059 072 001 turizem@az-sp.si

Grenlandija

0
Cena
od2,898€
Cena
od2,898€
Ime in priimek*
E-mail naslov*
Vaše povpraševanje*
* Prosimo potrdite, da se strinjate s tem, da vas v skladu z našimi Pogoji poslovanja in Varstvom podatkov kontaktiramo glede vašega povpraševanja.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Shrani med priljubljene

Adding item to wishlist requires an account

248
Datumi: 29.07.
Grenlandija
Šifra: AŽ43
Program

1. dan:Ljubljana - Reykjavik/Kopenhagen

Potovanje na Grenlandijo bomo začeli z letom na vmesno letališče Kopenhagen ali Reykjavik. Vmesno mesto si bomo tudi ogledali v kolikor bo čas za to. Spanje v mladinskem hotelu v Kopenhagnu ali Reykjaviku.

2. dan:Reykjavik/Kopenhagen - Grenlandija (Narsarsuaq)

Odpravimo se na letališče in poletimo na jug Grenlandije do mesta Narsarsuaq. Če bo jasno, bo let nad ledeniki, ki prekrivajo okoli 80% Grenlandije, svojevrstno doživetje. Po prihodu se bomo udobno namestili in se pred zasluženim počitkom podali na krajši sprehod na “prvi hrib” za vasjo. V dobri uri se povzpnemo na 226 metrov visoki Signal Hill in uživamo v pogledih na snežne prostranosti Grenlandije.

3. dan:Narsarsuaqu - Ledenik Narsarsuaqu - Narsarsuaqu

Današnji dan se podamo do ledenika Narsarsuaq. Vzpona imamo cca 300 metrov, pot pa nam bo vzela do sedem ur. Do ledenika vodi slikovita pot enostavno imenovana Flower Valleey oz. “rožna dolina”. Prvi del poti po dolini je lahek in skoraj brez vzpenjanja. Vzpon do ledenika pa je bistveno bolj strm, na določenih mestih si moramo pomagati s pričvrstenimi vrvmi (za vzpon po vrveh ne potrebujemo nobenega alpinističnega znanja, vendar morajo biti naši koraki izredno previdni). Na platoju bomo malo zadihani prvič uzrli mogočni ledenik Narsarsuaq. Čaka nas še dobre pol ure hoje, v kolikor se bomo želeli ledenika dotakniti ali pa narediti kakšno super fotografijo na njegovem robu. Polni čudovitih in ledenih vtisov se bomo vrnili po isti poti.

4. dan:Narsarsuaqu - Qassiarsuk - Tasiusaq

Po jutranjem zajtrku se bomo odpravili do bližnjega pomola in se z ladjico zapeljali preko ožine do vasice Qassiarsuk, morda si je tukaj kot prvi Evropejec postavil dom Erik Rdeči. Podamo se na 18 kilometrsko pot (6 ur) do “sosednjega” fjorda – Sermilik, natančneje do vasice Tasiusaq. Hoja poteka po čudoviti pokrajini, kjer nas na vsakem koraku starodavne ruševine opominjajo na čase, ko so tukaj živeli vikingi. Uživamo v kontrastih med pašniki in ledenimi gorami v ozadju. Zaliv Tasiusaq je idealen za kajakaško avanturo, opcijsko se lahko za 2 uri podamo s kajaki po zalivu »ledenih gor«. Namestitev v preprostem hostlu oziroma kmetiji, kjer bomo prespali dvakrat.

5. dan:Tasusaq - Ipiutaat - Tasusaq

Čeprav se bomo danes podali na malo daljšo pot (22 km / 7 ur), kjer bo povratek po isti stezi, je današnji cilj (polotok Ipiutaat) naravna znamenitost katere nikakor ne smemo spregledati. Pot je izredno zanimiva in dovolj raznolika, da nas bo očarala na vsakem koraku. Vzeli si bomo dovolj časa in uživali ob prizorih množice ledenih gor v fjordu Sermilik, morda uzremo še kakšnega tjulnja, ki se sonči na ledeni plošči, morda kakšnega plahega polarnega zajca ali polarno lisico Posebno doživetje pa doživimo med oseko, ko se lahko sprehodimo med nasedlimi ledenimi gorami. Po želji se bomo lahko povzpeli tudi na razgledno točko nad fjordom, za dodatni podvig bomo rabili dodatno uro.

6. dan:Tasusaq - Sillisit

Današnji pohod do kmetije Sillisit bo potekal po malo drugačnem terenu. Pokrajino krasijo štivilna mala jezerca, v tem delu Grenlandije smo vedno opazovali belorepe in planinske orle. Pot nam bodo krajšale ovce, katerim občasno delajo družbo tudi divji poniji. Danes bo hoje dobre 4 ure (12 km), tako da si bomo privoščili malo več nujno potrebnega počitka.

7. dan:Sillisit - Itilleq - Igaliku

Z ladjico se ponovno podamo na krajšo pot čez zaliv in začnemo odkrivanje predela v okolici vasice Igaliku. Področje je pravi pohodniški raj in ponuja čudovite dnevne izlete. Pokrajina je izrazito kontrastna, kjer se prepletajo zeleni pašniki, puščave in gore. Pokrajina je idealna za opazovanje ledenikov, najbolj pogumni pa bodo lahko zaplavali tudi v kakšnem manjšem jezerčku. Igaliku slovi kot najlepše naselje na Islandiji, pot do vasice pa nam vzame dobro uro. Današnji dan bomo posvetili vikinški zapuščini območja.

