059 072 001 turizem@az-sp.si

Finska in Ruska Karelija

0
Cena
od1,575€
Cena
od1,575€
Ime in priimek*
E-mail naslov*
Vaše povpraševanje*
Prosimo potrdite, da se strinjate s tem, da vas v skladu z našimi Pogoji poslovanja in Varstvom podatkov kontaktiramo glede vašega povpraševanja.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Shrani med priljubljene

Adding item to wishlist requires an account

93
8 dni, let
Datumi: 17.07.
Finska, Rusija
Šifra: AŽ 37
Program

1. dan:Ljubljana - Helsinki - Lappeenranta

Zbor potnikov v avli letališča Ljubljana, polet letala Finnair ob 11.10 uri ter pristanek v Helsinkih ob 14.40 uri, nakar se bomo odpeljali v center fi nske prestolnice in si začeli ogledovati zanimivosti mesta z vzdevkom »hči Baltika«. Najprej se bomo zapeljali do prizorišča Olimpijade 1952, na kateri sta blestela fi nska športnika Paavo Nurmi in Tahko Pihkala. Nato bomo zavili do cerkve Temppeliaukiom, ki sta jo brata Suomalainen zgradila v granitnem monolitu, obiskali bomo tudi spominski park Jana Sibeliusa, največjega fi nskega romantičnega skladatelja, ki je našel inspiracijo v narodni folklori ter ustvaril nesmrtne glasbene kompozicije Finlandio, Tapioplo in Kalevalo. Nadaljevali bomo po glavni aveniji Mannerheimint, kjer bomo videli vse reprezentančne palače Helsinkov, kot so koncertna palača Finlandia Hall arhitekta Alvarja Alta, Opera, Parlament, Nacionalni muzej. Narodno gledališče in železniška postaja kot primer fi nskega jugendstila, s katerim je arhitekt Elie Saarinen izražal fi nsko narodno identiteto nasproti hegemonizmu tujcev. Nato bomo izstopili na Senatnem trgu s katedralo sv. Nikolaja, z univerzo in knjižnico ter drugimi palačami neoklasicističnega stila, tako značilnega za čas ruske carske nadoblasti. Med krožno vožnjo bomo videli tudi rusko cerkev Uspenski in pod njo zasidrane ladje ledolomilce. Sledil bo odmor na stari pokriti pristaniški tržnici, kjer je vedno veliko priložnosti za pijačo in topel prigrizek. Nato se bo začelo potovanje proč od velikih mest, v svet tisočerih jezer, saj jih Finska Karelija premore preko 60.000. Že ta večer se bomo zapeljali do mesta Lappeenranata sredi gozdne tajge, hotelska namestitev in nočitev.

2. dan:Lappeenranta - Saimaa - Savonlinna - Joensuu

Po zajtrku nas bo pozdravila pokrajina Karelija, ki jo imajo Finci prav posebno v srcu, saj je to le ena četrtina njihove izgubljene dežele, ki jo je zasedla Sovjetska zveza v zimski vojni 1939/40. Slovita fi nska Mannerheimova obrambna linija ni vzdržala pritiska Rdeče armade in tako so Finci izgubili preko 180.000 km² domovine, vse tja do Belega morja ter Oneškega in Ladoškega jezera, kar je sedaj ruska Karelija. Težki časi so minili, čudovita narava severnih obzorij pa je ostala in nekoč sprta naroda ob meji živita v spravi in sožitju. Lappeenranta je mesto južne Karelije, zato so nabrežja jezera Saimaa tudi poletne plaže in izhodišča pohodništva skozi neskončno tajgo ali celodnevnih športnih aktivnosti s kanuji. Pot nas bo vodila nekaj časa ob jezeru Saima, ki je z dolžino 194 km največje fi nsko jezero in potem dalje ob jezeru Pihlajavesi do mesteca Savonlinna, ki slovi po svojem vsakoletnem julijskem opernem festivalu najuglednejših opernih hiš sveta, ko Mozartove ali Verdijeve opere umestijo v prizorišče stare srednjeveške trdnjave na jezeru. Sledila bo vožnja po eni najbolj slikovitih jezerskih cest Finske do mesta Joensuu, središča severne Karelije, ki se daleč na severu ponaša s svojim botaničnim vrtom ter tropskimi metulji in z zimsko ter letno internacionalno revijo šolanih psov. Naša končna postaja tega dne bo Joensuu, hotelska namestitev in večerja v bližnji restavraciji.

