059 072 001 turizem@az-sp.si

Aljaska – zadnja ameriška divjina

0
Cena
od2,970€
Cena
od2,970€
Ime in priimek*
E-mail naslov*
Vaše povpraševanje*
* Prosimo potrdite, da se strinjate s tem, da vas v skladu z našimi Pogoji poslovanja in Varstvom podatkov kontaktiramo glede vašega povpraševanja.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Shrani med priljubljene

Adding item to wishlist requires an account

942
10 dni, let
Datumi: 15.06.2021
ZDA
Šifra: AŽ13
Program

1. dan:Slovenija - Anchorage

Ob dogovorjeni uri zbor potnikov na enem izmed sosednjih letališč oz. za doplačilo organiziran transfer na letališče. Po opravljenih formalnostih proti Aljaski. Po pristanku in opravljenih formalnostih sledi vožnja v hotel, osvežitev in v primeru dovolj zgodnjega prihoda, prvo spoznavanje okolice. Nočitev.

2. dan:Anchorage - Wasilla - Talkeetna - Nacionalni park Denali

Prvi dan raziskovanja Aljaske nas čaka krajša vožnja do kraja Wasilla, od koder izhaja tradicija pasjih vpreg Iditarod, katerega ime izhaja iz izraza staroselcev za »oddaljen kraj«. Po postanku bomo nadaljevali po čudoviti pokrajini George Parks Highway do tradicionalnega kraja Talkeetne, ki predstavlja središče iskalcev zlata in izhodišče za odprave na Mt. McKinley, ki je najvišji vrh v ZDA. Po želji si bomo ogledali lepote Aljaske še iz zraka in tako občudovali jezera, ledenike in veličastno goro McKinley. Proti večeru sledi nadaljevanje proti severu. Prečkali bomo prelaz Broad, se spustili do reke Nenan, ob kateri bomo nadaljevali vožnjo do nacionalnega parka Denali, kjer sledi namestitev in nočitev v okolici.

3. dan:Nacionalni park Denali - Fairbanks

Čaka nas nekaj urni obisk Nacionalnega parka Denali, ki mu nekateri pravijo kar »The big one«. Park je dom številnim vrstam ptic in sesalcev, vključno z grizliji in črnimi medvedi. Je bogat z jezeri in v številnih močvirjih je videti lose, ki mulijo travo. Tu so še manjše živali kot arktične lisice in veverice, bobri in svizci ter beli zajci, ki tekajo sem in tja. Poleg številnih živali pa navdušuje tudi pokrajina, saj gre za pokrajino prekrasnih jezer in s snegom pokritih hribov. Barvita pokrajina tundra je tudi glavna značilnost tega parka. Pozno popoldan sledi vožnja v osrčje Aljaske, v Fairbanks, ki leži ob reki Tenani. Nočitev.

4. dan:Fairbanks (vrata Arktike) - Tok

Dan bo namenjen raziskovanju mesta pod polarnim krogom. Lahko se odločimo za samostojno raziskovanje, lahko pa ga raziščemo skupaj. Po želji bomo obiskali muzej University of Alaska of the North, kjer bomo videli kolekcijo zlata in zgodovino zlatokopov ter mumificiranega bizona. Lahko se odločimo za turo izpiranja – iskanja zlata ali pa se odločimo za najbolje organizirano turo na Aljaski – križarjenje po reki Chena v osrčje Aljaske, ki vključuje voden ogled indijanske vasice Chena, kjer bomo iz prve roke izvedeli skrivnostni indijanske kulture plemena Athabasci, in sicer kako so uporabljali smrekovo lubje za izdelavo koč, kako so uporabljali krzna volkov, lisic, bobrov za zaščito pred mrazom in meso za prehrano. Proti večeru bomo nadaljevali v dokaj mlado mesto Tok, ki slovi po vzreji in po tekmovanjih s psmi. Nočitev.

