059 072 001 turizem@az-sp.si

Kraljevi Stockholm in Älandski otoki

0
Cena
od1,310€
Cena
od1,310€
Ime in priimek*
E-mail naslov*
Vaše povpraševanje*
* Prosimo potrdite, da se strinjate s tem, da vas v skladu z našimi Pogoji poslovanja in Varstvom podatkov kontaktiramo glede vašega povpraševanja.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Shrani med priljubljene

Adding item to wishlist requires an account

77
5 dni, bus
Datumi: 19.6.
Švedska
Šifra: AŽ37
Program

1. dan:Ljubljana - Zagreb - Arlanda - Uppsala - Drottningsholm - Stockholm

Zgodnji jutranji odhod skupine z letališča na Brniku, vstopi potnikov v Ljubljani ter prevoz na zagrebško letališče, od koder bomo poleteli na letališče Arlanda s pristankom ob 11.00 uri. Z letališča se bomo najprej odpeljali v zgodovinsko Uppsalo, najpomembnejše kulturno mesto Švedske s katedralo, ki je največja v vsej Skandinaviji in je grobnica večine švedskih kraljev in kraljic, z dominantnim gradom in z univerzitetno četrtjo Gustavianum, kjer so začeli profesorji v sijajni renesančni palači Stare Univerze poučevati domače študente že 1620. leta. Po ogledu te stare kulturne prestolnice Švedske in nekaj prostega časa za oddih, pijačo in priložnostni prigrizek, se bomo odpeljali do gradu Drottningsholm, ki je že preko 400 let rezidenca švedskih kraljev in tako tudi sedanje kraljeve družine kralja Karla XVI. Gustava, kraljice Silvije, prestolonaslednice Viktorije ter vseh ostalih princev in princes dinastije Bernadotte. Kraljeva družina živi v južnem delu palače, vse ostalo je kot Unescova znamenitost odprto za obiskovalce. Sprehodili se bomo skozi dvorne prostore, med katerimi še posebej izstopajo spalnice kraljice Hedvike, kitajski salon in dvorno gledališče. Sledila bo vožnja v center Stockholma, kjer se bomo hotelsko namestili za tri noči, ki bodo dejansko »bele noči« polnočnega sonca, ki nam bo vsak dan prav dolgo svetilo.

2. dan:Stockholm

Po zajtrku se bo pričel program celodnevnega ogledovanja najbolj očarljive skandinavske prestolnice, ki jo zaradi slikovite lege med Baltskim morjem in jezerom Mälern imenujemo severne Benetke. Najprej si bomo ogledali Stadshuset, mestno hišo s fasado rdeče opeke, kar povsod v Skandinaviji velja za prestižni arhitekturni detajl in s svojim 106 metrov visokim stolpom, ki ga krasijo tri zlate krone kot simbol Švedske. V notranjosti bomo odkrili imenitne prostore, zlasti Zlato dvorano, ki z 18 milijoni mozaičnih ploščic spregovori o zgodovini švedskega kraljestva in Modro dvorano, vsakoletno prizorišče svečanega banketa ob podeljevanju Nobelove nagrade. Nato se bomo odpravili v Gamla Stan ali stari Stockholm, srednjeveško mesto ozkih tlakovanih ulic, med katerimi je Köpmangatan najstarejša in široka manj kot meter. Središče vsega dogajanja v tem delu mesta je stari trg Stortarget, kjer so najlepše meščanske hiše skandinavske arhitekture. Poulično potepanje nas bo peljalo po Västerlånggatan in Österlånggatan, kjer so številne trgovinice s spominki. Sestavni del starega Stockholma je tudi Kungahus ali kraljeva palača, ki je s svojimi 600 sobanami največja kraljeva palača na svetu. Pred palačo bomo lahko videli atraktivno menjavo kraljeve garde, lahko bomo vstopili v katedralo kraljevega dvora ali stopili do Riddarholmenske cerkve, kjer so grobnice članov švedske kraljeve dinastije. Med znamenitimi stavbami Stockholma, bomo odkrili tudi opero in palačo parlamenta. Zanimivost mesta je tudi vrvež živilske tržnice Östermalmus saluhall. Vsekakor bomo odšli na otok Djurgården, kjer bomo vstopili v Vasa muzej in si ogledali najslavnejšo bojno ladjo, ki jo je dal zgraditi švedski kralj Gustav II. Vasa, da bi z njo premagal ladjevje Poljske in Litve. Ladja je bila grajena izredno razkošno, vendar očitno z napako, saj se je na dan svečanega izplutja, po nekaj sto metrih prevrnila na bok in se potopila. Spomin na ladji je živel in po 333. letih so jo dvignili ter restavrirali s tisoči potopljenih predmetov, zato je ogled te ladje enkratno doživetje. Nazadnje si bomo vzeli čas za nenavadno »podzemno« doživetje Stockholma, saj so njihove metro postaje ena sama svetla in barvita galerija umetniških poslikav, mozaikov, skulptur iz lesa, kamna ali stekla, zato bo naša vožnja od postaje do postaje umetniško doživetje. Proti večeru se bomo vrnili v naš hotel na nočitev in si vzeli po svoje prost večer, pripravili pa si bomo tudi nahrbtnik osnovne ročne prtljage za izlet na finske Ålandske otoke naslednjega dne.