3. dan:Joensuu - Pielinen - Koli - Ruunna - Joensuu

Po zajtrku bomo zapustili Joensuu in se odpravili na celodnevni izlet do jezera Pielinen ki je dolgo 100 km. Jezero s svojim romantičnem prirodnim okoljem velja za srce fi nske Karelije. Obiskali bomo Ukko center NP Koli, kjer se bomo podali na pohod do Templja tišine ali na bližnje vzpetine Ukko, Paha ali Akka-Koli, zaradi čudovitega razgleda po širnem jezeru in neskončnem prostranstvu gozdne tajge, ki tukaj že prehaja v tundro, značilno severno vegetacijo mahov in lišajev ter zakrnelih grmičkov in drobnega cvetja severnih planjav. V času počitka v centu Ukko-Koli, si boste lahko privoščili tudi toplo kopel v spa centru. Tekom dneva bomo tudi za kakšno uro zapluli z ladjo po jezeru Pielinen ter obiskali še naslednji NP Ruunna tik ob ruski meji, kjer bomo uživali v neokrnjeni naravi, se podali na manjši sprehod ali preprosto malo počivali sredi prelepe narave, malo bolj športno razgibani pa se boste mogoče po želji celo podali na raft ing na brzice reke Rapid, ki je s svojim živahnim tokom biser tega narodnega parka. Po končanem obisku narodnih parkov okoli jezera Pielinen, se bomo vrnili v naš hotel v Jonsuu, večerja in nočitev.

4. dan:Joensuu - Niirala - Vjartsila - Ruskeala - Kinerma - Petrozavodsk

Po zajtrku se bomo zapeljali na fi nsko-ruski mejni prehod Niirala-Vjartsila. Po ureditvi mejnih formalnosti prestopa iz EU v Rusko federacijo, bomo pričeli z odkrivanjem lepot ter zanimivosti Ruske Karelije, redko naseljene pokrajine, kjer na širnih prostranstvih živi le blizu 700.000 prebivalcev. Prvi postanek na ruski strani Karelije v Ruskeali, bo namenjen zaščitenemu gorskemu parku oziroma atraktivnemu opuščenemu kamnolomu, kjer so dolgih 300 let izkopavali barviti marmor in ustvarili kanjon, ki ga je zalila kristalno čista voda, da sedaj deluje kot čudež narave. Hoja po poti ob kanjonu, prečkanje mostov ali obisk marmorne podzemne jame s čolni, pomeni doživetje kraljestva tišine in odmaknjene prirodne lepote. Po ogledu kanjona in postanku za oddih, pijačo in priložnostni prigrizek, bomo potovali dalje v Kinermo, staro karelijsko vas, ki je postala muzej pod milim nebom in spomenik ljudskega stavbarstva od 18. do konca 19. stoletja. V vasi je ohranjenih 17 originalnih lesenih hiš z vso notranjo opremo, gospodarska poslopja, vaške savne, pokopališče, kapela Marije Smolenske in še kaj. V vasi Kinerma se res začuti duh stare Karelije, kot je nekoč bila, ker pa se v vasi še vedno kuha, nam bodo pripravili okusno večerjo domačih jedi. Po odmoru in večerji, nas bo čakala le še vožnja v glavno mesto ruske Karelije, v Pertozavodsk, kamor bomo prišli malo bolj pozno. Hotelska namestitev in nočitev.

