059 072 001 turizem@az-sp.si

KUBA, od Hemingwaya do Che Guevare…ko se ustavi čas

0
Cena
od2,250€
Cena
od2,250€
Ime in priimek*
E-mail naslov*
Vaše povpraševanje*
Prosimo potrdite, da se strinjate s tem, da vas v skladu z našimi Pogoji poslovanja in Varstvom podatkov kontaktiramo glede vašega povpraševanja.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Shrani med priljubljene

Adding item to wishlist requires an account

141
17 dni, let
Datumi: 06.11.2019, 08.02.2020
Kuba
Šifra: AŽ33
Program

1. dan:Ljubljana - Istanbul

Zbirališče potnikov v večernih urah na letališču JP Ljubljana. Polet preko Istanbula v Havano.

2. dan:Havana - Playa de Este - Cojimar - Havana

Prihod v Havano ob 8.10 zjutraj. Prevoz do nastanitve v mestu, kjer bomo odložili prtljago in se pripravili za obisk prve plaže »Playa de Este«. Osvežitev in počitek ob kristalno čistem morju bo prava poživitev. Na povratku postanek v Cojimarju, priljubljeni Hemingwayevi vasici, kjer je pisatelj napisal novelo Starec in morje. Sprehodili se bomo do njegovega spomenika in v lokalu, ki je obenem spominski prostor na pisatelja, novinarja, lovca in avanturista, nazdravili z daiquirijem. Povratek v Havano, ki jo bomo občudovali z razgledne točke na trdnjavi Morro. Večerja in nočitev.

3. dan:Havana (La Habana)

Zajtrk in čas za raziskovanje kubanskega glavnega mesta, ki letos praznuje 500 letnico obstoja. V havanskem zalivu so jo ustanovili španski kolonizatorji na strateški točki ob vhodu v Mehiški zaliv kot zatočišče za svoje ladje pred nadaljevanjem poti proti vzhodu. Mesto s čudovito kolonialno arhitekturo branita trdnjavi Castillo de los Tres Reyes del Moro in Punta. Sprehod po starem mestnem središču, po slikovitih ulicah obdanih z zgradbami iz kolonialnega obdobja in čez številne trge do stolnice, kjer je bil pokopan Krištof Kolumb, in naprej do Hemingwayevega lokala La Bodeguita in hotela Ambos mundos, kjer vam bodo postregli z odličnim mojitom, lahko pa si boste ogledali tudi Hemigwayevo spominsko sobo. Pred popoldanskim nadaljevanjem ogledov nekaj prostega časa na starem trgu – v centru stare Havane. Po večerji sledi sprehod po obmorski aveniji Malecon. Shajališče umetnikov, pesnikov, filozofov in mladih parov polno zasije ob sončnem zahodu, ko obiskovalci v rumeni pol svetlobi vpijajo lepoto prizorov velikih valov, ki silovito tolčejo ob sprehajališče. Prebivalci Havane se po opravljenih dnevnih opravkih pridejo sem sprostit, poklepetat s prijatelji ali poslušat poulične glasbenike, ki nastopajo v tem kabaretu revnih, kot mu pravijo sami. Obisk kultnega hotela Nacional, kjer je bil 1946 leta sestanek ameriških mafijcev na čelu z Lucky Lucianom in kjer orumenele fotografije pripovedujejo zgodbe o bogati in pestri preteklosti … Nočitev.

4. dan:Havana - Soroa - Pinar del Rio - Vinales - Havana

Zajtrk in odhod na sever Kube. Postanek v Soroi, pod obronki Sierra del Rosario, ki jo imenujejo tudi »mavrica Kube«. Sprehod do kaskad, kjer se boste lahko osvežili v tolmunu pod slapom, in ogled botaničnega vrta z več kot 700 vrstami orhidej in s številnimi endemičnimi rastlinami. Po ogledih nadaljevanje potovanja po slikoviti kraški pokrajini skozi Pinar del Rio, kjer je sedež tobačne industrije, v Vinales. Celotna dolina je zaradi veličastnih razgledov, apnenčastih klifov, tradicionalnih kmetij in slikovitih vasic pod zaščito Unesca že od 1979 leta. Obisk plantaže tobaka in ogled izdelave cigar, sprehod po mestecu s tradicionalnimi gugalnimi stoli na terasah, in za konec ogled veličastnih predzgodovinskih poslikav na obronkih gorovja Mogotes. Večerja v eni od domačih restavracij na poti proti Havani. Nočitev.

