059 072 001 turizem@az-sp.si

Kalifornija in nacionalni parki ter prestolnice Zahoda ZDA z možnostjo podaljšanja na Havajih

0
Cena
od2,080€
Cena
od2,080€
Ime in priimek*
E-mail naslov*
Vaše povpraševanje*
Prosimo potrdite, da se strinjate s tem, da vas v skladu z našimi Pogoji poslovanja in Varstvom podatkov kontaktiramo glede vašega povpraševanja.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Shrani med priljubljene

Adding item to wishlist requires an account

166
13 dni, let
Datumi: 22.10.
ZDA
Šifra: AŽ13
Program

1. dan:Slovenija - San Francisco

Po želji organiziran prevoz na eno izmed sosednjih letališč, od koder bo polet proti San Franciscu. Po pristanku transfer do hotela, nastanitev, osvežitev in v primeru dovolj zgodnjega prihoda prvo spoznavanje okolice. Nočitev.

2. dan:San Francisco

Po zajtrku se bomo odpravili na prvo pravo raziskovanje San Francisca. Sprehodili se bomo do Dragon’s Gate in naprej do Transamerica Pyramid ter zavili v China Town, morda celo že na kosilo, nato pa nadaljevali do Cable car museum, ki si ga bomo ogledali, nato pa končali ob oceanu, na znamenitem pomolu 39, od koder se lahko odpravimo na otok Alcatraz, kjer si lahko ogledamo nekoč vojaško bazo in kasnejši zapor, v katerem so »prebivali« Al Capone, Birdman in drugi »gangsterji«, ki so pripomogli k legendi tega zapora. Lahko pa se le sprehodimo po tem pomolu, ki je poln zanimivih trgovinic in lokalov. Od tu bomo ob obali nadaljevali do pomola 45, kjer sta spomeniško zaščiteni in za turistične namene zasidrani ladja O’Brien in podmornica Pampanito. V bližini se nahajajo Pomorski muzej in Muzej voščenih lutk ter številni lokali z morsko hrano. Videli pa bomo tudi mrože, ki se nam bodo nastavljali za fotografiranje. Od tu se bomo sprehodili do znamenite ulice Lombard street, ki se nahaja na enem izmed 44 hribovitih delov mesta. Gre za najbolj zavito ulico na svetu, ki se strmo vije navzdol in je obdana s cvetjem, zaradi česar predstavlja pravi mali raj v tem delu mesta. Iz vrha te ulice bomo doživeli še en veličasten pogled na center San Francisca, za katerim se nahaja Tihi ocean. Nato se bomo po strmih ulicah in mestnih hribih zapeljali s cable in končali pri City Hall in Civic Centru, kjer si dušo napolnijo vsi ljubitelji literarne umetnosti in opere. Večer bomo zaključili na Market Streetu, ki je ena od največjih ulic v mestu in je zaradi številnih modnih in ogromnih blagovnih hiš, ki se tu nahajajo, odlično mesto za nakupe. Zvečer bomo preživeli po svoje in se individualno vrnili v hotel. Nočitev.

3. dan:San Francisco - Napa Valley - Sacramento

Zjutraj se bomo po zajtrku odpravili na Twin Peaks, od koder je najboljši pogled nad celotno mesto in po katerem je dobila ime najbolj kultna serija vseh časov. Od tod se bomo preko Golden Gate Parka odpravili na obalo Tihega oceana. Pot nas bo vodila čez Lincoln Park, Presidio, mimo svetovno znanega Walt Disney muzeja, postali bomo pred palačo likovne umetnosti, ki služi kot fotografska kulisa številnim porokam in filmskim oddajam, nato pa se bomo z vožnjo čez ”zlata vrata” – Golden gate bride poslovili od mesta in se odpravili v vinorodna območja Kalifornije, na območja Sonome in Napa Valley, kjer na račun mediteranske klime in geologije uspevajo najboljša vina na svetu. Po Golden Country bomo pot nadaljevali do Sacramenta, katerega zgodovino so pisali prvotni Indijanci, kasneje pa je mestu zgodovinski pečat pustil španski raziskovalec Gabrijel Moraka, ki je ob osupljivi lepoti tega kraja zavpil: ”To je kot sveti zakrament”. Ustavili se boste pred impresivnim State Capitol building, kjer ima urad guverner zvezne države in v zgodovinskem parku Old Sacramento, ki leži ob isto imenski reki. Videli bomo zasidran stari parnik, ki danes služi kot restavracija, železniško postajo z odsluženimi lokomotivami na drva, staro šolo, gledališče Eagle, tlakovano cestišče in konjsko vprego, kar nas bo navdajalo z občutkom, da bodo vsak čas med nas pridirjali kavboji in s pištolami začeli streljati v zrak. Nastanitev in nočitev.