3. dan:Stockholm - Viking Line - Ålandski Otoki - Midsummer Festival - Mariehamn

Zjutraj bomo zapustili hotel z osnovno ročno prtljago ter se v pristanišču vkrcali na ladjo Viking Line in odpluli proti Ålandskim otokom, med plovbo bomo imeli zajtrk. Ålandski otoki ležijo na sredi med Baltiškem morjem in Botnijskim zalivom, vseh je okoli 6.700 in so si jih v preteklosti lastili Rusi, Švedi in Finci, kamor spadajo sedaj. Otoki imajo znotraj finskega parlamenta avtonomni status, med drugim imajo svoje šolstvo, svojo policijo, svoje znamke in svojo letalsko družbo. Nekaj več kot 300 otokov naseljuje 40.000 prebivalcev, od tega jih glavnina živi na največjem otoku Fasta z velikostjo 60 x 60 km. Večina prebivalcev govori švedsko, finščina in ruščina sta manjšinski govorici. Po izkrcanju v glavnem mestu Mariehamn, se bomo takoj odpeljali na izlet v hribovje Geta na severno obalo otoka Fasta, kjer bomo doživeli krasen razgled na morski zaliv in se povzpeli na panoramski stolp v Soltuni, nakar nam bodo v gostišču postregli s kavo in s palačinko po lokalnem receptu. Nato nas bo zanimal kompleks nekdanje velike ruske trdnjave Bomersund in stolpa Notwik, v centru za obiskovalce pa si bomo kompleks lahko ogledali tudi virtualno. Glavni postanek bomo imeli pri gradu Kastelholm v parku Karlsgården, kjer bomo spoznali muzej nekdanjega otoškega ljudskega stavbarstva. Nazadnje bomo zavili še v Åland destilarno, kjer na star ročni način pridelujejo gin iz štirih osnovnih rastlin kot so brinje, limona, koriander in rman. V destilarni bomo imeli večerjo nakar se bomo verjetno s kozarcem gina pridružili velikemu ljudskemu praznovanju »polnočnega sonca«, ki ga otočani z družinami in prijatelji vsako leto najbolj množični praznujejo ravno v Karlsgårdnu ter postavljajo s cvetjem in pisanimi trakovi okrašene visoke mlaje. Počasi se bomo poslovili od praznovanja prvega pomladnega dne ter se vrnili v Mariehmn, hotelska namestitev in nočitev.

4. dan:Mariehamn - Viking Line - Švedski Arhipelag - Stockholm

Po zajtrku se bomo odpravili kar peš na ogled Mariehamna, ki ga je sredi 19.stoletja kot rusko pristanišče ustanovil car Aleksander II. Iz tistega obdobja je lepo ohranjen Maritim kvartir s staro ladjedelnico ter hišami pomorščakov, ribičev in trgovcev. Velika znamenitost pomorskega muzeja je trgovska štirijamborna jadrnica Pommern iz leta 1903. Glavno ulico Esplanade so zasnovali zelo razkošno in ob njej zasadili dišeči park tisočerih lip, cerkev St.Gorans pa je postala osrednja cerkev mesta. Po zaključenem ogledu bomo prosto preživeli čas na ulici Torggatan, ki je sedanje živahno srce Mariehamna. Zgodaj popoldne se bomo vkrcali na razkošno ladjo Viking Glory, ki vozi na liniji Turku-Stockholm in je trenutno tehnično najsodobnejša trajektna ladja na svetu. Njene dimenzije so 220 m dolžine, 35 m širine, sprejme 2.800 potnikov, oskrbuje pa jo posadka 200 oseb. Več kot 4 ure dolgo bomo pluli direktno proti Stockholmu in doživeli višek dneva, ko bo naša ladja drsela med 30.000 otočki sanjskega švedskega arhipelaga. Ti otočki so Švedom pobeg v prvobitno naravo, kamor prikrmarijo s svojo jadrnico ali kanujem, uživajo v pohodništvu skozi tajgo belih brez in bora, nabirajo gobe, se sončijo in kopajo ter poslušajo tišino. Nekateri otočki imajo le eno rdeče ali rumeno pobarvano hiško, ponekod si soseda otočkov zgradita lesen mostiček, nekateri večji otoki imajo celo vasi, srce arhipelaga pa je slikovito mestece Vaxholm. Med plovbo nam bodo na krovu pripravili imenitno samopostrežno popoldansko kosilo, sama plovba pa se bo v Stockholmu zaključila ob sedmi uri zvečer, odhod v naš hotel in nočitev.