8. dan:Igaliku - Illerfissalik - Igaliku

Danes je dan za presežke, saj se bomo povzpeli na 1752 metrov visok vrh Illerfissalik (hoje je za minimalno 10 ur). Gora Illerfissalik ima za področje podoben pomen, kot ga ima pri nas Triglav. Pravzaprav se boste na goro želeli povzpeti prvi hip, ko jo zagledate, ko bomo pluli preko zaliva, saj si vsak predstavlja kakšni razgledi se odpirajo na vrhu. S 1752 metri je Illerfissalik najvišja gora regije, vzpon tehnično ni zahteven, zadnji del poti pa je tudi v poletnih mesecih v snegu. Z vrha je vidna večina južne Grenlandije, Illerfissalik je cilj za katerega se je vredno fizično malo bolje pripraviti.
V kolikor bi bilo napovedano izredno slabo vreme pa se bomo podali na hrib Nuuluk (823 metrov višine). Nuuluk ponuja čudovite razglede na pokrajino.

9. dan:Igaliku - Waterfall hike - Itilleq - Narsarsuaqu

Po čudovitem a napornem dnevu se bomo podali še na pot, ki slovi po slapovih, zato tudi ime trase ne preseneča – “the waterfall hike”. Voda se preko številnih slapov počasi a vztrajno steka proti fjordu Tunulliarik. Sledi večerni povratek v mesto Narsarsuaq.

10. dan:Narsarsuaqu - Qinngua - Eqalorutsit camp - Narsarsuaqu

Naša Grenlandija se počasi končuje, vendar se bomo na zadnji dan podali na eno lepših poti v regiji. Dan začnemo s krajšo vožnjo do Quinngua kjer se bomo podali na še zadnjo grenlandsko pustolovščino; hoje bo dobrih 18 kilometrov, najvišja točka dneva pa bo prelaz na 640 metrih. Ledenik Eqalorutsit spada v skupino najbolj aktivnih ledenikov na Grenlandiji, kar bomo doživeli s konstantnim grmenjem ob lomljenju ledenika. Navdušeno bomo opazovali nastanek ledenih gora. Sledi še pozni povratek v Narsarsuaq.

11. dan:Narsarsuaqu - Ljubljana

Prosto v Narsarsuaqu do odhoda in popoldne polet z vmesnim postankom proti domu. V kolikor po povratek zahteval dva dneva boma v vmesnem kraju tudi prenočili.

12. dan:Prihod domov

Po pristanku sledi prevoz do Ljubljane, kjer zaključimo naše potovanje po Grenlandiji.

 

*Program Grenlandija se lahko spremeni zaradi vremenskih razmer, logistike (spremenjeni vozni redi rednih linij) in drugih razlogov.

Cena:

 • 2898 EUR na osebo.

Cena vključuje:

 • korona garancijo vseh vplačil,
 • povratne Letalske karte v Narsarsuaq (Grenlandija) z vmesnim postankom v Reykjaviku/Kopenhagnu,
 • prevoz na letališče v kolikor let ni iz ljubljanskega letališča,
 • vse letališke takse in pristojbine,
 • dve nastanitvi (po potrebi) v mladinskem hotelu v Reykjaviku/Kopenhagnu,
 • vsa prenočišča na Grenlandiji (spimo v enostavnih prenočiščih)*,
 • vse transferje z ladjico po Grenlandiji,
 • organizacijo potovanja in slovensko spremstvo,
 • DDV.

*za potovanje je potrebna spalna vreča; za doplačilo in v primeru razpoložljivosti so v Igalikuju in Narsarsuaqu na voljo hotelske sobe. Nastanitev v Tasiusaqu je zelo enostavna in preprosta.

Cena ne vključuje:

 • hrane*,
 • pijače,
 • stroškov osebne opreme,
 • stroškov osebne narave,
 • programa v Reykjaviku/Kopenhagnu, morebitne vstopnine v muzeje, prevoze..,
 • ničesar kar ni navedeno pod vključeno,
 • prevoza na zbirno mesto,
 • prevoz na letališče v kolikor je let iz Ljubljane,

*ocenjen strošek na osebo na Grenlandiji je 90 EUR (v kolikor si kuhamo sami), kosilo ali večerja na Grenlandiji v restavraciji stane informativno okoli 20 EUR.

 • stroškov v povezavi s Covid-19 (testiranja, cepljenja).

Doplačila:

 • enostavno zavarovanje rizika odpovedi: 200 EUR,
 • razširjeno zavarovanje rizika odpovedi: 350 EUR,
 • paket fleksibilnost: 350 EUR,
 • doplačilo za enoposteljno sobo: 400 EUR,
 • prevoz na zbirno mesto (po ceniku prevoznika),
 • 300 EUR spanje v hotelih na Grenlandiji,
 • izlet s kajaki 70 EUR na osebo.

Opombe:

 • Večina držav vstop pogojuje z negativnimi PCR testi ali dokazilom o cepljenju, ter izjemoma s potrdilom o prebolevnosti za virusom. Točne zahteve za vstop v državo vam bomo sporočili ne prej kot 2 tedna pred odhodom z namenom, da so podane informacije za vstop v državo najbolj točne. Prav tako dopuščamo možnost, da se pogoji spremenijo tudi kasneje, vendar vas bomo o vseh morebitnih spremembah sproti obveščali.
Slike