059 072 001 turizem@az-sp.si

Baltski trojček

0
Cena
od980€
Cena
od980€
Ime in priimek*
E-mail naslov*
Vaše povpraševanje*
Prosimo potrdite, da se strinjate s tem, da vas v skladu z našimi Pogoji poslovanja in Varstvom podatkov kontaktiramo glede vašega povpraševanja.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Shrani med priljubljene

Adding item to wishlist requires an account

128
6 dni, let
Datumi: 28.06.
Estonija, Latvija, Litva
Šifra: AŽ37
Program

1. dan:Ljubljana - Trakai - Vilnius

V zgodnjih jutranjih urah odhod potnikov in vožnja proti beneškemu letališču. Jutranji polet preko Dunaja v Litvo, ki je geometrično središče Evrope. Po pristanku se bomo odpeljali v staro srednjeveško prestolnico Trakai. Malo mestece ima sijajno lego na polotoku, kjer se stika troje jezer Luka, Galve in Totoriskiu. V času poletnega festivala se vrstijo številni koncerti in plesne prireditve kar v mestnih parkih. Druga atrakcija Trakaia je otoček, do katerega pridemo po lesenem mostu čez jezero Galve. Obiskali bomo Tevtonski otoški grad, ki datira v začetek 15. stoletja in mu slikovitost dodaja rdeča gradbena opeka in notranjost, kjer se poleti odvija gledališki festival. Proti večeru se bomo odpeljali v sedanje glavno mesto Litve, Vilnius, kjer se bomo namestili v hotelu in po večerji prenočili.

2. dan:Vilnius - Nida - Klaipeda

Po zajtrku bomo pričeli z ogledi litvanske prestolnice Vilnius, ki se je razvijala na kulturnem prepihu med Baltikom in Črnim morjem ter med evropskim vzhodom in zahodom, saj so se tukaj dramatično križali interesi Slovanov, Tatarov, Germanov in Židov. Čeprav je bila Litva zadnja evropska dežela, ki je sprejela krščanstvo, je kasneje postala tako versko predana, da je pozidala toliko cerkva in samostanov, da jo upravičeno imenujemo vzhodni Rim ali severni Jeruzalem. Med sprehodom po mestu bomo tako spoznali glavni trg s katedralo, nadaljevali po Grajski in Glavni ulici do mestnih vrat ter vmes srečali cerkve sv. Ane, sv. Mihaela in sv. Ivana, ki s svojega zvonika nudi enkraten pogled po celotnem Vilniusu. Pot bomo nadaljevali do pristanišča Klaipeda, kjer se bomo vkrcali na trajekt in prevozili morsko ožino do Kuršiu Nerije ali Kurske kose. To je edinstvena peščena sipina, ki se vleče 97 km daleč vzdolž baltske obale in sta jo v 5000 letih medsebojnega boja oblikovala morje in veter. Peščina se ponekod dviga do 70 m visoko nad morjem in jo prerašča svojstvena flora. Unesco je celotno področje zaščitil kot prvovrstno naravno dediščino. Na Kurski kosi že stoletja živijo ljudje v majhnih naseljih slikovitih pisanih hišk. Bolj kakor z ribištvom so se tukaj ukvarjali s pridobivanjem na tisoče ton dragocenega jantarja. Prevozili bomo celotno koso mimo Juodkrante, Prevalke in Preile, se spotoma ustavili tudi pri gnezdišču kormoranov in počasi prispeli do Nide, ki je danes glavno naselje s 1.700 prebivalci. Vstopili bomo v manjši muzej jantarja in se sprehodili do počitniške hiše, kjer je svoje misli prelival v literaturo pisatelj Thomas Mann, ko je tukaj počitnikoval s svojo ženo in šestimi otroki. S trajektom se bomo vrnili nazaj na kopno in zaključili dan v slavni luki Klaipeda, ki je vedno bila sporno mesto med Prusi in Litovci. Prvotno litovsko ribiško naselje in pristanišče so zavzeli pruski vitezi tevtonskega reda in šele po prvi svetovni vojni je Klaipeda prišla nazaj pod litovsko suverenost, dokler je ni 1939 ponovno aneksiral Hitler. Ob koncu druge svetovne vojne je Rdeča armada zavzela luko z močnim bombandiranjem, zato je bilo potrebno Klaipedo potegniti iz ruševin. Namestitev v hotelu, večerja v lokalni restavraciji in prenočevanje.