4. dan:Sacramento - Yosemite - Sequoia NP - Bakersfield

Ta dan bomo nadaljevali proti jugu Kalifornije, po pokrajini iz katere izhaja večina svežega in suhega sadja v ZDA. Ustavili se bomo v zanimivi lokalni trgovini, katere ambient je prav ameriško »načičkan«. Zunaj so postavljeni številni odsluženi traktorji in drugi poljedelski stroji, znotraj trgovine pa se nahajajo polne police sadja, medu in drugih dobrot, ki jih prav tako obdajajo odslužena kolesa, samokolnica, odslužene fotografije, ure in drugo, kar običajno najdemo v starinarnici. Ker je pred leti tu kupoval tudi B. Clinton, si bomo tudi mi nahrbtnike obtežili s temi dobrotami, nato nadaljevali osrčje nacionalnega parka Sequoia, kjer si bomo ogledali film o parku, se sprehodili do najvišje in najslavnejše sekvoje na svetu, ki jo imenujejo General Sherman in do druge največje, ki ji pravijo tudi božično drevo, imenujejo pa jo General Grant. Če bomo imeli srečo, bomo srečali kakšnega Jogija – črnega medveda. Sledi vožnja v dolino do Bakersfielda. Nastanitev in nočitev.

5. dan:Bakersfield - Death Valley - Las Vegas

Ta dan nas čaka dolga pot, zato se bo treba čim prej odpravili na pot, ki nas bo vodila skozi Mojave desert, kjer bomo videli Joshua tree, drevesa, ki rastejo v puščavi in hribe, posejane z vetrnicami in tako prispeli do opuščenega mesta, ki mu pravijo ”mesto duhov”. V mestu, ki ga na severu zapira gorovje temno rdeče in vijolične barve najrazličnejših odtenkov je postavljenih okoli trideset replik lesenih stavb, ki jih danes uporabljajo za trgovine s spominki, gostinske lokale, nekoč pa so tu bili saloni, v katerih so se zadrževali domačini po napornem delu v rudniku, malo višje na hribu pa so razstavljena številna rudarska orodja in vozički, kar daje občutek, da so se ljudje iz tega kraja izgubili šele pred kratkim. Občutek, da smo še bolj odrezani od civilizacije, se bo stopnjeval z nadaljevanjem vožnje proti barviti kamniti divjini, ko bo pred nami le dolga ravna črta. Vozili se bomo po Dolini smrti in se ustavili šele 86 m pod morsko gladino, na najnižji točki te doline ter poljih soli. Sprehodili se bomo po kotanji, ki jo imenujejo Badwater, nato pa vožnjo nadaljevali po panoramski cesti Artist drive do fascinantne razgledne točke Zabraskie point, kjer bomo občudovali zanimivo pokrajino, ki je prepredena z mehkimi kamninami in glino, saj sta lava in topla voda ustvarili pisane plasti in kontraste. Očarani od nepopisne lepote in spokojnosti se bomo odpravili proti mestu blišča, prestolnici iger, greha, zabave in ”instant” porok. Prihod v Las Vegas v poznih večernih urah, nastanitev v enem izmed hotelov na Stripu, nato pa prvo raziskovanje skrivnosti mesta luči in blišča. Nastanitev in nočitev.

6. dan:Las Vegas - Lake Mead - Hoover Dam - Las Vegas

V dopoldanskih urah se bomo odpravili do največje atrakcije v bližini, jezu Hoover Dam, ki je bil nekoč znan kot Bulder Dam in jezera Lake Mead, ki je nastalo po zajezitvi reke Colorado. Prestopili bomo mejo med Arizono in Nevado, si ogledali generatorje na eni in na drugi strani, poslušali zgodbo o prvi in zadnji smrtni žrtvi na tem jezeru, obiskali notranjost elektrarne in se sprehodili po jezu. Nekaj čez opoldan pa se vrnili v mesto zabave, ki ga bomo doživeli po svoje, v nakupovalnih centrih ali zabaviščih, kjer se bomo preizkusili v igrah na srečo. Zvečer se bomo sprehodili po Stripu, si ogledali katero izmed predstav, ki se odvijajo ob hotelih ali na ulicah, se peljali z gondolo po ”Benetkah”, postali ob ”Eifflovem stolpu” in podobnih zgradbah, ki so postavljene na tej ulici, se prestrašili ob bruhajočem vulkanu pri hotelu Mirage, občudovali ples vodometov pri hotelu Bellagio in se na koncu s črno limuzino odpeljali v stari center mesta, t. i. Fremont Street. Nočitev.

