059 072 001 turizem@az-sp.si

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
Prosimo potrdite, da se strinjate s tem, da vas v skladu z našimi Pogoji poslovanja in Varstvom podatkov kontaktiramo glede vašega povpraševanja.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Libanon in Sirija

0
Cena
od2,190€
Cena
od2,190€
Ime in priimek*
E-mail naslov*
Vaše povpraševanje*
* Prosimo potrdite, da se strinjate s tem, da vas v skladu z našimi Pogoji poslovanja in Varstvom podatkov kontaktiramo glede vašega povpraševanja.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Shrani med priljubljene

Adding item to wishlist requires an account

62
9 dni, let
Datumi: 23.10.
Libanon in Sirija
Šifra: AZ23
Program

1. dan:Ljubljana - Istanbul - Bejrut

Zbirališče potnikov na letališču Brnik dve uri pred večernim letom proti Istanbulu in dalje proti Bejrutu, kjer bomo pristali nekaj čez polnoč. Po opravljenih formalnostih na letališču prevoz do hotela v središču mesta, nastanitev in nočitev.

2. dan:Bejrut - Deir El Qamar

Dopoldne bomo namenili ogledu glavnega mesta Libanona, poznanega tudi pod imenom Pariz Levanta. Kraj, kjer se danes nahaja velemesto, je naseljen zadnjih 5000 let in je bil od nekdaj na razpotju civilizacij, ki so v njem pustile vsaka svojo sled. Največji razcvet je mesto doživelo v rimskih časih. Sledili so arabski osvajalci, ki so prinesli nov jezik in vero. Od 16. stoletja pa vse do začetka 20. stoletja mestu in deželi vladajo otomanski Turki. Ogled mesta bomo pričeli s panoramsko vožnjo po obalni cesti imenovani Corniche, si nato ogledali izjemno zanimiv narodni muzej, kjer se bomo seznanili z vsemi civilizacijami, ki so bivale na ozemlju današnjega Libanona in ogled mesta končali v središču mesta, ki je v zadnjih desetletjih dobil popolnoma obnovljeno podobo. Popoldne se bomo odpeljali proti jugovzhodu dežele in se ustavili v prijetni vasi Deir El Qamar, kjer bo krajši ogled in postanek. Sledila bo vožnja do palače Beitedine, ki velja za pravi biser arabske otomanske arhitekture iz začetka 19. stoletja. Zgraditi jo je dal emir Bechir el Chehab II in je kasneje služila kot rezidenca osmanskim guvernerjem. Po ogledu palače se bomo vrnili v Bejrut. Večerja in nočitev.

3. dan:Bejrut - Baalbeck - Anjar - Ksara - Damask

Po zajtrku se bomo podali proti vzhodu dežele in mestu Baalbeck, ki velja za največje in najbolje ohranjeno staro rimsko mesto v Libanonu. V helenističnem obdobju so mesto preimenovali v Heliopolis in v rimskem času je mesto postalo pomembno versko središče in doseglo vrhunec v svoji dolgoletni zgodovini. Prva arheološka izkopavanja so se pričela konec 19. stoletja in danes Baalbeck velja za eno od svetovnih čudes pod zaščito UNESCA. Po vodenem ogledu nekaj prostega časa, nato pa si bomo v isti dolini Bekaa ogledali še eno znamenitost, ostanke omajadskega mesta Anjar. Ostanki starega mesta so bili odkriti šele leta 1949 in so danes prav tako na UNESCOvi listi zaščitene svetovne kulturne dediščine. Po končanem ogledu bomo obiskali eno najbolj znanih vinskih kleti v deželi z degustacijo odličnih, lokalnih vin. Popoldne bomo vstopili v Sirijo in pot nadaljevali do glavnega mesta. Nastanitev v hotelu, v katerem bomo prespali tri noči. Večerja in nočitev.

