Odhod avtobusa turistične kategorije iz različnih vstopnih postaj v Sloveniji. Vožnja s krajšimi postanki mimo Vidma do mesteca San Daniele del Friuli. Postanek in degustacija enega najboljših italijanskih pršutov in tradicionalne »porchette«. To je tradicionalna italijanska specialiteta, pečenka iz odojka brez kosti v obliki rolade, ki se peče vsaj osem ur. V popoldanskih urah nadaljevanje vožnje mimo Benetk in Bologne do Riminija. Prihod v hotel v poznih popoldanskih urah. Namestitev v hotelu. Večerja v tradicionalni italijanski piceriji. Nočitev.
Po zajtrku prosto za samostojne aktivnosti. Riviera Rimini leži ob jadranski obali v provinci Emilija Romanja in se ponaša z neskončnimi peščenimi plažami (35 km). Kosilo. V popoldanskih urah ogled starega dela Riminija: čudovitega mestnega središča, templja družine Malatesta, Avgustovega slavoloka, Tiberijevega mostu … Rimini je tudi rojstno mesto znamenitega režiserja Federica Fellinija. Večerja v hotelu (različne italijanske testenine). Nočitev.
Po zajtrku vožnja do najstarejše evropske republike San Marino. Daljši postanek za ogled mestnih znamenitosti, kot so vrata in cerkev Sv. Frančiška, Trg svobode z vladno palačo, bazilika Sv. Marina … Pred odhodom v hotel prosto za samostojne oglede in nakupe. V popoldanskih urah vrnitev v Rimini. Večerja v hotelu (jedi iz pokrajine Emilija Romanja). Nočitev.
Po poznem zajtrku izlet v notranjost Emilija Romanja, ena najbogatejših dežel v Italiji, znane po izvrstni kulinariki (tartufi, odlična oljčna olja, parmezan, balzamični kis). Postanek za obisk turistične kmetije
(»Agriturismo«). Degustacija oljčnega olja, pršuta, sira in odličnih italijanskih vin. V popoldanskih urah zabaven »kuharski tečaj« ki ga vodi gospodinja (»nona« – po tradiciji so babice kraljice italijanske kuhinje, ki pričakajo goste z valjarjem v roki). Tečaj priprave pravega testa in domačih testenin »tagliatelle«, ki se odlično kombinirajo s tradicionalnim ragujem in brusketami, ki so začinjene z domačim
oljčnim oljem (pokušina). »Nona« nauči goste tudi kako se pripravi »piadina« in »cassoni« (pokušina piadin in cassonov s krožnikom domačih narezkov in sirov). Zaključek s tradicionalnimi sladicami in
domačim italijanskim vinom. V času tečaja gosti uživajo ob dobrotah italijanske kuhinje, ki so jih sami pripravili. Vrnitev v Rimini. Nočitev.
Po zajtrku odhod iz hotela. Vožnja do Bologne. Dvourni postanek za ogled prestolnice dežele Emilije Romanje. Sprehod po središču mesta, ki slovi po odlični kulinariki, značilnih rdečih opečnatih stavbah, tipičnih italijanskih trgih in veličastni univerzitetni tradiciji (univerza je bila ustanovljena že leta 1088). Pred odhodom kosilo v lokalni restavracija (najbolj znana jed iz Bologne – »spaghetti bolognese« in kozarec domačega italijanskega vina). Nadaljevanje poti mimo Benetk in Vidma do Slovenije. Prihod v Slovenijo v večernih urah.