Odhod iz enega bližnjih letališč z enim prestopanjem v Tokyo.
Prihod v Tokyo, najbolj poseljeno metropolo na svetu v popoldanski urah. Po opravljenih carinskih formalnostih prevoz do hotela v centru mesta. Namestitev, prosto in nočitev.
Zajtrk. Ta dva dneva se bomo odpravili na ogled japonske prestolnice, mesta, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Mesto leži ob tokyskem zalivu. V zgodovini ga je prizadelo veliko naravnih nesreč. Mesto je bilo dvakrat povsem porušeno. Leta 1923 ga je zrušil potres, proti koncu druge svetovne vojne pa je bil tarča silovitih požarov, kot posledica bombardiranj z zažigalnimi bombami.
Potepali se bomo po mestu, spoznali mešanico modernih nebotičnikov, tradicionalnih ulic in templjev. Obiskali bomo največjo ribjo tržnico, kjer si bomo lahko privoščili poznani sushi in obiskali najstarejši tokyski tempelj Senso-ji, dokončan leta 645, posvečen boginji milosti Kannon. Za doplačilo se bomo lahko povzpeli na 634 metrov visok stolp Tokyo Skyee tree Tower, od koder se nam bo odprl čudovit razgled na mesto. Sledi sprehod po četrti Akihabara, ki je poznana po trgovinah z elektroniko. V soju neštetih luči nas čaka sprehod po pisani četrti Shibuya, kjer bomo prečkali križišče najbolj prometnega prehoda za pešce na svetu. Polni novih, zanimivih dogodivščin se bomo prijetno utrujeni vrnili v hotel. Nočitev.
Po zajtrku se bomo odpeljali do jezera Kawaguchi, od koder se nam bo v lepem vremenu odprl čudovit pogled na goro Fuji, najvišji vrh Japonske. Uživali bomo v prelepi naravi in se kasneje odpravili do tradicionalnih japonskih toplic imenovanih Onsen, kjer si bomo za manjše doplačilo lahko privoščili kopel v japonskih toplih vrelcih. Sveži in polni novih moči se bomo vrnili v Tokyo. Prosto in nočitev.
Po zajtrku se bomo s hitrim vlakom odpeljali v mesto Kyoto, kulturno prestolnico dežele, mesto templjev, uglajenih gejš in čajnih ceremonij. Sprehodili se bomo do bližnjega hotela kjer bomo odložili prtljago ter se nato z avtobusom odpeljali do poznane tržnice Nishiki, ki jo imenujejo tudi »kuhinja Kyota«, kjer nas bodo preplavile različne vonjave japonskih začimb. Za manjše doplačilo bomo lahko obiskali muzej Samurajev. Proti večeru, že v soju luči se bomo odpeljali do najstarejšega svetišča – Fushimi Inari. Tempelj se ponaša z več tisoč oranžnimi stebri – toriji, med katerimi se bomo sprehodili. Posvečen je eni najpomembnejših boginj, boginji riža – Inari. Povratek v hotel, namestitev, prosto in nočitev.
Po zajtrku sledi izlet z vlakom na zahodni del Kyota, v predel Arashiyama, kjer se bomo sprehodili po znamenitem bambusovem gozdu. Ta predel mesta je bil že od nekdaj priljubljena točka plemičev, kjer so uživali v neokrnjeni naravi ter si nato ogledali znameniti tempelj Tenryu-ji, ki se med drugim ponaša z lepo oblikovanim vrtom. Kasneje sledi ogled enega najlepših templjev Ryoan –ji, kjer bomo spoznali elemente Zen budizma, saj je prav ta tempelj poznan po značilno oblikovanem peščenem vrtu. Sledi še ogled Zlatega templja ter šintoističnega svetišča. Povratek v hotel v večernih urah. Prosto in nočitev.
Po zajtrku se bomo s hitrim vlakom odpeljali do Gradu Himeji, enem najlepših in najbolje ohranjenih gradov na Japonskem. Grad je bil zgrajen v 17. stoletju in kljub temu, da je bil priča številnim vojnam in naravnim katastrofam, vključno z bombnimi napadi med drugo svetovno vojno, ni bil resno poškodovan. Je čudovit primer klasične japonske arhitekture s svojimi snežno belimi zidovi, elegantnimi oblikami in kompleksno utrdbeno strukturo. Grad je imel vlogo ne le vojaške utrdbe, temveč tudi rezidence za fevdalne gospodarje, kar se odraža v njegovih prostorskih in arhitekturnih značilnostih. Zaradi svoje zgodovinske in kulturne vrednosti je bil leta 1993 vpisan na UNESCO-v seznam svetovne dediščine.