4. dan:Damask

Današnji dan bo namenjen ogledu sirskega glavnega mesta. Damask velja za eno najstarejših mest na svetu, kjer je vsaka civilizacija pustila sledi, ki so še danes vidne v arhitekturi: Armenci, Grki, Rimljani, Bizantinci in Arabci. Lega ob oazi, ki jo napaja reka Barada, je bila vzrok, da je bilo območje Damaska poseljeno že zgodaj in da se Damask ponaša kot eno izmed mest z najdaljšo nepretrgano poselitvijo na svetu. Najstarejše arheološke najdbe segajo v 4. in 3. tisočletje pr.n.št. V središču si bomo ogledali veliko Omayadsko mošejo, Sulejmanovo mošejo, Palačo Azem, kapelico Sv. Ananiasa, Nacionalni muzej in Saladinov mavzolej. Popoldne se bomo sprehodili še po velikem bazarju Hamidiye, kjer bo prosto za nakupe slastnih sirskih slaščic in vsega ostalega, kar domačini razstavljajo na bogato obloženih policah v njihovih sukih. Preostanek popoldneva bo prost. Večerja in nočite.

5. dan:Damask - Borra - Damask

Dopoldne se bomo podali na celodnevni izlet do mesta Bosra. Na poti se bomo ustavili v kraju Ezra, kjer bomo obiskali najstarejšo cerkev v deželi, ki še vedno služi svojemu namenu, to je grška pravoslavna cerkev Sv. Jurija, zgrajena leta 515 n.št. Bosra ima staro zgodovino in je bila v rimski dobi uspešna deželna prestolnica in metropolitanska nadškofija pod nadzorom vzhodnega pravoslavnega partiarhata Antiohije. Administrativno pomembna je bila tudi v islamski dobi, vendar je v času osmanske dobe njen pomen pričel usihati. Danes je mesto znano po svojem arheološkem najdišču, ki ga je UNESCO razglasil za območje svetovne dediščine. Sprehodili se bomo po arheološkem parku in si ogledali ostanke tega zgodovinskega mesta. Popoldne vrnitev v Damask, večerja in nočitev.

6. dan:Damask - Maaloula - Krac des Chevaliers - Hama

Po zajtrku se bomo poslovili od glavnega mesta in se dopoldne ustavili v vasi Maaloula, kjer živijo grški pravoslavci in kjer se še vedno govori stari aramejski jezik, jezik, ki ga je govoril Jezus Kristus. Aramejščina je bila nekoč zelo razširjen jezik na Bližnjem vzhodu in se neprenehoma govori od leta 500 pr.n.št. dalje. Tukaj se nahajata tudi samostana Svete Tekle in Sv. Sergeja. Naš naslednji postanek bo pri eni najpomembnejših srednjeveških utrdb, oziroma gradov na Bližnjem vzhodu: Crac des Chevaliers, oziroma “viteški grad”, ki je najbolje ohranjeni križarski grad na celotnem Bližnjem vzhodu. Postavili so ga križarji v 12. stoletju. Nahaja se na vzhodnem delu Sirije, nedaleč od meje z Libanonom. Danes je pod zaščito UNESCA. Po končanem ogledu gradu se bomo podali do mesta Hama, enega najstarejših sirskih mest, saj se omenja že v času biblijskih kraljev Davida in Salomona. Tedaj je mesto pripadalo aramejskemu kraljestvu Hamah. Ogledali si bomo znane »norije«, lesena vodna kolesa, visoka tudi do 20 m. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