5. dan:Havana - Santa Clara - Moron

Po zajtrku začetek potovanja proti jugu. Vožnjo do Santa Clare, najbolj revolucionarnega kubanskega mesta, si bomo popestrili z zgodbami iz kubanske sedanjosti in seveda z zgodbami o kubanski revoluciji. Santa Clara je mesto mladih zaradi ene najprestižnejših univerz na Kubi, obenem pa je tudi mesto pomembnih dogodkov v času revolucije. Santa Clara je sinonim za Che Guevaro, čeprav ni bil tu rojen, tukaj ni živel in je smrt dočakal na tisoče kilometrov stran, v oddaljenih gorovjih Bolivije. Toda Che Guevara je vodil napad na to mesto in ga osvobodil Batistovega režima. Obisk spomenika in mavzoleja enega od tvorcev kubanske revolucije. Do večera prihod v Moron, ki ga imenujejo tudi »petelinje mesto«. Večerja in nočitev.

6. dan:Moron - Cayo Coco - Moron

Zajtrk in odhod na po velikosti 4. kubanski otok Cayo Coco v arhipelagu Sabana – Camaguey. Otok je od leta 1988 s celino povezan z kar 27 km dolgo panoramsko cesto preko »pasjega zaliva« in odlikuje ga 370 km belih peščenih plaž. Morje, bele peščene plaže, sonce,…Užitek bo popoln ob srkanju koktajla. Vrnitev v Moron, večerja in nočitev.

7. dan:Moron - Bayamo - Santiago de Kuba

Po zajtrku vožnja v Santiago – kulturno prestolnico Kube in zibelko kubanske glasbe in revolucije na skrajnem jugu otoka. Tukaj je vse začinjeno z glasbo, s plesom in pozitivno energijo. Skoraj vsi glasbeni žanri, od salse do rumbe, so zacementirani v te prašne, ritmične in čutne ulice. Najmočnejši kulturni vplivi prihajajo iz dežel, ki ležijo vzhodno od Kube: s Haitija, Jamajke, Barbadosa in iz Afrike. Zgrajen na številnih gričih se ponaša s pisano karibsko tradicijo in kulturo. Ulice se dvigajo in spuščajo kot da bi valovale, krasijo jih raznobarvne kolonialne stavbe, v ozadju se kot kulisa nad mestom dviga gorovje Sierra Maestra, pred njim pa se blešči azurno modro karibsko morje. Postanek na pokopališču Santa Ifigenia, ogled mavzoleja »očeta naroda« Josea Martija in groba Fidela Castra. Nastanitev, večerja in nočitev.

8. dan:Santiago de Kuba

Zajtrk in ogled mesta, ki ga je Diego Velazquez proglasil za drugo glavno mesto, Fidel Castro je od tu začel revolucijo, Don Facundo Bacardi je tu zgradil prvo tovarno za proizvodnjo ruma, na mestnih ulicah pa se je rodila kubanska glasba… Sprehod na Trg Cespedes, obisk ene najstarejših kolonialnih hiš – hiše Diega Velazqueza, ogled muzeja karnevala in trdnjave Morro. Ko pade mrak pa se ulice Santiaga spremenijo v mali glasbeni festival. Iz vsakega tipičnega plesnega kluba, Case de la Musica, prihaja zvok, ki kar vabi na ples…..Gremo? Večerja in nočitev.

9. dan:Santiago de Kuba - Biran - Holguin

Po zajtrku potovanje v provinco Holguin in istoimensko mesto na vzhodu Kube. Pokrajina se bo pred našimi očmi ves čas spreminjala. V Biranu, sredi plantaž sladkornega trsa, stoji posestvo Fidelovega očeta. Sprehod po posestvu mimo nekdanje šole, pošte in hotela do družinske hiše, ki je tudi rojstna hiša Fidela Castra. Ogled prostorov v katerih se je ustavil čas….Pred nadaljevanjem potovanja bomo postali še pri družinski grobnici družine Castro. Nastanitev in večerja. Nočitev.

