059 072 001 turizem@az-sp.si

Gruzija – Armenija potovanje

0
Cena
od1,595€
Cena
od1,595€
Ime in priimek*
E-mail naslov*
Telefonska številka*
Datum odhoda*
Podrobnosti (št. odraslih in otrok, starost otrok, ostalo)*
Z oddajo povpraševanja se strinjate s tem, da vas kontaktiramo v zvezi s samim povpraševanjem.
Shrani med priljubljene

Adding item to wishlist requires an account

86
12 dni, let+bus
Datumi: 22.04.2019
Armenija. Gruzija
Šifra: AŽ19
Program

1. dan:Ljubljana - Istanbul - Batumi

Ob 07.00 uri se zberemo na letališču Jožeta Pučnika, od koder ob 09.05 uri poletimo v Istanbul, kjer pristanemo ob 12.25 uri. Ob 16.15 uri nadaljujemo polet v Batumi, mesto ob Črnem morju. Polet z letalsko družbo Turkish airways. Prevoz do hotela. Namestitev, prosto in nočitev.

2. dan:Batumi - Mestia

Po zajtrku sledi krajši ogled mesta ter vožnja v mistično zahodno provinco Gruzije, provinco Svaneti, do mesta Mestia. Pot nas bo vodila mimo mesta Zugdidi, ki leži ob rečni dolini Enguri.

Prihod v Mestio, ki leži na nadmorski višini 1.400 metrov. Ogled zanimivega muzeja. Provinca Svaneti je poznana po čudoviti pokrajini in arhitekturnih zakladih, ki vključujejo cerkve, hiše in stolpe, zgrajene med 9. in 12. stoletjem. Stolpi so bili zgrajeni kot obramba pred napadalci. Namesto da bi vasi varovale ogromne utrdbine in obzidje, so si družine ob hišah zgradile stolpe, v katere so se po potrebi umaknili. Stolpi so običajno od tri do pet nadstropni z utrjenimi zunanjimi zidovi. Zanimivi so tudi vhodi v stolpe, saj so dvignjeni. Stopnice, ki so vodile do vhoda, so ob napadih zrušili in tako zagotovili, da sovražniki niso mogli vstopiti v stolp. Vsak stolp je bil pozvezan s hišo, ki je služila za shrambo in bivanje tako ljudi, kot njihovih živali. Zaradi starosti in pomembnosti je UNESCO stolpe razglasil kot pomembno kulturno dediščino. Namestitev v guesthousu/hotelu, prosto in nočitev.

3. dan:Ushguli - Mestia

Po zajtrku se bomo s 4×4 jeepi odpeljali do vasice Ushguli, ki leži na nadmorski višini 2.400 metrov. Ushguli leži ob najvišji gori Gruzije, 5.201 metrov visokem vršacu Shkhara. Vasica se ponaša kot ena najvišje ležečih naseljenih vasic v Evropi. Po prijetnem sprehodu po vasici se bomo odpeljali nazaj v Mestio. Prosto in nočitev.

4. dan:Mestia - Samostan Gelati - Kutaisi

Po zajtrku se bomo odpeljali proti mestu Kutaisi, glavnem mestu zahodne province Imereti. Na poti bomo obiskali samostan Gelati (UNESCO), ki ga je dal zgraditi najbolj poznani gruzijski kralj David IV, v 12. stoletju. Sledi krajši ogled mesta Kutaisi in vožnja proti hotelu. Namestitev, prosto in nočitev.

5. dan:Kutaisi - Gori - Uplistsikhe - Mtsketa - Telavi/Kvareli

Po zajtrku se bomo odpeljali do mesta Gori, rojstnega mesta Stalina, kjer si bomo ogledali njegov muzej ter se nato odpeljali do zapuščenega mesta Uplistsikhe, ki je bilo postavljeno v votlini/jami. Mesto je bilo naseljeno že 1.000 let pred našim štetjem in je cvetelo vse do 7. stoletja. Veliko je bilo kar 40.000 kvadratnih metrov. Poleg centralne hale za poganske rituale so v kompleksu še dnevni prostor ter cerkev iz 9. stoletja.

Po prijetnem dopoldnevu bomo nadaljevali vožnjo do starodavne gruzijske prestolnice, mesta Mtskheta. Najstarejši ostanki mesta so stari 3000 let, glavno mesto pa je postalo v času kraljestva Iberia. V tem mestu so Gruzijci leta 317 sprejeli krščanstvo kot državno vero in še danes je mesto središče gruzijske pravoslavne cerkve ter sedež patriarha. V 6. stoletju so glavno mesto preselili v Tbilisi, v Mtskheti pa so še vedno kronali in pokopavali kralje Gruzije. Mesto in njene znamenitosti so prav tako vpisane na seznam UNESCO-ve kulturne dediščine.