7. dan:Hama - Palmira - Homs - Biblos

Zjutraj bomo pot nadaljevali v osrčje sirske puščave, do mesta Palmira, kjer si bomo ogledali arheološki park tega nekoč tako pomembnega puščavskega mesta. Palmira je bila glavno mesto arabskega emirata Tadmor, ki se je v 3. st. n.št. raztezal od Egipta do bosporske ožine. Tedaj jim je vladala kraljica Zenobia, ki se je zoperstavila celo rimskim imperatorjem. Mesto se je razvijalo tudi zaradi pomembne lege: nahajalo se je na pomembni karavanski poti med Sredozemljem in Mezopotamijo ter Arabijo. Ogledali si bomo nekaj zanimivih grobnic, tempelj Baala, tempelj Nebo, rimsko gledališče, forum in veliko stebriščno avenijo. Arheološki park je bil v zadnjih spopadih pred desetletjem precej poškodovan, a ga arheologi pospešeno obnavljajo. Tudi Palmira je pod zaščito UNESCA. Po končanem ogledu se bomo podali do mesta Homs, kjer bo nekaj prostega, nato pa se vrnili v Libanon in tokrat prespali na obali Sredozemskega morja poleg legendarnega feničanskega mesta Biblos.

8. dan:Biblos - Harisa - Jame Jeita - Bejrut

Najprej se bomo odpeljali do obalnega, izletniškega mesta Jounie, od koder se bomo z vzpenjačo povzpeli na vrh griča, na katerem stoji kip zaščitnice Libanona, Harisse. Nato se bomo podali še do bazilike, ki se ponaša s prekrasnimi mozaiki, ki krasijo njene notranje stene in kupole. Nato se bomo posvetili libanonskemu, kraškemu podzemlju in si ogledali najlepše jame v deželi in morda celo na svetu. Jame Jeita so bile odkrite že leta 1836 in so razdeljene na zgornje in spodnje jame. Do zgornjih se bomo povzpeli z vzpenjačo, spodnje pa si bomo ogledali s čolni, ki nas bodo popeljali po podzemni reki. Popoldne bo namenjeno legendarnemu in zgodovinskemu Byblosu, mestu, ki se pohvali s 7000 let zgodovine in je danes del svetovne kulturne dediščine pod zaščito UNESCA. Od številnih osvajalcev je največjo sled v mestu pustil Aleksander Veliki, ki v mestu ni naletel niti na najmanjši odpor in je mesto povsem heleniziral. Rimljani so mestu dodali kopeli, nekaj templjev in javnih zgradb. Mesto je zašlo v zaton za časa Mamelukov in Otomancev. Ogledali si bomo arheološki park, pristaniški del in tradicionalni suk. Popoldne se bomo vrnili v Bejrut in se nastanili v hotelu. Večerja in nočite.

9. dan:Bejrut - Istanbul - Ljubljana

Dopoldne bo prosto do prevoza na letališče in popoldanski let do Istanbula in takoj dalje do Ljubljane, kjer bomo pristali v večernem času.

Cena:

 • 2190 EUR na osebo

Cena vključuje:

 • letalsko karto na relaciji Ljubljana-Istanbul-Bejrut-Istanbul-Ljubljana z vsemi taksami, ki na dan 16.1.2023 znašajo 302 EUR,
 • vse prevoze s sodobnimi avtobusi po programu in vse stroške v zvezi s prevozom, dnevnicami in bivanjem voznika,
 • bivanje v izbranih hotelih s 4* in 5* v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 490 EUR) na osnovi polpenzionov,
 • degustacijo vin in ogled vinske kleti,
 • lokalne turistične takse v hotelih,
 • vse vstopnine po programu ter dve vožnji z vzpenjačo in eno z vlakcem in s čolni po podzemni jami,
 • lokalne vodnike v angleškem jeziku, slovenskega spremljevalca,
 • organizacijo potovanja,
 • nezgodno zavarovanje potnikov.

Doplačila:

 • enoposteljna soba: 490 EUR,
 • vstopna viza v Sirijo (ki znaša 60 EUR in se plača direktno na meji),
 • zavarovanje odpovedi potovanja: 4,10% od vrednosti potovanja,
 • morebitne napitne za lokalne vodnike in voznike.

Opombe:

 • Vizum za Libanon:

  Ob prihodu v zračnem ali morskem pristanišču izdajo vizumi za vstop v Libanon brezplačno za obdobje 30 dni z možnostjo podaljšanja do 90 dni.

 • Pomembno: Potnikom z izraelskim žigom v potnem listu vstop v Libanon ni dovoljen.

Slike

Proceed Booking