7. dan:Las Vegas - Zion NP - Bryce Canyon

Dan bomo preživeli v dveh nacionalnih parkih. Na poti se bomo ustavili trdnjavi kavbojev, kjer bomo degustirali bivoljo kožo in kupili kakšen tipičen spominek iz teh krajev, nato nadaljevali v Nacionalni park Zion. Popeljali se bomo po dolini, ki jo obdajajo pečine peščenjaka in klifi, v barvnem razponu od smetanasto-roza do rdeče barve, ki se vzpenjajo nad bujno zeleno sotesko, po kateri se vije reka Virgin, ki se zajeda v šahovničaste skale, ki tvorijo ta enkraten park, nad nami pa bo briljantno modro nebo. V spokojnosti narave bomo uzrli divjega petelina, orla, srečali kuščarja, videli veverice, ki se vam bodo približale in prosile za priboljšek. Popoldan bomo nadaljevali v Bryce Canyon, ki je bolj podoben naravnemu amfiteatru kot kanjonu. Erozija in preperevanje sta oblikovali izjemne naravne pojave – plavutaste skalne pomole, stolpiče – huduje, okna, oboke in soteske. Rdeče, oranžne in bele kamnine nas bodo spominjale na ”vojsko” ljudi v daljavi, mi pa bomo le nemo strmeli v fantastičen svet večbarvnih skalnatih stolpičev pred seboj in se ne mogli načuditi lepoti, ki jo tu ponuja narava. Če nam bo sreča naklonjena, bomo srečali mulastega jelena, losa ali orla. Presenečeni nad izredno čistim zrakom, ki omogoča, da lahko vidimo 140 km daleč v Arizono, v posebno jasnih dneh pa celo do 320 km. Doživeli bomo najbolj temno nočno nebo v Severni Ameriki in s prostim očesom videli do 7.500 zvezd. Po edinstvenem doživetju se bomo nastanili v neposredni bližini kanjona, v zanimivem hotelu in po želji večerjali v tipični ameriški cowboy restavraciji, kjer boste poizkusili pravi ameriški steak in druge dobrote iz ameriške kuhinje. V bližnji trgovini pa naleteli na impresiven izbor indijanske umetnosti in izdelkov, od nakita, keramike pa do fosilnih kamnin in mineralov ter okamenelega lesa. Nočitev.

8. dan:Bryce Canyon - Glen Canyon - Antelope Canyon - Grand Canyon

Dopoldan nas bo pot vodila mimo številnih pašnikov z govedom in čez manjše kraje na podeželju. Krajši postanek bomo naredili v ”Malem Hollywoodu”, kjer je bilo posnetih več kot 100 western filmov, v katerih so igrali znani igralci, tudi John Wayne. Obiskali bomo ”native American” trgovino, ki ponuja izdelke ”made in USA”, kot so ameriški nakit, lončarski izdelki, klobuki, čevlji in oblačila, nato nadaljevali do Antelope Canyon, ki v Navajo jeziku pomeni ”kraj, kjer teče voda preko skal”. Obiskali bomo fantastičen kanjon, kjer se svetloba v različnih odtenkih preliva tekom celega dne. Kraj je raj za profesionalne fotografe, pa tudi za nas, saj bomo med ozkimi prehodi iskali barvne snopiče, ki si bodo utirali pot do tal, po katerih bomo hodili. Po izhodu iz kanjona se bomo sprehodili med kaktusi in drugim zanimivim rastjem, nato se čez rezervat Navajo indijancev odpravili proti Grand Canyonu. Pot nas bo vodila po pusti pokrajini, mimo indijanskih prebivališč in številnih indijanskih stojnic, kjer nam bodo na voljo njihovi ročno izdelani predmeti, ki so tu veliko cenejši kot v turističnih trgovinah. Pozno popoldan bomo prispeli do ”velike luknje v zemlji”, kakor Američani suhoparno opisujejo Veliki Kanjon. Ustavili se bomo na razglednem stolpu, od koder bomo občudovali veličino te naravne stvaritve. Več hektarjev velika površina, ki jo v sredi razjeda reka Colorado, nas bo navdajala z občutkom neminljivosti in vaše nepomembnosti. Ob koncu dneva si bomo njegovo veličino ogledali še na filmskem platnu, v posebni IMAX tehniki, kar bo še eno nepozabno doživetje, saj bomo imeli občutek, da nas nevidno steklo nosi med skalami v kanjonu kot, da se jih bomo lahko vsak čas dotaknili. Namestitev in nočitev.