5. dan:Stockholm - Mariefred - Gripsholm - Sigtuna - Arlanda - Ljubljana

Po zajtrku bomo zapustili hotel in se posvetili še enemu od gradov švedskih kraljev in kraljic. Odpeljali se bomo v idilični Mariefred na obali Mälarenskega jezera, kjer so švedski kralji zgradili trdnjavo Gripsholm, kamor so pogosto umaknili vdovele kraljice ali tja spravili v zapor premaganega tekmeca za krono. Kasneje je kralj Gustav Vasa trdnjavo preuredil v svoj dvor in mu dodal grajske stolpe in dvorno gledališče. Gripsholm je sedaj tudi galerija z največjo zbirko portretov na Švedskem. Po ogledu Gripsholma se bomo odpeljali v Sigtuno, rojstno mesto švedske kraljevine, saj so tam že Vikingi zakoličili svoje prvo središče in kasneje svoje nordijske bogove ravno tam zamenjali za krščanske ter v Sigtuni okronali svoje prve kralje. Sigtuna je še vedno očarljivo malo leseno mesto skandinavske barvitosti, kjer začutimo severnjaško vzdušje na vsakem koraku. Glavna ulica Stora Gatan je še vedno najstarejša ohranjena zgodovinska ulica kateregakoli švedskega mesta, kjer se sprehajamo med zanimivimi rokodelskimi delavnicami, malimi galerijami in trgovinicami lepih predmetov ali pa posedamo v kavarnicah in malih restavracijah. Obisk Sigtune bo naša zadnja postaja pred odhodom na letališče Arlanda, od koder bomo poleteli proti letališču Ljubljana, kjer bomo pristali ob 19.00 uri.

Cena:

 • 1310 EUR preračunano na 35 oseb,
 • 1335 EUR preračunano na 30 oseb,
 • 1365 EUR preračunano na 25 oseb,
 • 1395 EUR preračunano na 20 oseb,
 • 1445 EUR preračunano na 15 oseb.

Cena vključuje:

 • letalska vozovnica Zagreb – Stockholm – Ljubljana*,

*letališke takse ter varnostne pristojbine v znesku 173 Eur, točen znesek vseh letaliških pristojbin bo znan
10 ni pred odhodom, v programu je naveden znesek na dan priprave programa v novembru ’23

 • avtobusni prevozi na Švedskem po programu potovanja, stroški voznika, cestne takse, parkiranja,
 • 3 x nočitev z zajtrkom v Stockholmu, hotel 4*, dvoposteljne sobe,
 • 1 x nočitev z zajtrkom v Mariehamnu, hotel 4*, dvoposteljne sobe,
 • trajekt Viking line Stockholm – Mariehmn, zajtrk na trajektu,
 • trajekt Viking Line Mariehamn – Stockholm,
 • 1 x samopostrežna večerja na trajektu,
 • 1 x avtobusni izlet na otoku Fasta po programu,
 • 1 x malica na izletu v Soltuni, kava in ålandska palačinka,
 • 1 x lokalno vodenje izleta otok Fasta,
 • 1 x vstopnina v center Bomersund,
 • 1 x ogled gin destilarne Åland,
 • 1 x večerja v restavraciji gin destilarne,
 •  slovensko vodenje, licenca GZS,
 • dodatno zdravstveno zavarovanje CORIS,
 • organizacijski stroški in DDV.

Doplačila:

 • enoposteljna soba: 185 EUR,
 • predvidene vstopnine: cca 60 EUR (Stadthuset, Drottningsholm, Gripsholm, Vasa, metro),
 • napitnine vozniku,
 • zavarovanje odpovedi potovanja: 4,10% od vrednosti aranžmaja,
 • transfer* Brnik – Ljubljana – Zagreb (cena naknadno glede na število potnikov)
  Opomba*: v kolikor organiziranega transferja na letališče Zagreb ne boste koristili, to sporočite najkasneje 15 dni pred odhodom na potovanje.
Slike

Proceed Booking