3. dan:Klaipeda - Palanga - Kryžiu Kalnis - Riga

Po zajtrku se bomo odpeljali v turistično letoviško mesto Palanga s promenado ob morju, kjer se večer za večerom zbirajo ljudje na očarljivem ritualu sončnega zahoda. Nadaljevali bomo do svetega kraja vseh Litovcev, kar je nedvomno Kryžiu Kalnis ali Gora križev, ki je litvanska Meka z močnim nacionalnim nabojem. Tradicija postavljanja križev sega v 14. stoletje, ko se je romalo h kapeli sv. Marije. Potem so jih postavljali v spomin sonarodnjakom, ki so dajali življenja za osvoboditev Litve izpod carske Rusije in kasneje izpod sovjetske okupacije. Rusi so jih odstranjevali, Litovci pa ponovno postavili več kot 14.000. Gora križev je torej sveti kraj, kamor je prišel maševat tudi papež Janez Pavel II. Naslednji postanek bo že v Latviji, saj se bomo pozno popoldan že pripeljali v glavno mesto Riga. Pred hotelsko večerjo se bomo sprehodili po izredno simpatičnem mestu in zavili do tistih kotičkov, ki nas bodo mogoče zvabili nazaj v večernih urah, na samostojno potepanje. Hotelska namestitev in večerja.

4. dan:Riga - Turaida - Tartu

Po zajtrku si bomo ogledali prestolno mesto Riga, v katerem so danes Latvijci celo manjšina sredi ruskega življa, kateremu je migracijsko pot utrla Rdeča armada. Kljub temu si Riga prisvaja naslov najlepšega glavnega mesta med tremi baltskimi prestolnicami in tudi v preteklosti je bila razvajena od titule najpomembnejšega mesta vsega Baltika, saj so se tukaj sklepali največji finančni posli. V mestu je živela tudi močna židovska skupnost, ki pa je izginila v času Hitlerjeve okupacije. V zlatem meščanskem obdobju je bila v Rigi pozidana sijajna secesijska četrt, saj je tudi Unesco potrdil, da na ulicah drugih evropskih mest ne najdemo lepše dodelanega stila »art nouveau«. Ogledali si bomo mestne znamenitosti, kjer bodejo v nebo zvoniki katedrale ter drugih katoliških in luteranskih cerkva in samostanov ter ošiljeni stolpiči nekdanjega srednjeveškega mestnega obzidja, ki je varovalo trdno hanzeatsko mesto in bogate družine trgovskega združenja Gilde. Najlepši arhitekturni dosežki mesta so palače Male in Velike Gilde ter Palača druščine črnih klobukov in njihovega patrona sv. Mavricija, skupek meščanskih hiš Trije bratje, grad Riga in Smodniški stolp. Po ogledu Rige se bomo odpeljali na podeželje, katerega središče je prijazno mestece Sigulda, ki ima sedaj vlogo zimsko športnega središča Latvije s smučišči in celo z bob stezo. Lepota narave je privabila različne plemiške družine, ki so tukaj zgradile gradove, med katerimi si bomo ogledali obsežne ostanke tevtonskega gradu Turaida, ki je nazadnje pripadal latvijski katoliški nadškofiji. Na gradu je nastajala tudi romantična in dramatična legenda o latvijski lepotici Maiji, po kateri so tudi poimenovali latvijsko vrtnico Turaida. Sledila bo vožnja v Estonijo do stare univerzitetne prestolnice Tartu, ki je verjetno najbolj tipično estonsko mesto brez kakšnih tujih arhitekturnih vplivov. Mesto je ustanovil Rus Jaroslav že leta 1030, nato so mu gospodarili veljaki nemške Hanze, Švedi, Poljaki, Litovci, Hitlerjevi Nemci in rdeči Sovjeti. Estonci so kljub vsemu vedno ostajali večinsko jedro prebivalcev in 1869 so ravno v Tartu začeli estonski narodni preporod s festivalom estonskih pesmi, kar je sprožilo narodno prebudno gibanje po vsej Estoniji. Pomembno vlogo je pri tem imela tudi Univerza. Če nam bo čas dopuščal, bomo že ta dan napravili sprehod po mestu, ki leži v slikovitem nabrežju reke Emajõgi, katera se izliva v jezero Peipsi ali Čudsko jezero. Spoznali bomo Mestni trg z rotovžem, razvaline stare katedrale in mestnega obzidja, univerzo, observatorij in številne spomenike, s katerimi se spominjajo zaslužnih meščanov ali znanih obiskovalcev. Namestitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