9. dan:Grand Canyon - Route 66 - San Diego

Zjutraj se ne bomo preveč obotavljali, ampak se bomo podali na vožnjo proti San Diegu in se nekaj časa vozili po legendarni trasi Route 66, po kateri so se nekoč valili konvoji naseljencev proti obljubljeni deželi in je predstavljala najbolj obljudeno ameriško pot do rešitve. V manjšem kraju, kjer se bomo ustavili, bomo imeli občutek, da se je čas tu popolnoma ustavil, saj se zgradbe, napisi in življenje tukaj niso nič spremenili. Prav tako se ni spremenila restavracija, v kateri bomo naredili postanek za manjši obrok tega dne. Privoščili si boste sladoled ”Twister” – lokalno specialiteto in morda še katero izmed glavnih jedi, glasba in ambient nas bosta navdajala z občutkom, da smo se vrnili v čas Elvisa Presleya, ki nas bo skupaj z roza kabrioletom pričakal pred restavracijo. Malo se bomo še sprehodili po zanimivi ulici, nato se peljali mimo kraja Flagstaff proti jugu Arizone, skozi deželo ”rdečega kamna”, ob mehiški meji in v poznih večernih urah prispeli v San Diego. Nočitev.

10. dan:San Diego

Dopoldan si bomo ogledali San Diego, ki spada med najbogatejša in najsrečnejša ameriška mesta. Odpravili se bomo na prestižen otok Coronado, kjer se nahajata znameniti Hotel del Coronado iz leta 1888 in plaža, ki je dolgo veljala kot ena izmed najboljših svetovnih letovišč. Arhitekturno zanimivo zasnovan hotel z ošiljeno rdečo streho in belim pročeljem izgleda še danes kot hišica iz pravljice, v kateri bi si vsak želel preživeti kakšen dan v svojem življenju. Hotel je bil večkrat uporabljen tudi kot kulisa v filmih. Težko se bomo posloviti od tako romantičnega kraja, vendarnvas bo že čakal predel z rekreacijskim parkom in plažami, na katerih domačini na različne načine poskrbijo za svoje telo. Odpravili se bomo v mestni kulturni park Balboa, kjer boste občudovali zlitje čudovite arhitekture in narave, kjer se nahajajo številni muzeji, planetarium, gledališče, vrtovi, trgovine in restavracije ter svetovno znan živalski vrt. Ustavili se bomo tudi v žurerski četrti Geslamp Quarter, kjer so ohranjene številne viktorijanske zgradbe in kjer so bili v času Wayatt Earpa saloni, dvorane za igre na srečo in bordeli. Nekateri ta predel imenujejo kar New Town. Na drugem koncu mesta pa se nahaja še starejši del mesta, ki predstavlja tudi rojstni kraj Kalifornije, Old Town, ki so ga spremenili v zgodovinski park, ki ga bomo tudi obiskali. Občudovali boste številne haciende iz časa mehiške zgodovine, pa stavbe iz časa, ko je sedanji San Diego prešel pod Ameriško oblast in so danes preoblikovane v muzeje, lokale in trgovine z najrazličnejšimi spominki, med katerimi najdemo tudi skakajoče fižolčke ”jumping beans”. Namestitev in nočitev.

11. dan:San Diego - Los Angeles

Po zajtrku se bomo odpravili v ”mesto angelov”, kakor imenujejo Los Angeles, ki je najbolj znan po zaslugi Hollywooda. Prav zaradi tega bo naš prvi postanek v središču ameriške filmske industrije, na Hollywood boulevard. Sprehodili se bomo po pločniku slavnih – Hollywood Walk of Fame, ki se razteza preko 15 križišč in ga sestavlja skoraj 2500 peto krakih zvezd, ki so vdelane v tlakovce pločnikov, v dolžini več kot dva kilometra, postali bomo pred domom oskarjev – Kodak theatre in se zapeljali po Sunset Strip na Beverly Hills, do Rode Drive, kjer se nahajajo trgovine za slavne in držali fotoaparate v pripravljenosti, če boste slučajno uzrli katerega izmed zvezdnikov. Namestitev in nočitev.