Obiskali bomo katedralo Svetitskhoveli, zgrajeno v 11. stoletju, kjer naj bi se nahajalo Kristusovo ogrinjalo, ki naj bi ga v Gruzijo prinesel rimski vojak po rodu Jud, ki naj bi bil priča Kristusovemu križanju. Ob obisku Gruzije leta 2016 je papež Frančišek obiskal to katedralo in se srečal z gruzijskim patriarhom Ilijem II. Nato bomo obiskali še samostan Jvari iz 6. stoletja, ki leži na hribu nad mestom Mtskheta. Od tod se bomo odpeljali v vinorodno provinco Kakheti. Prevoz do hotela v Telavi/Kvareli. Namestitev, prosto in nočitev.

6. dan:Telavi/Kvareli - Signaghi - Tbilisi

Zajtrk. Ta dan se bomo potepali po vinorodni pokrajini Kakheti in obiskali vinsko klet. Prav Gruzijci so prvi pričeli gojiti trto, že 6.000 let pred našim štetjem in pridelovati vino v kvevrijih (lončene posode – amfore, zakopane v zemljo). Postopek pridelave in način uživanja vina sta se razvijala skozi stoletja, vse do današnjih dni, kvevri pa so v pridelavi vina ohranili enako pomembnost, kot so jo imeli v južnem Kavkazu nekoč. Nato se bomo ustavili v mestu Signaghi, od koder se nam bo odprl čudovit pogled na dolino Alazani in vzhodno kavkaško gorovje. Prevoz do Tbilisija, namestitev, prosto in nočitev.

7. dan:Tbilisi - Jezero Sevan (Armenija)

Zajtrk. Ta dan nas se bomo odpeljali v Armenijo, do jezera Sevan, največjega jezera v Armeniji in hkrati v Zakavkazju. Povzpeli se bomo na panoramsko točko ob samostanu Sevanavank iz 9. stoletja, od koder se nam bo odprl čudovit pogled na jezero. Prevoz do hotela, namestitev, prosto in nočitev.

8. dan:Jezero Sevan - Echmiadzin - Garni - Geghard - Erevan

Po zajtrku se bomo odpeljali do mesta Echmiadzin, duhovnega centra Armenije, armenskega Vatikana, sedeža armenske apostolske cerkve. Obiskali bomo glavno armensko katedralo iz začetka 4. stoletja. Nato se bomo odpeljali do poganskega templja Garni, zgrajenega po naročilu kralja Trdata I. v 1. stoletju. Sprehodili se bomo med grško – rimskimi ostanki ter uživali v prekrasnem pogledu na sotesko reke Azat.

Nato se bomo odpeljali do bližnjega samostana Geghard (UNESCO). Prvotni samostan na tem mestu je bil postavljen že v 4. stoletju, vendar so ga kasneje Arabci oplenili in zažgali. Ponovno so ga zgradili v 12. stoletju in takrat je dobil današnjo podobo. Samostan je obzidan s treh strani, severno stran pa obdaja navpična skalna stena. Ime Geghard je samostan dobil v 13. stoletju in pomeni »kopje«. V samostanu so hranili konico kopja, s katerim naj bi ranili Kristusa med križanjem. Konico kopija naj bi v Armenijo prinesel apostol Tadej.

Po ogledu tega »armenijskega bisera« se bomo odpeljali proti armenski prestolnici, mestu Erevan. Prevoz do hotela, namestitev. Če nam bo ostalo še kaj moči, se bomo zvečer sprehodili po osvetljenem mestu in si na glavnem trgu ogledali plesoče fontane. Nočitev.

9. dan:Erevan - Khor Virap

Po zajtrku se bomo odpeljali ob turški meji, po rodovitni dolini Ararat. Ob lepem vremenu se nam bo odprl čudovit pogled na najvišji vrh Turčije, 5.165 metrov visoko, zasneženo goro Arara.

Obiskali bomo zgodovinsko pomemben samostan Khor Virap. Po legendi naj bi kralj Trdat III. zaprl v jamo Gregorja Iluminatorja in ga 13 let mučil, da bi tako opustošil krščanstvo. Ker mučenje ni zaleglo, Gregor pa je v jami celo ozdravel od sicer neozdravljive bolezni, je kralj odnehal z mučenjem in se leta 301 pokristjanil ter ukazal, da morajo Armenci kot prvi narod v zgodovini, sprejeti krščanstvo kot državno vero. Ogledali si bomo majhen samostan iz 17. stoletja ter domnevno Gregorjevo podzemno celico.

Povratek v Erevan, kjer si bomo ogledali to milijonsko mesto. Obiskali bomo Trg Republike ter muzej Matenadaran, kjer hranijo najdragocenejše rokopise. Nato bomo obiskali tovarno, kjer delajo enega najboljših armenskih konjakov. Seveda ne bomo izpustili manjše degustacije. Za konec dneva sledi še obisk Kaskade, od koder se nam bo odprl čudovit razgled na osvetljeno mesto. Povratek v hotel, prosto in nočitev.