5. dan:Tok - Nacionalni park Wrangell-St. Elias - Valdez

Ta dan nas čaka vožnja po najstarejši panoramski cesti, s prelazi in soteskami. Pot nas bo vodila mimo neštetih rek, jezer in ledenikov. Tukaj poteka tudi aljaški naftovod po katerem teče »zlato Aljaske«. Na poti se bomo ustavili v skritem biseru Aljaske, v narodnem parku Wrangell St. Elias, je največji narodni park v ZDA in eno največjih zaščitenih območij na svetu. Na poti do informacijskega centra bomo naredili postanek v manjšem kraju, nekoč rudarskem kraju, danes pa so tu le še stare zapuščene hiše, nato pa si bomo ob prihodu v park ogledali film o zgodovini Aljaske in nekaj časa namenili trekingu po čudoviti okolici in med hojo občudovali ledenih Root. Pozno popoldan bomo nadaljevali v Valdez, ki je nekoč služil kot pristanišče za iskalce zlata v času zlate mrzlic. Je pa tudi dom številnih ledenikov, ki si jih lahko ogledamo iz križarke, helikopterja, kajaka, snowmobila. Leži ob vznožju gore Chugach in ob izlivu Prince Wiliam Sound. Nočitev.

6. dan:Valdez - Whittier - Polotok Kenai

Dopoldan se bomo vkrcali na trajekt in se odpravili preko ožine Prince Wiliam Sound, najlepšega dela pokrajine Aljaske. Pluli bomo mimo ledenika Kolumbija, ki je eden najbolj spektakularnih ter številnih drugih, kot so Meares, Shoup, Worthington… Če bomo imeli srečo bomo lahko fotografirali številne divje živali, morske leve, kite, orke, … Po pristanku v »skrivnem« pristanišču Whittier sledi vožnja po polotoku Kenai. Nastanitev in nočitev.

7. dan:Polotok Kenai (Seward, Kenai Fjords) - Homer

Po nočnem počitku se bomo odpravili na raziskovanje polotoka Kenai. Ustavili se bomo v obmorskem ribiškem mestecu Seward, kjer bomo po želji obiskali Sea life center in od bližje videli razne morske živali, kot so tjulnji, morski levi, hobotnice velikanke…Preden obiščemo ledenik Exit Glacier si lahko privoščimo kosilo v eni izmed restavracij z ribjimi specialitetami in se sprehodimo skozi mestno jedro. V primeru ugodnega vremena se bomo odpravili na izlet z ladjico, ki nas bo popeljala ob robu narodnega parka Kenai Fjords. Doživetje aljaških ledenikov od blizu bo pravo doživetje. Počasi bomo pluli med plavajočimi kosi ledu, opazovali tjulnje pri igranju, slišali zamolklo grmenje padajočih blokov ledu, ki se bodo kot veliki stanovanjski bloki rušili v morje. Po zanimivi dogodivščini sledi vožnja v Homer in nočitev.

8. dan:Homer - Anchorage

Dan bomo preživeli v osupljivem zalivu Kachemak. Homer predstavlja »konec ceste«, saj se nadaljujeta le divjina in ocean. Je izhodišče za odličen ribolov, kajakaštvo, ogled medvedov, pohodništvo, tu pa so še tudi muzeji, umetniške galerije in dobre restavracije. Gre za edinstveno lokacijo vsega. Po želji se bomo odločili za eno ali več aktivnosti ali pa le uživali v prostem času in zadnjih nakupih. Popoldan nas čaka še vožnja v Anchorage, kjer se bomo namestili in odpravili še na zadnje raziskovanje mesta. Nočitev.

9. dan:Anchorage - polet proti Evropi

Do odhoda na letališče prosto za samostojno raziskovanje, nato transfer na letališče in po opravljenih formalnostih let proti Evropi.

10. dan:Slovenija

Tekom dneva pristanek na enem izmed sosednjih letališč in po želji organiziran transfer proti domu.