12. dan:Los Angeles

V dopoldanskih urah se bomo po želji odpravili do 100 Universal City Plaza Drive, kjer se nahajajo Universal Studios – največji svetovni filmski in televizijski studii s tematskimi parki iz najljubših filmov groze in zabave ali pa do znamenitega Farmer’s Marketa ali se lotili nakupov v unikatnih trgovinah z oblačili iz filmov in TV serij v outletih oz. na Fashion Districtu. Popoldan transfer na letališče in po opravljenih formalnostih polet proti Evropi.

13. dan:Evropa - Slovenija

Tekom dneva pristanek na enem izmed sosednjih letališč in po želji za doplačilo organiziran transfer domov.

12. dan in naprej po želji:Los Angeles - otok Oahu - Evropa - Slovenija

Po nočitvi v Los Angelesu prevoz na letališče in polet na otok Oahu, do kraja Honolulu. Po pristanku transfer do izbranega hotela na plaži Vaikiki. Nastanitev in začetek krajših počitnic.
Po želji organizirani izleti in aktivnosti v organizaciji lokalnega predstavnika. Zagotovo bo zanimiv obisk Mirnega zaliva in znamenitega vojaškega oporišča Pearl Harbour (Biserni zaliv), prizorišča enega ključnih dogodkov v drugi svetovni vojni, prav tako pa tudi rojstnega kraja sedanjega ameriškega predsednika, Baracka Obame. Honolulu je zanimiv zaradi znamenitosti: Kawaiahao Church, Mission House, Bishop Museum, Aloha Tower, King Kamehameha, Hawaii Theatre in nočnega življenja ter žive glasbe. Zadnji dan organiziran prevoz na letališče in polet proti Evropi. Obroki na medcelinskem letu, po pristanku po želji za doplačilo prevoz v Slovenijo.

Cena:

 • 2080 EUR na osebo, namestitev v sobi 1/4,
 • 2200 EUR na osebo, namestitev v sobi 1/3,
 • 2350 EUR na osebo, namestitev v sobi 1/2.

Cena vključuje:

 • letalski prevoz in letališke pristojbine,
 • prevoz na omenjeni relaciji,
 • zunanje oglede po programu,
 • 11 x nočitev v dvoposteljnih sobah v motelih in hotelih 2 in 3*, 
 • vstopnine v nacionalne parke: Sequoia, Death Valley, Zion, Bryce Canyon, Grand Canyon,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • slovensko vodenje in organizacijo potovanja.

Doplačila:

 • dodatne vstopnine:
  • Cable car: 7 USD,
  • Alkatraz: od 39,90 USD naprej,
  • Hoover Dam: od 10 USD naprej,
  • Calico Ghost town: 8 USD,
  • Antelope Canyon: od 49 USD naprej,
  • Imax film: od 13,95 USD naprej,
  • Universal studios Hollywood: od 120 USD naprej,
  • Otok Coronado: pričakovati je plačilo vstopnine v bližnji prihodnosti,
 • prevoz na in iz letališča: cena odvisna od števila potnikov in kraja odhoda/povratka,
 • riziko odpovedi 3,25 % od vrednosti aranžmaja,
 • zdravstveno zavarovanje CORIS: cena odvisna od višine kritja in števila oseb: info v agenciji.

Obvezna doplačila:

 • ESTA dovoljenje: 20 EUR.

Opombe:

 • pridržujemo si pravico do spremembe cene zaradi sprememb v menjalniškem tečaju ali spremembah v tarifah prevoznikov, ki vplivajo na ceno potovanja (cena je preračunana na dan 06.04.2019 – 1,1233 USD = 1 EUR;
 • naša nastanitev je običajno v bližini restavracij, tudi s hitro prehrano;
 • alkohol: pitje alkoholnih pijač na javnih prostorih in v avtomobilu je prepovedano za vse, tudi za sopotnike. Seveda vam tega nihče ne bo branil v lokalih;
 • prevožena razdalja: dnevno prevozimo velike razdalje, vendar vožnja ni naporna, saj se izgubi med celodnevnimi ogledi. Promet poteka tekoče in zelo mirno, prometne nesreče so redke;
 • časovna razlika (jet lag): običajno ob prihodu na destinacijo ne povzroča težav. Časovna razlika je 8 oz. 9 ur;
 • minimalno število potnikov: 8
Slike