10. dan:Erevan - Haghpat - Tbilisi

Po zajtrku se bomo odpeljali nazaj v Gruzijo. Na poti si bomo ogledali samostan Haghpat, ki leži v istoimenski vasici. Samostan je bil zgrajen v 10. stoletju in leta 1996 vpisan pod seznam UNESCO-ve kulturne dediščine. Samostanski kompleks je obzidan, saj že samo ime Haghpat pomeni »ogromen zid«. Znotraj kompleksa stojijo kamnite cerkve, zvoniki ter knjižnica, kjer se nahaja najbolj znamenit armenski hačkar (iz kamna izklesan nagrobniki), ki prikazuje križanega Kristusa, obkroženega z apostoli, nad njimi pa angeli in bog dvigujejo roke v znak blagoslova.

Nato bomo v mestu Alaverdi obiskali majhen muzej bratov Mikoyan, poznanih po zasnovi lovsko prestrezniških vojaških letal MIG. Vožnjo bomo nadaljevali po soteski Debed proti armensko – gruzijski meji ter nato do Tbilisija. Namestitev, prosto in nočitev.

11. dan:Tbilisi

Po zajtrku se bomo odpravili na ogled milijonske prestolnice, ki leži ob reki Kura (Mtkvari). Mesto je ime dobilo po žveplenih vrelcih, ki si jih bomo tudi ogledali. V gruziščini beseda »tbili« pomeni »topel«.

Obiskali bomo staro mestno jedro, kjer nas bo pričakal veličastni tempelj Metehki ter se nato z vzpenjačo odpeljali do utrdbe Narikala, ki se ponosno dviga nad mestom. Nato se bomo podali v pomemben zgodovinski predel Abanotubani, ki se ponaša z žveplenimi kopelmi. Po legendi se je sokol kralja Iberia zrušil prav na tem mestu, kar je privedlo do odkritja vročih vrelcev in posledično do ustanovitve nove prestolnice.

Kasneje se bomo sprehodili še do Sionitske katedrale ter mostu Miru vse do Trga Svobode, kjer se prične Avenija Rustaveli, najpomembnejša avenija v mestu. Že malce utrujeni se bomo s tirno vzpenjačo povzpeli na hrib, od koder se nam bo odprl čudovit pogled na poseljeno mesto in okolico. Povratek v hotel, prosto za krajši počitek.

12. dan:Tbilisi - Istanbul - Ljubljana

V zgodnjih jutranjih urah se bomo odpeljali na letališče. Po opravljenih carinskih formalnostih ob 04.15 uri poletimo v Istanbul, kjer pristanemo ob 05.40 uri. Ob 06.55 uri nadaljujemo polet v Ljubljano. S pristankom na domačem letališču ob 08.10 uri se naše potovanje konča.

Gruzija-Armenija potovanje nas bo očaralo. Spoznali bomo prijazne ljudi, si na potovanju Gruzija-Armenija ogledali najbolj pomembne stvari ki krasijo ti deželi. Gruzija-Armenija potovanje je potovanje v deželo krščanstva, vina in brandyja.

Cena:

 • 1595 EUR na osebo (min. 20 potnikov),
 • 1695 EUR na osebo (min. 15 potnikov).

Cena vključuje:

 • letalska vozovnica,
 • letališke takse,
 • prevozi po programu z avtobusom in 4×4 jeepi,
 • namestitve v dvoposteljnih sobah v hotelih s 3* in 4*,
 • v Mestiji v udobnem guesthousu,
 • zajtrki,
 • vstopnine po programu,
 • pokušina vina in brandya,
 • lokalni, angleško govoreči vodniki,
 • slovenski spremljevalec,
 • organizacija potovanja,
 • riziko odpovedi potovanja.

Cena ne vključuje:

 • Vse kar ni navedeno v programu: dodatna hrana, pijača, dodatni izleti, storitve po vaših naročilih, napitnine za lokalne vodnike in šoferje, zavarovanje.

Doplačila:

 • enoposteljna soba: 285 EUR.

Opombe:

 • Slovenski državljani z biometričnimi potnimi listi za vstop v Gruzijo za bivanje do enega leta ne potrebujemo vize.
  Slovenski državljani za vstop v Armenijo za bivanje do 180 dni v obdobju enega leta ne potrebujemo vize.
 • Potrebujemo potni list, ki mora biti veljaven najmanj še šest mesecev od izstopa iz Gruzije in Armenije. V primeru, da želimo v Gruziji in Armeniji ostati dlje kot zgoraj navedeno in v primeru, da nimamo biometričnega potnega lista, se za informacije o vizi za Gruzijo in Armenijo lahko obrnemo na Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije, Veleposlaništvo Gruzije v Ljubljani, Veleposlaništvo republike Armenije v Rimu ali na Konzulat republike Armenije v Ljubljani.
 • V primeru, da niste slovenski državljan, se za informacije o vizi za Gruzijo in Armenijo obvezno obrnite na svoje Ministrstvo za zunanje zadeve oziroma na Veleposlaništvo Gruzije v Ljubljani ali na Veleposlaništvo republike Armenije v Rimu.
 • Dodatne informacije glede potovanja v Gruzijo in Armenijo lahko dobimo na Veleposlaništvo Gruzije v Ljubljani, Veleposlaništvo republike Armenije v Rimu ali na Konzulat republike Armenije v Ljubljani.
Slike