5. dan:Petrozavodsk - Onega - Kiži - Petrozavodsk

Po zajtrku se bomo posvetili celodnevnemu izletu na Oneško jezero, ki s svojo dolžino 245 km in s površino jezerske vode 9.700 km², spada med največja evropska jezera. V jezero Onega se izliva kar 50 rek, odteka pa samo ena reka Svir. Z ladjo bomo odpluli do ozkega otoka Kiži, ki meri v dolžino 6 km in v širino le 1 km ter se dviga nad jezersko gladino 4 metre. Na otoku so se naselili domačini že v 15.stoletju in zgradili Kiški pogost, kakor imenujemo iz borove hlodovine zgrajeno utrjeno naselbino, da bi bili varni pred napadi Švedov ali roparjev iz novgorodske smeri. Na otoku je nekoč bilo več vasi kmečkega prebivalstva, Kiži pa je bil tudi pomembna postojanka ruskih in norveških trgovcev na poti proti Belemu morju. Kiži se je obdržal do današnjih dni kot originalno naselje 87 lesnih stavb, center pa predstavljajo božji hrami znotraj lesene ograde, kar je izjemna kulturna dediščina na seznamu Unescovih znamenitosti. Ljudsko stavbarstvo Kiža je pomenilo ročno tesanje borove hlodovine in sestavljanje cerkve brez žebljev ampak samo z okroglimi razrezi in lastovičjim repom. Kompleks Kiškega pogosta predstavlja cerkev zveličanja z 22 kupolami in cerkev Marije Preprošnjice z 9 kupolami ter samostojno stoječi cerkveni zvonik. Ob vpisu v Unescov register so prenovili tako zunanjost kompleksa in tudi čudovit notranji ikonostas. Popoldne bomo pluli nazaj na obalo in naredili še ogled zanimivost mesta Petrozavodsk, ki ga je dal sredi karelijske praznine zgraditi ruski car Peter Veliki. Vrnitev v hotel in večerja.

6. dan:Petrozavodsk - Sankt Petersburg

Tokrat bomo zapustili hotel malo bolj zgodaj, ker bomo odšli na železniško postajo in se z vlakom odpeljali iz Petrozavodska že ob 06.24 uri zjutraj. Dopoldanska vožnja bo pomenila zanimivo doživetje ruske železnice in opazovanje pokrajine okrog Ladoškega jezera ter mest in vasi skozi okna železniškega vagona. V Sankt Petersburgu bomo izstopili točno opoldne in si nato vse popoldne s krožno vožnjo ogledovali številne monumentalne zanimivosti stare ruske carske prestolnice ob reki Nevi, med katere sodita tudi spomenika carja Petra Velikega in carice Katerine Velike, Isaakievskij sabor, Vasilevskij otok s Petr – Pavlovsko trdnjavo, zasidrana križarka Aurora, Dvorna ploščad z Zimskim dvorcem in Ermitažem, mostovi Neve, Nevke in Fontanke ter avenija Nevski prospect. Odhod v hotel, namestitev in večerja.

7. dan:Sankt Petersburg - Vyborg - Saimaa kanal - Helsinki/Vantaa

Takoj po zajtrku bomo zapustili rusko prestolnico belih noči in se ob Finskem zalivu odpeljali v slikovito mesto Vyborg, ki je v 300 letni zgodovini menjalo gospodarje od Švedov, ki so ga ustanovili, preko Fincev in Rusov, ki so ga dokončno obdržali v svoji coni Karelije. Staro mestno jedro je res očarljivo s svojimi ozkimi in tlakovanimi ulicami s številnimi antikvariati, bukvarnami, butiki vseh vrst in tudi z vedno živahno ulico Krepostnaya, kjer so vsi mestni bari, bistroji, kavarnice in restavracije. Seveda ima Vyborg tudi vrsto pomembnih znamenitosti kot so srednjeveški grad na otoku s stolpom St. Olaf in z obrambnim Okroglim stolpom ter z Guildhall urnim stolpom v starem mestu, iz novejšega časa pa se pohvalijo z imenitno knjižnico slovitega fi nskega arhitekta Alvarja Alta. Po ogledih in prijetnem preživetju prostega časa v Vyborgu, se bomo vkrcali na ladjo M/S Carelia ter zapluli po slovitem Saimaa kanalu, ki so ga po 11. letih gradnje odprli za promet 1856. leta, ter tako odprli plovno pot z jezera Saimaa do morja Finskega zaliva. Sedaj dobra polovica kanala pripada Finski in drugi del Rusiji. Vožnja po 42 km dolgem kanalu s številnimi zapornicami je zelo prijetna in celo romantična, zato so jo odprli tudi za turistično plovbo, ki traja okoli 5 ur. Med drsenjem po kanalu iz Rusije nazaj na Finsko, si bomo med vožnjo na ladji privoščili tudi buff et večerjo. Ko se bomo izkrcali v Lappeenranti, bo sledila le še vožnja proti Helsinkom kamor bomo prispeli okoli polnoči, ko nam bo še sijalo polarno sonce bele polarne noči. Namestitev v hotelu in bolj kratka nočitev.