5. dan:Tartu - Lahemaa - Tallinn

Po zajtrku se bomo odpeljali proti narodnemu parku, ki se razprostira ob Baltiku. Najprej bomo dosegli kraj Viitna in naredili postanek v tipični obcestni gostilni, kakršne so bile nekoč namenjene tako navadnim estonskim popotnikom kakor tudi imenitnemu plemstvu. Potem bomo obiskali park in dvorec Palmse, ki je ena izmed mnogih lepo obnovljenih veleposestniških pristav, nakar bomo na obali Baltika spoznavali prijetne obmorske kraje. Altja je stara ribiška vas, ki jo je zaradi prijetnosti zajel turistični razvoj. Vösu je kopališki kraj v senci zelenih borovcev, Käsmu pa leži sredi velikih ledeniških balvanov in je znana kapitanska vas ponosnih estonskih pomorščakov. Nazadnje bomo naredili pohod v tajgo skozi brezov in borov gozd, kjer bomo med mahovi in lišaji obiskali zamočvirjeno pokrajino Viru Rabo. V kolikor nam bo čas dopuščal, bomo že ta dan naredili prve oglede estonske prestolnice Tallinn, ki je Unescovo mesto zaradi izjemne arhitekturne dediščine starega srednjeveškega mesta, ki so ga ustvarjali različni gospodarji od samih Estoncev do Dancev, Germanov, Švedov in Rusov. Prehodili bomo najbolj slikovite ulice Vene, Pikk in Laii ter zaključili na glavnem trgu Raekoja Plats, kjer stoji zelo pomembna mestna hiša in lepe trgovine ter srednjeveški gostilni Olde Hansa in Pepersack, kar vse skupaj daje vzdušje živahnega srednjeveškega mesta. Zvečer odhod v hotel, namestitev in večerja.

6. dan:Tallinn - Ljubljana

Po zajtrku se bomo podali še na zgornje mesto Toomoea, kjer se nahaja grad prvega estonskega kralja Kaleva in kraljice Linde, stolp Pikk Herman, ki je najlepši med devetimi obrambnimi stolpi talinskega obzidja, estonsko Toomkirko in rusko ortodoksno katedralo. Nato bomo z razgledne točke panoramsko pogledali po slikovitih strehah in zvonikih spodnjega mesta, kamor se bomo spustili in si tam privoščili še malce prostega časa za samostojno kosilo in nabiranje poslednjih spominkov. Odhod na letališče in pozni popoldanski polet preko Frankfurta na Beneško letališče. Po pristanku se bomo z avtobusom vračali proti Ljubljani in Škofji Loki.

Cena:

 • 980 EUR na osebo (najmanj 40 oseb),
 • 1020 EUR na osebo (najmanj 35 oseb),
 • 1060 EUR na osebo (najmanj 30 oseb),
 • 1100 EUR na osebo (najmanj 25 oseb),
 • 1140 EUR na osebo (najmanj 20 oseb),
 • 1180 EUR na osebo (najmanj 15 oseb),
 • 1220 EUR na osebo (najmanj 10 oseb).

Cena vključuje:

 • letalske vozovnice Benetke – Dunaj – Vilnius in Tallinn – Frankfurt – Benetke,
 • letališke takse in varnostne pristojbine  znašajo 79 Eur, točen izračun letaliških pristojbin bo znan 10 dni pred odhodom. V programu je naveden okvirni znesek, veljaven na dan priprave programa,
 • 5x polpenzion v hotelih 3*/4*,dvoposteljne sobe,
 • avtobusni prevoz celotne ture od Vilniusa do Tallinna,
 • trajekt Klaipeda – Smyltine – Klaipeda,
 • slovensko vodenje, licenca GZS,
 • nezgodno zavarovanje,
 • organizacijski stroški agencije in DDV.

Doplačila:

 • strošek prijave: 15 EUR,
 • enoposteljna soba: 125 EUR,
 • vstopnine za predvidene oglede: cca.30 EUR (Trakai,Turaida, Palmse, muzej jantarja),
 • avtobusni prevoz Slo – Benetke – Slo (cena bo znana kasneje in je odvisna od števila potnikov).

Opombe:

 • POTOVALNI DOKUMENT: osebna izkaznica ali potni list, ki mora biti veljaven vsaj še 90 dni po končanem potovanju.
Slike