Cena:

 • 3250 EUR preračunana na 6 oseb
 • 3170 EUR preračunana na 7- 10 oseb
 • 2970 EUR preračunana na 11-12 oseb

Cena vključuje:

 • letalski prevoz in letališke takse,
 • transferje po programu s kombijem ali večjimi osebnimi vozili vključno z gorivom,
 • zunanje oglede po programu,
 • 8 x nočitev v sobah ½ v hotelih, motelih, lodgih 2/*3*,
 • 4 x zajtrk,
 • organiziran obisk NP Denali z vsemi taksami,
 • organiziran obisk NP Wrangell-St. Elias,
 • vožnjo s trajektom Valdez – Whittier,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje slovenskega vodnika z licenco,
 • organizacijo potovanja.

Doplačila:

 • enoposteljna soba: na vprašanje oz. pomagamo najti sopotnika/sopotnico za delitev sobe,
 • dovoljenje ESTA: 20 EUR,
 • prevoz na letališče in nazaj: cena odvisna od kraja odhoda in števila potnikov. Prevoze za nas vrši Goopti,
 • napitnine: po lastni presoji,
 • riziko odpovedi potovanja: 3,25% od vrednosti potovanja,
 • dodatno zdravstveno zavarovanje CORIS: (odvisno od števila potnikov in višine kritja – vprašajte v agenciji),
 • ogledi in vstopnine po želji cca: Sea Life Center: 29,95 USD; Izlet z ladjico po Kenai Fjords (6 ur z vključenim kosilom): od 154 USD; vožnja s pasjo vprego: od 65 USD; Museum University of Alaska of the North: 14 USD; Križarjenje po reki Chena z vključenimi ogledi: 69,95 + kosilo,…

Opombe:

 • pridržujemo si pravico do spremembe cen (letališka taksa, viza, sprememba tečaja) 10 dni pred odhodom,
 • cena je bila izračunana na dan 06.11.2019 po menjalnem tečaju 1,1109 USD = 1 EUR,
 • V primeru, da bi želeli bivati na cenejši lokaciji in v preprostejši bivalni enoti nas kontaktirajte za popust,
 • višina vstopnin je iz leta 2019 in za leto 2020 vse še niso na novo objavljene, zato za točen podatek ne moremo odgovarjat,
 • priporočamo dodatno zdravstveno zavarovanje z vsaj dvojnim kritjem,
 • minimalno število potnikov za izvedbo programa: 6.

Prevozi: deželo bomo raziskovali z najetimi avtomobili. Vodnik je voznik kombija. V primeru večje skupine bomo uredili najem dodatnega avtomobila, ki ga izmenično vozijo potniki.
VIZE: Slovenci za vstop v ZDA ne potrebujemo vize, potrebujemo vsaj 6 mesecev veljaven potni list. Najmanj 3 dni pred potovanjem je potrebno izpolniti elektronski obrazec za vstop v ZDA (postopek imenovan ESTA), ki ga najdete na spletnem naslovu https://esta.cbp.dhs.gov/esta/, kjer sami opravite celoten postopek registracije. Brez tega dokumenta vstop v ZDA ni možen!
POMEMBNO: uvedba vstopnega vizuma za potnike, ki so po 1. marcu 2011 potovali v Iran, Irak, Sudan, Libijo, Jemen, Somalijo in Sirijo . Zaradi spremenjene politike ZDA do Irana, je v veljavo stopila uredba, ki velja za vse potnike, ki bi želeli vstopiti v ZDA in so po 1. marcu 2011 obiskali Iran, Irak, Sudan ali Sirijo, uvaja se vstopni vizum.
Vstopni vizum se pridobi na veleposlaništvu ZDA v Ljubljani in si ga ureja potnik sam.
Vizumski postopek poleg izpolnitve vloge in predložitve ustreznih dokazil o premoženjskem stanju, predvideva tudi osebni razgovor na veleposlaništvu. Cena vizuma je 159.- USD.
ZDRAVJE: obveznih cepljenj za to potovanje ni.
DRUGI DOKUMENTI: za vožnjo avtomobila je potrebno mednarodno vozniško dovoljenje in kreditna kartica (Visa, Mastercard).

Slike