8. dan:Helsinki - Vantaa - Ljubljana

Po zajtrku odhod na letališče, polet letala Finnair ob 08.40 uri in pristanek na letališču Ljubljana ob 10.20 uri.

Cena:

 • 1575 EUR na osebo (najmanj 25 oseb),
 • 1625 EUR na osebo (najmanj 20 oseb),
 • 1685 EUR na osebo (najmanj 15 oseb),
 • 1755 EUR na osebo (najmanj 12 oseb).

Cena vključuje:

 • letalski polet Ljubljana – Helsinki – Ljubljana,
 • letališke in varnostne pristojbine znašajo na dan priprave programa 114 Eur, točen izračun letaliških pristojbin bo znan 10 dni pred odhodom,
 • avtobusni prevoz po programu, stroški voznika, cestne takse, parkiranja,
 • ruska vstopno-izstopna dovolilnica,
 • 4x hotel 3*, dvoposteljne sobe /Finska/,
 • 3x hotel 4*, dvoposteljne sobe /Rusija/,
 • 2x nočitev z zajtrkom,
 • 6x večerje ali kosila /hotel, restavracija, ladja, kmečki turizem/,
 • vožnja z ladjo po jezeru Pielinen,
 • vožnja z ladjo po Saimaa kanalu Rusija-Finska /5 ur/,
 • vožnja z vlakom /1. razred/ Petrozavodsk – Sankt Petersurg /6 ur/,
 • celodnevni izlet na Oneško jezero, otok Kiži, vstopnina, lokal. vodenje,
 • poldnevni ogled Sankt Petersburga z avtobusom in lokalnim vodenjem,
 • slovenski spremljevalec/vodnik, licenca GZS,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • organizacijski stroški in DDV,
 • riziko odpovedi potovanja.

Doplačila:

 • enoposteljna soba 198 EUR,
 • vstopnine: 60 EUR,
 • kanjon Ruskeala, vstopnina in lokalno vodenje Kinerma, lokalno vodenje Petrozavodsk, 1 x vstopnina v Sankt Petersburgu,
 • hotelska registracija Sankt Petersburgu,
 • ruska viza 85 EUR,
 • Relax Spa Ukko 39 EUR,
 • rafting na reki Rapid,
 • napitnine ruskim lokalnim vodnikom in voznikom.

Opombe:

 • POTOVALNI DOKUMENT je potni list, veljaven vsaj še 6 mesecev po zaključku potovanja.
 • RUSKI VIZUM je za slovenske državljane potreben. Dober mesec pred potovanjem bo potrebno oddati:
  • elektronsko vlogo za pridobitev vize (lahko vam jo izpolnimo mi)
  • potni list (ki ima veljavnost še najmanj 6 mesecev po preteku vizuma ter 2 prazni zaporedni strani)
  • 1 barvno sliko dimenzije 3,5 x 4,5 cm, s svetlim ozadjem
  • kopijo police zdravstvenega zavarovanja za Rusijo (ali svet), za celotni čas potovanja (kritje na eni polici mora biti v višini 30.000 Eur ali več).
 • Povabilno pismo iz Rusije bomo uredili mi.
Slike