Nato se bomo odpeljali nazaj v Kyoto, v mestno četrt Gion, četrt gejš, kjer bomo njihovo elegantno hojo uzrli tudi sami. Ni enostavno biti gejša! Gejša je ženska, ki preučuje starodavne umetnosti japonskega plesa in glasbe. Uspešna gejša mora predstavljati lepoto, milino, uglajenost, imeti mora umetniški talent in popolno vedenje. Poleg tega mora biti vešča petja, plesa, slikanja, kaligrafije, obreda pitja čaja in točenja alkohola. Znati mora igrati šamisen, ročni boben in flavto, biti mora seznanjena z aktualnimi družbenimi dogodki in poznati književnost. Le tako se lahko vključi v vsak pogovor in v njem tudi aktivno sodeluje. Za doplačilo se bomo lahko udeležili čajne ceremonije, ki vključuje tudi predstavo tradicionalnih japonskih plesov in umetnosti. Povratek v hotel, prosto in nočitev.
Po zajtrku se bomo odpeljali do mesta Osaka, velemesta, tretjega največjega mesta na Japonskem, ki slovi po odlični kulinariki, kar bomo kmalu ugotovili tudi sami. Najprej se bomo odpravili do hotela, kjer bomo pustili prtljago in že nas bo pot vodila v moderni del mesta imenovan Kita, kjer se bomo povzpeli na 173 metrov visok nebotičnik Umeda Sky Building, sestavljen iz dveh zgradb, ki sta med seboj povezani z »lebdečim observatorijem« v 39. nadstropju. Odprl se nam bo čudovit pogled na mesto. Nato bomo obiskali nakupovalno ulico Shinsaibashi in sosednjo Dotonbori, kjer bomo lahko poizkusili lokalne dobrote. »Že precej utrujeni od dolgega dne se bomo sprehodili do hotela. Namestitev, prosto in nočitev.
Zgodaj zjutraj se bomo s hitrim vlakom Shinkansen odpeljali proti Hirošimi. Razdaljo 354 kilometrov bomo prevozili v le 1 uri in 39 minutah. Naša prva postaja bo pri pristanišču, kjer se bomo vkrcali na trajekt, ki nas bo odpeljal do otoka Miyajiam, kjer nas bo v vsej svoji veličini pričakal plavajoči tempelj Itsukushima, ki sodi med tri najlepše kulturne spomenike Japonske.
Po ogledu sledi vožnja do Hirošime, mesta z žalostno preteklostjo. Avgusta leta 1945 je bilo mesto tarča bombnega napada. Atomsko bombo imenovano »Little boy« je na Hirošimo odvrgel ameriški bombnik. Uničila je mestno središče in ubila okoli 140.000 nedolžnih ljudi. Ogledali si bomo spomenik Atomic Bomb Dome, kjer je atomsko bombo razneslo in se v spominskem parku poklonili nedolžnim žrtvam. Povratek v Osako. Nočitev.
Po zajtrku se bomo odpeljali do najlepših čajnih plantaž na Japonskem, saj je mesto Uji poznano tudi kot mesto, kjer pridelujejo najboljši zeleni čaj na Japonskem. Ko je zeleni čaj prvič prišel s Kitajske na Japonsko v 7. stoletju, je bila pijača poznana le peščici duhovnikov in plemičev. Nekaj sto let pozneje, v obdobju Kamakure (1192-1333), so med plemstvom začeli postajati priljubljeni listi zelenega čaja, uvoženi s Kitajske in gojeni v okolici Ujija. Kasneje je pitje čaja postalo priljubljeno med množicami in Uji si je prislužil sloves kot odlični proizvajalec čaja in eno prvih mest na Japonskem, ki se je ukvarjalo z gojenjem čaja. To priljubljenost je ohranil še danes.
Kasneje si bomo ogledali nekdanjo prestolnico, mesto Nara, pomembno kulturno središče otoka. Nara je polna posebnih in neobičajnih stvari, najbolj pa nas bodo navdušili njeni prebivalci, srne. V Nari živi dobrih tristo tisoč ljudi ter več kot tisoč srn in jelenov. Ti uživajo posebne privilegije, saj se povsem prosto sprehajajo po celem mestu. Ogledali si bomo tempelj Todaiji, kjer je en največjih bronastih kipov Bude na svetu ter Svetišče Kasuga, ki je okrašen s tisoči svetilkami, ki zagorijo le dvakrat letno, ob prazniku lučk. Ne bomo izpustili obiska trgovine/delavnice, kjer že več sto let izdelujejo priznane japonske nože. Povratek v hotel, prosto in nočitev.
Zajtrku in prosto za samostojne oglede, morda še zadnje nakupe, obisk Akvarija ali od aprila do oktobra obisk EXPA, ki se to leto odvija v Osaki. Prosto do večernega odhoda na letališče, od koder po opravljenih carinskih formalnostih poletimo v Istanbul ter nato proti domu.
S pristankom na enem bližnjih letališč se naše potepanje po Japonski konča.
