059 072 001 turizem@az-sp.si

Božična skrivnost samostana Admont in vasice Bruck an der Mur

0
Cena
od55€
Cena
od55€
Ime in priimek*
E-mail naslov*
Vaše povpraševanje*
* Prosimo potrdite, da se strinjate s tem, da vas v skladu z našimi Pogoji poslovanja in Varstvom podatkov kontaktiramo glede vašega povpraševanja.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Shrani med priljubljene

Adding item to wishlist requires an account

34
1 dan, avtobus
Datumi: 16.12., 17.12.
Avstrija
Šifra: AZ15
Program

1. dan: Program izleta

Jutranji odhod in potovanje v avstrijsko Štajersko do našega cilja samostana Admont.

Torej, dobrodošli v samostanu Admont. Samostani so sami po sebi mistični kraji z neskončnimi zgodbami. Tu ni nobenih izjem, govorijo le presežniki. Samostan je nedvomno ena izmed najlepših baročnih samostanskih zgradb. Že samo vhod v samostan je impozanten in daje vedeti, da smo na pragu nečesa resnično veličastnega. Knjižnica. Največja samostanska knjižnica na svetu. Knjižnica je dom kar 200.000 knjigam in je zgrajena po načelih razsvetljenstva: »Tako kot naš um, mora tudi prostore napolnjevati svetloba.« In res prostori so napolnjeni z mistično svetlobo, prečudovitimi freskami in knjigami neprecenljive vrednosti. Za tiste, ki boste to želeli nam bo pot skozi knjižnico kazal menih samostana Admont.

Zunaj knjižnice nas bo pričakal bogat adventni butični sejem domače obrti. Sprehod med stojnicami bo ponudil unikatne izdelke, ki jih ustvarjajo lokalni mojstri, kot so tradicionalno izdelane lesene igrače, ročno pleteni izdelki, okraski za jelko… Pri stojnicah ne bo manjkalo kulinaričnih presežkov, nepogrešljivega kuhanega vina ali božičnega čaja. Dovolj bo časa za kosilo, nakupe in sproščeno druženje.

Kot zanimivost naj omenim, da je z bogato zgodovino samostana v Admontu povezano vinsko posestvo Dveri-Pax na severovzhodu Slovenije, ki sodi med sam vrh vrhunske žlahtne kapljice v naši domovini. O podjetnosti benediktincev pa priča tudi dejstvo, da so tretji največji lastniki gozdov v Avstriji, posledično lastniki predelovalne lesne industrije. Upravljajo z domom za ostarele, imajo podjetje za oskrbo z energijo… Zato ni čudno, da se ga oklepa mnenje, da gre za najbolj bogat samostan na svetu.

In mimogrede: Samostan je ustanovil salzburški nadškof Gebhard s pomočjo donacije oziroma premoženja sv. Eme Krške, ki je umrla leta 1045. Leto smrti prve slovenske svetnice se ponekod tudi navaja kot datum ustanovitve admontskega samostana. Torej je samostan tudi malo naš.

Ob povratku se bomo ustavili v idiličnem mestu Bruck an der Mur. Božična vas na glavnem trgu vas bo očarala s svojimi čudovitimi lesenimi stojnicami. Pravljični pridih mesta doda »Bummelzug«, majhen vlakec, ki vozi skozi staro mestno jedro Brucka. Po ogledu, nekaj prostega časa in povratek v domač objem adventne noči.

Cena:

  • 55 EUR na osebo.

Cena vključuje:

  • prevoz, dva voznika,
  • organizacijo in vodenje,
  • parkirnine, mitnine.

Doplačila:

  • vstop v samostansko knjižnico z vodenjem (ob rezervaciji): 19,5 EUR,
  • rezervacija sprednjih sedežev 5 EUR,
  • manjša skupina (39-35 potnikov) se cena poveča za 7 EUR/osebo,
  • zavarovanje odpovedi potovanja: 4,10% od vrednosti aranžmaja.

Opombe:

Odhodi:  16.12., 17.12.

 

  • Preglejte še več predbožičnih ponudb tukaj!
Slike

Proceed Booking