10. dan:Holguin - Guardalavaca - Holguin

Zajtrk in odhod do atlantske obale. Obisk Chorro de Maita – muzejske indijanske vasice Tainov, prvotnih prebivalcev Kube, nato pa čas za uživanje na eni najlepših atlantskih plaž. Plaža Guardalavaca vas pričakuje. Na povratku v Holguin postanek na Lomo de la Cruz nad mestom, od kjer seže pogled daleč preko mestnih meja. Večerja in obisk kabaretne predstave. Nočitev.

11. dan:Holguin - Trinidad

Zajtrk in potovanje po osrednjem delu Kube proti zahodni obali. Pred nami bo pokrajina spreminjala svoje barve in obliko, od zelenega gričevja do širokih planjav s pašniki in plantažami sladkornega trsa, nasadi banan in zelenjave. Postanek v Valle de los Ingenios, kjer so bili v 19. stol. zgrajeni številni dvorci v kolonialnem stilu. Celotno področje je najstarejši kubanski muzej na prostem pod zaščito Unesca. Ogled posestva na sladkorni plantaži in stolpa s katerega so v preteklosti nadzirali sužnje. Zanimiv je tudi mlin za sladkorni trs. Nekaj prostega časa za osvežitev in nakupe spominkov, znani so ročno izvezeni namizni prti. Proti večeru prihod v Trinidad v osrednjem delu Kube ob toplem karibskem morju. To mesto španskih kolonizatorjev prekipeva od močnih barv. Čeprav je od leta 1988 pod zaščito Unesca, kar privlači številne obiskovalce, je mestece preko dneva ostalo mirno in spokojno, zvečer pa…. Nastanitev in večerja. Po večerji sprehod na glavni trg pred stolnico, kjer je na stopnicah živahno vsak večer. Kubanski bendi in vroči ritmi salse kar vabijo na ples in druženje pod zvezdami…. Nočitev.

12. dan:Trinidad

Po zajtrku odhod po starih tlakovanih ulicah, ki so zaščitni znak mesta, na ogled mestnih znamenitosti: Plaza Mayor, Iglesia de Santisima Trinidad, muzej kontrarevolucije, casa romantica – kolonialna hiša,… Popoldne bomo preživeli na eni od najlepših karibskih plaž – na plaži Ancon, kjer boste lahko snorkljali, se potapljali na koralnem grebenu in opazovali pisani podmorski svet ali enostavno uživali. Večerja in prosto za druženje ob plesu. Nočitev.

13. dan:Trinidad

Plaža ali raziskovanje pogorja Escambray? Oboje je mogoče. Zanimiv je izlet na konjih (ali s konjsko vprego) izven ustaljenih poti, preko sladkornih plantaž in skozi senčne gozdove do slapov, kjer se boste lahko osvežili v tolmunu pod slapovi. Na poti pa boste v družbi domačinov doživeli še marsikaj zanimivega in poučnega. Po dopoldanskem izletu se bo prilegel počitek na plaži Ancon. Zajtrk, večerja in nočitev.

14. dan:Trinidad - Cienfuegos - Polotok Zapata - Havana

Zajtrk in nadaljevanje kubanske avanture. Potovanje ob obali karibskega morja v Cienfuegos, rojstno mesto pevca Beni Morea, ki je svoje mesto poimenoval »Perla der Sur« – biser juga. Mesto so ustanovili francoski priseljenci kar se še vedno odraža v eleganci, francoski neo klasicistični arhitekturi in francoskem šarmu, ki ga dopolnjuje karibski način življenja. Če ima Kuba svoj Pariz – je to nedvomno Cienfuegos. Arkade, stebri in kolonade so najzanimivejši del mestne arhitekture skupaj s široko glavno avenijo Prado v pariškem stilu. Sprehod po mestnem središču mimo stolnice, vladne palače in mestnega muzeja do spomenika Beni Moreu. Vožnja po obalnem Maleconu, mimo številnih dvorcev nekdanjih sladkornih bogatašev in marine do najlepše palače na Punti Gordi – Palacio de la Valle. Po ogledih odhod na zaščiteni polotok in nacionalni park Zapata – ogromno, močvirno in divje, praktično nenaseljeno področje v provinci Matanzas je bilo dom kubanskih krokodilov. Danes je raj za opazovanje redkih ptičjih vrst in za potapljače. Nedotaknjena narava, čudovita obala in plaže v predelu Playa larga ob Prašičjem zalivu so garancija za resnični odklop. Prašičji zaliv pa čuva zgodbe o zgodovinski zmagi Kubancev nad Yenkiji 1961 leta. Obisk farme krokodilov. Kosilo v eni od domačih restavracij. Kaj mislite bo za kosilo? Raki, ribe, jastogi so le del današnjega menuja. Še nekaj časa za obisk zadnje od plaž na naši poti in čas za osvežitev v azurno modrem in toplem karibskem morju. Večerni prihod v Havano. Nastanitev in nočitev.