24.3.2025:
24.3.2025: LAST MINUTE CENA
9.5.2025:
Slovenski državljani za vstop na Japonsko potrebujemo biometrični potni list. V primeru, da želimo na Japonskem ostati dlje kot 90 dni, se za informacije o vizi za Japonsko lahko obrnemo na Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije ali na Veleposlaništvo Japonske v Ljubljani.
V primeru, da niste slovenski državljan, se za informacije o vizi za Japonsko obvezno obrnite na svoje Ministrstvo za zunanje zadeve oziroma na Veleposlaništvo Japonske.
Dodatne informacije glede potovanja na Japonsko lahko dobimo na Veleposlaništvu Japonske v Ljubljani ali na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Tokiju.
CEPLJENJA
Za program Japonska potovanje ostala cepljenja niso potrebna.
Več informacij o cepljenjih dobite na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, telefon: (01) 586 39 18.
VARNOST
Za program Japonska potovanje ni varnostnih zadržkov.
Svetujemo vam, da ste med potovanjem po Japonski pozorni na vaše dokumente in lastnino. Za krajo ali izgubo le teh Turistična agencija Odpelji.se ne odgovarja.Svetujemo vam, da si pred odhodom na potovanje po Japonski priskrbite overjeno kopijo potnega lista, ki jo shranite ločeno od potnih listov. Če imate možnost, si dokumente, ki jih boste vzeli s seboj na potovanje po Japonski, skenirate pred odhodom in si jih pošljete na svojo e-pošto, do katere boste imeli dostop tudi med potovanjem.Potovanjem po Japonski je načeloma varno, vseeno pa vam priporočamo, da si za vašo varnost vedno in v vsakem hotelu vzamete vizitko z imenom in naslovom hotela. Vizitko boste lahko uporabili, če boste potrebovali pomoč pri povratku v hotel oziroma jo boste pokazali taksistu, ko se boste hoteli vrniti v hotel.
VALUTA
Japonski Yen (JPY)
Na Japonskem se plačuje z Yeni. Nakup Yenov v Sloveniji je trenutno ugodnejši od menjave na Japonskem.Med potovanjem po Japonski je poslovanje s karticami za imetnike slovenskih kartic (Visa, Mastercard, Maestro,) močno omejeno. V večini trgovin, hotelov, restavracij… sprejemajo samo plačilne/kreditne kartice, ki so bile izdane v azijsko-pacifiški regiji, Kanadi ali na Nizozemskem. Zato priporočamo, da imate s seboj na potovanju dovolj gotovine.
ELEKTRIČNA NAPETOST
LOKALNI ČAS
OBLAČILA IN OBUTEV
HRANA IN PIJAČA
Japonska potovanje – Japonska kulinarika
Japonska hrana je zdrava in nizkokalorična. Osnova vsakega obroka je seveda riž (gohan), kateremu dodajo več različnih glavnih jedi, ki so večinoma sestavljene iz rib in morskih sadežev, bambusovih vršičkov ter različne sveže ali vložene zelenjave.Hrano vedno postrežejo v ločenih skodelicah oziroma na ločenih krožničkih in vedno v majhnih količinah. Velikokrat rižu dodajo juho miso (osnova za juho so sušene ribe in alge, nato pa ji dodajo še razno zelenjavo), katero pogosto jedo že za zajtrk. Občasno riž nadomestijo z japonskimi rezanci. Pri uporabi mesa so zelo skromni, jedo ga redko in še to v glavnem piščanca ali govedino. Ravno tako so zelo skromni pri uporabi mlečnih izdelkov in maščob. Za pečenje uporabljajo sezamovo, palmovo ali kikirikijevo olje.Na Japonskem je seveda nepogrešljiv tudi suši in sushimi. Japonska hrana je zaradi uporabe sojine omake precej slana. Poleg sojine omake uporabljajo pri kuhi še daši in sake ter precej sladkorja in kisa. Pri uporabi zelišč so skromni, uporabljajo večinoma ingver, limonsko travo, koriander, rdeči čili, wasabi in japonsko gorčico.Japonci večinoma pijejo zeleni čaj, toplo ali hladno riževo vino ter japonsko pivo. Dobijo pa se tudi vse vrste brezalkoholnih in alkoholnih pijač. Pri pitju vode vam svetujemo, da pijete samo ustekleničeno vodo.
TELEFONIJA
Če boste na potovanju po Japonski želeli poklicati v Slovenijo, morate uporabiti klicno številko 00386 + območno št. (brez 0) + klicano številko.Če pa želite telefonirati iz Slovenije na Japonsko, morate uporabiti klicno številko 0081 + območno št. (brez 0) + klicano številko.Mobilni telefoni na Japonskem večinoma povsod normalno delujejo, vendar so pogovori zelo dragi. Svetujemo vam, da se pred potovanjem na Japonsko pozanimate pri vašem operaterju o cenah klicev in sms sporočil. Brezžični internet je dostopen v večini hotelov, zato boste prihranili, če boste za telefonske klice uporabili aplikacije kot so Viber, Skype.