseh časov, rojenega prav na tem otoku. Dan zaključimo v eni izmed lokalnih vinskih kleti, kjer se prepustimo degustaciji slavnega madeirskega vina, katerega edinstven okus in zgodovina sta znana po vsem svetu. Za popoln zaključek večera priporočamo večerjo v eni izmed tradicionalnih tavern (doplačilo), kjer boste poskusili espetado (sočna goveja nabodala) in sveže pečen bolo do caco (lokalni kruh z maslom in česnom).
Tretji dan nas popelje na zahodno obalo Madeire, kjer se pokrajina spreminja med goratimi predeli in mirnimi obmorskimi vasicami. Prvi postanek je v ribiški vasici Câmara de Lobos, ki jo je zaradi njene slikovitosti in čarobnega vzdušja pogosto obiskoval Winston Churchill. Sledi vožnja do dih jemajočega Cabo Girão, enega najvišjih morskih klifov v Evropi. Sprehod po stekleni razgledni ploščadi, ki se dviguje 580 metrov nad oceanom, nam bo ponudil enega najbolj osupljivih razgledov na otoku.
Pot nadaljujemo v mirnem mestecu Ribeira Brava, kjer začutimo sproščeno otoško življenje in zaključimo v Porto Monizu, kjer nas navdušijo vulkanski naravni bazeni, ustvarjeni iz strjene lave. Po želji lahko poskusite caldeirado, tipično ribjo juho, ki je prava poslastica za gurmane.
Vožnja na vzhodno stran Madeire skozi mističen gozd Laurissilva nas popelje do čarobne vasice Ribeiro Frio, znane po ribogojnici postrvi, ki so del otoške kulinarične tradicije, in pijači poncho, tipični otoški pijači. Pot nas vodi vse do Santane, kjer bomo občudovali lokalno arhitekturo hišk z zelenimi skodelami, katere so del bogate arhitekturne dediščine še danes. V zgodovinskem Machicu bomo prisluhnili legendam o prvih prišlekih na otoku, nato pa dan zaključili z adrenalinsko vožnjo v lesenih saneh po strmih ulicah, kjer bodo za nepozabno izkušnjo poskrbele spretne roke domačinov (doplačilo).
Ta dan je posvečen naravnim lepotam Madeire in pohodniškim navdušencem (doplačilo). Odpeljemo se do gorskega grebena, kjer začnemo pohod na najvišji vrh otoka, Pico Ruivo (1.862 m). Pot nas vodi skozi megličaste gozdove, dramatične gorske grebene in cvetoče doline. Vsak korak razkriva nove osupljive razglede nad oblakom prekrito pokrajino in Atlantski ocean. Na vrhu si vzamemo čas za uživanje v čudovitem razgledu.
Ventura odkrito: na poti vas spremlja lokalni angleško govoreči vodnik
Po povratku priporočamo kosilo v lokalni taverni – poskusite espadado z banano in marakujo, edinstveno otoško specialiteto, ki bo zadovoljila še tako zahtevne brbončice.
Zadnji dan izkoristimo za raziskovanje Madeirinih levad – edinstvenega sistema namakalnih kanalov, ki danes navdušujejo kot slikovite pohodniške poti.
Odpravimo se po poti Levada dos 25 Fontes, ki velja za eno najlepših. Popeljale nas skozi bujen gozd Laurissilva in mimo številnih slikovitih slapov, ki se stekajo v naravne bazene. Vsak korak je prava simfonija narave in spokojnosti. Na koncu poti pa nas pričaka dih jemajoča kulisa – slapovi, ki se kot srebrne niti spuščajo v jezero.
Preostanek dneva preživimo v Funchalu, kjer lahko obiščete lokalne trgovine z unikatnimi spominki iz plute, keramike ali ročno izdelanimi slamniki. Za sladki zaključek poskusite bolo de mel – tradicionalno medeno pecivo, ki je pravi simbol otoškega kulinaričnega izročila. Polni nepozabnih spominov na Madeiro se zvečer odpravimo na letališče, kjer nas čaka polet proti domu.
Možna doplačila (ob rezervaciji):
Možna doplačila (v kraju samem):