15. dan:Havana

Zadnji dan v Havani si bomo privoščili vožnjo s starimi avtomobili in si »z vetrom v laseh« ogledali nove predele kubanske prestolnice: Trg revolucije, predsedniška palača, Centralni park, Kapitol, univerza, četrti Vedado in Miramar. Potem pa čas za še zadnje sprehode in nakup spominkov v Almacenes de San Jose, kjer imajo kubanski umetniki svoje stojnice z različnimi spominki, slikami, lanenimi in platnenimi oblačili, usnjenimi izdelki in cigarami,….Poslovilna večerja in nočitev.

16. dan:Havana - Istanbul

Zajtrk in zgodaj zjutraj odhod na letališče. Ob 9.30 polet v Istanbul.

17. dan:Istanbul - Ljubljana

Pristanek v Istanbulu zjutraj po lokalnem času. Daljši postanek in možnost samostojnega ogleda mesta. Polet v Ljubljano, kjer je predviden pristanek ob 19. uri.

Cena:

 • 2250 EUR na osebo (min. 15 potnikov).

Cena vključuje:

 • letalski prevoz,
 • letališke in varnostne pristojbine (340 EUR),
 • tople obroke in pijačo na letalu,
 • vse prevoze na Kubi (minibus na potovanju, stari avtomobili za prevoz na plažo),
 • 14 nočitev v »casas particulares« pri domačinih v dvoposteljnih sobah s kopalnico,
 • 14 zajtrkov in večerij oz. kosil v casah ali v restavracijah,
 • vstopnine, obisk kabaretne predstave, ogled Havane s starimi ameriškimi avtomobili,
 • stroške slovenskega vodje poti,
 • stroške organizacije potovanja.

Doplačila:

 • OBVEZNO DOPLAČILO:
  • kubanski turistični vizum 35 EUR,
  • doplačilo za manjšo skupino (10 – 14) 100 EUR.
 • DOPLAČILO:
  • enoposteljna soba 270 EUR,
  • odpovedni rizik 5% cene potovanja,
  • zdravstveno zavarovanje z asistenco (trojno kritje do 100.000 EUR + multirisk) 80 EUR,
  • napitnine 50 EUR.
 • DOPLAČILO PO ŽELJI (na kraju samem):
  • izlet s konji v pogorje Escambray 20 EUR,
  • ogled Hemigwayeve spominske sobe 5 EUR.

Opombe:

 • Nočitve pri domačinih (Casas particulares) – preprosta namestitev pri domačinih, ki pripravijo odlične in bogate zajtrke in večerje. Zajtrk in večerja sta skupna za vse potnike na enem mestu. Vsaka hiša lahko oddaja eno ali več sob. V sobi je običajno ena velika postelja za dve osebi ali dve ločeni postelji. Vsaka soba ima svojo kopalnico z WC-jem. Domačini poskrbijo za brisače, včasih tudi za osnovno toaleto kot so milo in wc papir.

 • Kuba je socialistična država in zaradi posebne državne ureditve se lahko zgodi, da brez opozorila zaprejo nekatere muzeje ali pa so ogledi dovoljeni izključno domačim kubanskim skupinam.

 • Vizum: Slovenski državljani za vstop v državo potrebujemo veljavni potni list, ki je veljaven še najmanj 6 mesecev po končanem potovanju in kubanski vizum (turistični kartonček). Za pridobitev vizuma je potrebno vsaj 20 dni pred odhodom dostaviti čitljivo kopijo potnega lista in kopijo police zdravstvenega zavarovanja, če ga urejate sami.

 • Zdravje: obveznih cepljenj za to potovanje ni. Od 1. maja 2010 je za vstop na Kubo obvezno zdravstveno zavarovanje, ki krije morebitne stroške zdravstvenih storitev v času potovanja po Kubi. O zdravju se posvetujte na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, tel.: 386 (0) 1 586-39-00, fax.: 386 (0) 1 540-31 90, info@zdravinapot.si.

Slike